• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Reakcje
0 0 0
Ja włożyłem do swojej ESU 54617 LokPilot.
Dekoder ten od jakiegoś roku ma już 9 funkcji.
Jest 10Eur tańszy od Zimo.
F1 światła tył
F2 światła tył
F3?
F4?
F5 kabina
F6 kabina
F7 manewrówki - prawa
F8 manewrówki - lewa
Nie wiem czy da radę zmapować długie.
Istnieje możliwoć dopasowaćparametry silnika - Dla PIKO - CV2=3; CV51=0, CV52=20; CV53=80; CV54=30; CV55=30 CV56=255

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Po ponad półrocznej obserwacji wątków o siódemkach, wczoraj udałem się do sklepu by na własne oczy obejrzeć to o czym do tej pory cierpliwie czytałem i porównać z lokami stojącymi obok. Wziąłem model do ręki i powiem tak. Trzeba mieć w sobie duszę zatwardziałego malkontenta żeby krytykować model przy takiej cenie i w tak fantastycznym wykonaniu, pamiętając że przecież nie ma na świecie modelu, którego nie dałoby się poprawić czy zwaloryzować. Model PIKO jest rewelacyjną bazą do takich działań (takie rzeczy jak światła można zrobić w weekend - no pod warunkiem, że ma się zdolności manualne a nie tylko krytykanckie). O takich rzeczach jak brak otworków w sygnalizacji dźwiękowej wstydziłbym się pisać na forum modelarskim, bo mój syn mając siedem lat robił podobne "waloryzacje". Wracając do modelu, malowanie jest doskonałej jakości a oszklenie kabiny wręcz nieziemskie i daje wspaniałe pole do popisu dla tych co zechcą waloryzować wnętrze. Konkluzja - po ponad trzydziestoletniej przerwie będzie to pierwsza moja lokomotywa (czekam na wersję zielono zieloną bez żółtego czoła). Póki co zbieram sobie dokumentację fotograficzną i rysunkową na wykonanie blaszek.
Pozdrawiam bardzo gorąco tych z forumowiczów, którzy w wątkach o siódemkach z trudem przebijali się z merytorycznymi informacjami, a dzięki którym łatwiej mi było dokonać oceny w/w modelu.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Osobiście też widziałem model. Bardzo mi się podoba i napewno kupię zielono- zieloną z żółtym czołem. Dobrze wróżę tej firmie.

arczi1986

Znany użytkownik
Reakcje
245 0 1
Ja swoją EP07-187 mam już zamówioną ma być niby na 12 grudnia :) W sumie to będie mój pierwszy model w takiej cenie bo wcześniej same używki kupowałem max do 400 zł :D

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Oświetlenie kabiny:
DSCF7357.jpg DSCF7359.jpg

Może nie widać za dobrze, bo oświetlenie kabiny jest dosyć słabe, ale w ciemności daje całkiem niezły efekt.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
W sumie to już wiemy jak model będzie wyglądał, więc ja bardziej czekam na sprzedaż EP07, niż tą sesję ze strony.
W wielu sklepach model jest już "wyprzedany", więc chyba to malowanie posiada niezły popyt.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 138 19
Kiedy będzie fotorelacja na stronie SK Model EP07-187?
Galeria pojawi się dzisiaj, także już za chwilę będziecie mogli dokładnie obejrzeć model.
W sumie to już wiemy jak model będzie wyglądał, więc ja bardziej czekam na sprzedaż EP07, niż tą sesję ze strony.
W wielu sklepach model jest już "wyprzedany", więc chyba to malowanie posiada niezły popyt.
Miałem okazję przez cały weekend podczas IV Wystawy Makiet Nostalgia Za Parą model oglądać, jeździć nim, fotografować go. Powiem Wam szczerze, że nie zamierzałem kupować lokomotyw serii EU07 firmy PIKO, ale po tym weekendzie zmieniłem zdanie. Do tej zmiany zdania przekonał mnie jeszcze mający ukazać się w marcu pasujący skład wagonów, ale nie mówmy na razie o nim. Wracając do tematu.
Model jest bardzo dobry! Cechują go dobre właściwości trakcyjne, a także typowa dla PIKO precyzja i dokładność malowania, i oznakowania, czyli to co bardzo sobie cenię w modelach. Ponad to ''przepiękne'' białe wnętrze reflektorów znika wraz z zapaleniem świateł, dodatkowo czerwone kropki wyglądają wtedy dość naturalnie sprawiając nie najgorsze wrażenie, nie tak gdy oglądamy je przy wyłączonym świetle. Z resztą jak pokazał kolega @ffox, reflektory można niedużym nakładem pracy doprowadzić do jakiegoś przyzwoitego wyglądu. Zastanawiam się tylko jak wykonać imitację czerwonego światła w górnym reflektorze? Zarówno EU07-193 jak i EP07-187 posiadały takową, co niestety zostało pominięte w modelu, zupełnie nie wiem dlaczego? Ja chciałbym również pójść krok dalej i zamontować toczone odbłyśniki produkcji Pana Zbigniewa Kluby oraz dodatkowo poprowadzić czerwone światła na światłowodach aby cały reflektor nie świecił się na czerwono, co powiem szczerze bardzo mnie drażni, ale to póki co dalszy plan.
Tak więc czekam z niecierpliwością na ukazanie się modelu w sprzedaży. Natomiast po zamieszczeniu sesji zdjęciowej modelu na stronie SK Model, zaprezentuję kilka zdjęć tego modelu zrobionych podczas wspomnianej wystawy.

Ostatnio edytowane:

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Te czerwone światełko na górze można łatwo dorobić z folii do naprawy reflektorów samochodowych. Pomysł kiedyś na warsztatach podsunął jeden z kolegów.
Wychodzi mniej więcej tak...

IMG_7682.JPG

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ta z braku konkurencji na rynku, rozejdzie siś wg mnie bardzo szybko w całym nakładzie. Nawet przy tym malowaniu te światła już nie rażą, na niebieskim tle bardziej się rzucały w oczy.