• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
"Nie ze mną te numery" - jak mawiał Klasyk - istotną informacją jest to, że od dzisiaj w sklepie "LokoMotyw" w Poznaniu, można już ogladać styczniową EU07-348 (nr kat. 96362) typ 303E z w fabrycznym malowaniu HCP (ep. IVc) :)
Może też dotarły do innych sklepów na wystawkę.
Nikt nie był dzisiaj w żadnym sklepie modelarskim?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 137 19
Byłem przed chwilą w Modelmanii. Odnośnie zdjęć... tych niestety nie będzie, ani ode mnie, ani od kogoś innego, ponieważ wystawione do oglądania modele są modelami przedprodukcyjnymi (producent wysyła serię informacyjną dystrybutorowi aby ten mógł zaakceptować wykonanie i dać zielone światło do produkcji reszty), a ponadto firma SK Model chce jako pierwsza zaprezentować zdjęcia modelu na swojej stronie i w związku z tym skierowała prośbę do sklepów, w których można oglądać kolejną Siódemkę aby nie fotografować wypożyczonych do prezentacji modeli.
Teraz odnośnie Siódemki. Podobnie jak poprzednie tak i ta bardzo ładnie się prezentuje. Wiadomo każdy ma jakieś swoje upodobania i jednemu bardziej będzie się podobać EU07 typu 4E, drugiemu 303E, a trzeciemu obie ;). Czwarty zaś będzie wybrzydzał i powie, że obie są paskudne o_O.
W każdym bądź razie, w oczy rzuciły mi się następujące rzeczy:
- ciemniejsza ''zieleń'' jest oliwkowa
- antena dachowa jest koloru brązowego (lub oliwkowego, nie jestem 100% pewien - kiepskie oświetlenie)
- poręcze do kabin są ''metalowe'' - w kolorze aluminium (z jakiego materiału w oryginale są wykonane?)
- na boku pudła znajdują się przestrzenne tablice z oznaczeniami naniesionymi tampodrukiem
- podstawa pantografu dość mocno wyróżniająca się plastikowym czerwonym kolorem pod bordowym pantografem
Nic więcej nie zwróciło mojej uwagi. Uważam, że model będzie bardzo ładny. Malowanie i oznakowanie jak zawsze dokładne i czytelne. W sprzedaży pewnie będzie na przełomie stycznia/lutego.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Panowie a coś wiecie może czy Piko w 303E zamierza dać pełny lemiesz do samodzielnego montażu dla tych co tylko z jednej strony chcą mieć sprzęg modelarski?
W 4E wystarczyło wywalić samo gniazdo sprzęgu i dołożyć przewody i było git a w tym... ?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Panowie a coś wiecie może czy Piko w 303E zamierza dać pełny lemiesz do samodzielnego montażu dla tych co tylko z jednej strony chcą mieć sprzęg modelarski?
W 4E wystarczyło wywalić samo gniazdo sprzęgu i dołożyć przewody i było git a w tym... ?
Z instrukcji wynika, że nie dali "pełnego" zgarniacza.
http://www.piko-shop.de/is.php?id=12065
Mogliby zrobić, chociaż do kupienia osobno...

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Z instrukcji wynika, że nie dali "pełnego" zgarniacza.
http://www.piko-shop.de/is.php?id=12065
Mogliby zrobić, chociaż do kupienia osobno...
Tak, to widziałem... liczyłem, że może zmienią zdanie i jednak dołożą:(
Pozostaje czekać, aż któryś z prywatnych wytwórców wypuści coś na rynek (jakaś żywica, blachy...) bo... kiszka:niepewny:

Czy Piko dorobi jako dodatkowy element? Chciałbym... ale raczej wątpię...

Sachsen

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
199 4 1
Tak, zgadza się, jak pisał @ffox nie wstawię fotek na forum, bo SK Model chce pokazać model na swojej sesji fotograficznej.
Kto ma czas - zapraszam do sklepu bo na prawdę warto.
Co do reflektorów - są poprawione w stosunku do poprzednich dwóch edycji. Obwódki są w kolorze szaro-srebrnym.
Odnośnie stanów magazynowych to w LokoMotyw są jeszcze - 8 szt. PKP Cargo, 3 szt. EP07 żółte czoło.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 3 4
Myślałem tu bardziej o innych bo wiem jaki ja byłem dziś ciekawy. Tak że nie wytrzymałem i podjechałem samochodem pod CH Jantar a następnie pieszo poszedłem do Modelmanii.