• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.749 126 86
PIKO jak PIKO. Siedzi na rynku od 1948 roku. Chociaz teraz ma fabryke w Chinach to ktos tam siedzi i pilnuje spraw. A SM dziala na zasadzie OEM. Na bank czegos nie dopilnowali (np. kolek) i teraz to sie msci poslizgiem czasowym. Ale trzeba dac im szanse ze wzgledu na ich male doswiadczenie :) Nastepne modele na pewno beda w termine - bo beda je sprzedawac jak beda je mieli fizycznie w 'lapkach' :)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Firma się nazywa Schlesien Modelle. Proponuję jednak nie przekręcać (dwa razy w tym poście) nazwy firmy, nawet, jeśli się jej nie lubi.
Za przekręcenie przepraszam. Szybko pisałem i nie sprawdziłem, lecz wniosek, że nie lubię tej firmy jest błędny i na wyrost. Ja po prostu jestem zirytowany kolejnym przesuwaniem terminu. Już myślałem, że 20 grudnia 2014. Teraz zmienili (np. modelmania) na 25 luty 2015.... to mnie wkurzyło. A model mam zamówiony i mam nadzieję, że w końcu się doczekam choć rozumiem, że firma ma w pewnym sensie pod górkę - stąd te obsuwy.

Ostatnio edytowane:

MeteorKKR

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
217 8 0
A ja zaczynam się skłaniać ku PIKO - bo dla SchlasienModelle znowu się przesunęły terminy. Asekuracyjnie zamówiłem EU07-348 PIKO bo np. na stronie modelmanii dopiero był termin 20 grudnia 2014 dla modelu SchlasienModelle (który też mam zamówiony) i właśnie zmienili na 25 luty 2015... i znów kwas się zrobił w temacie modelu SM (który to temat nawiasem mówiąc został już dla świętego spokoju zamknięty - i dobrze)....
Zaczynam się zastanawiać, czy to SM w ogóle się pojawi kiedyś.... bo już się napaliłem na ten 20 grudnia 2014 - myślałem, że to już ten termin... ale jak widać znowu nie. Takich jak ja - zirytowanych tym ciągłym przesuwaniem terminów - odwracających głowę w stronę już stojących na półkach modeli PIKO/SK może być więcej....

Patrząc na plan produkcyjny PIKO/SK i dotrzymywaniu terminów przez ten firmowy mariaż przynajmniej terminu i modelu można być pewnym. Stonka i kociołek od PIKO/SK cieszy, to i elektrowóz ucieszy :)
A ja czekam dalej, bo wiem, że warto. I jestem pewny , że to czekanie się "zwróci" w postaci świetnego modelu, który (choć w wersji przed produkcyjnej) miałem okazję mieć w rękach. A i większe firmy na rynku miały poważniejsze obsuwy i jakoś przeżyliśmy, prawda?

A teraz serio:
Proponuję wywalać na bocznice wszystkie wpisy typu właśnie: ja już nie czekam/ ja czekam/ a ja się zastanowię i podobne, gdyż nic sesnownego nie wnoszą, a swój powyższy dałem celowo, aby niektórzy zobaczyli i dostrzegli, że takie posty nie mają sensu. Myślę, że kolega jafrap się ze mną zgodzi i też zaprzestanie takich bezsensownych dywagacji, bo niektórzy od razu zrobią z tego syf jak w tamtym wątku, a to do niczego dobrego nie zmierza ;)
Kwas o którym piszesz robią nic nie wnoszący krzykacze, którzy dziwnym trafem w większości pozakładali konta chyba tylko po to aby w jednym wątku się udzielać, stąd świetna decyzja o czasowym zamknięciu wątku (ciekawe gdzie tearz będą się owi pieniacze udzielać.. i oby z tego wątku tez nie zrobili śmietnika...)
:cool:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
No ja też czekam bo uważam, że warto. Ale nie pisze już o SM bo w końcu to wątek o PIKO. Zaraz Admin objedzie, że zamknięty temat o SM więc zaczęli jęczeć w sprawie SM w temacie o PIKO :boso::) Także moja morda w kubeł.

a czy to jest wątek o PIKO czy o SM?
Panowie, wyluzujcie, do cholery. Ja też mogę coś powiedzieć o SM (bo jestem lekceważony), ale czekam. Zachowuję spokój. Bo nic innego nie można zrobić - przecież mnie (nas) nie okradli, nieprawdaż?

Płotek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jako że pochodzę z Łodzi i mieszkam nieopodal niej, nastawiałem się na EU07-457 ( zielona; Zakład Taboru w Łodzi; ZEZ ) od SM. Może kiedyś się doczekamy. Jeśli nie, to trudno ;) Ten wątek jest o "siódemkach" od Piko, więc na temat SM nie ma co się tu wypowiadać. Uważam, że za 550 zł model od Piko jest na wysokim poziomie :) Kibicuję i jednemu i drugiemu producentowi. Czekam na dalsze propozycję od SK-model, bowiem cierpliwość prędzej czy później się opłaci ...(y)

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
dziś byłem w Lokomodelu na Wilczej

obejrzałem "jajecznicę" cacy, ale ma połamane stopnie, patrzeć na modele i reklamować od razu. Przy mnie wykonywano telefon, aby SK-Model zamawiało na gwałt stopnie, bo stopnie są połamane lub powykrzywiane i klienci się wkurzą od razu, bo to widać

Tillig poczta - no bez komentarza,

i widziałem już EP07-187 - jak dla mnie cacy model, :) - dziwne, że jeszcze stała na półce

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Ciekawe czy to tylko kwestia Warzsawskiego sklepu z tymi stopniami czy jakiś ogólny problem. Bo pojawił się już drugi komentarz na ten temat i też z Warszawy.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
A to właśnie jest sklep internetowy.

Moja EP zajechała do stacji przeznaczenia, trzeba przyznać, że robi wrażenie, wcześniej nie miałem okazji jej jeszcze zobaczyć. Wykonanie perfekcyjne, pomijając oczywiste uproszczenia, o których już była mowa.