• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 5 2
Czy Kolega PX48-28 mógłby wyrażać się trochę jaśniej i bardziej wyczerpująco podać, co jest źle lub czego brakuje w wózkach? A przy tej okazji apel do wszystkich piszących, o pisanie na tyle jasno, żeby nie trzeba było się dopytywać o każdą kwestię. Tu naprawdę jest więcej miejsca niż w SMS-ach i można wyczerpująco się wypowiedzieć.
Napisałem na tyle ile miałem czasu. Na pierwszy rzut oka widać że ograniczono się jedynie do cylindrów hamulcowych i sprężyn, w oryginale widać bardziej bogate wyposażenie takie jak: rurki piasecznic, przewód podłączenia haslera itp. Z resztą jest to pisanie na daremnie jak ktoś chce się dowiedzieć o co mi chodzi spojrzy na zdjęcia oryginału i modelu:)
http://www.kw.rail.pl/details.php?image_id=3206
http://forum.modelarstwo.info/attachments/dsc_4936-jpg.247844/

P

ps

Gość
Ten model ma się sprzedawać, mieć dobrą jakość wykonania szczegółów w stosunku do jednak niskiej ceny.
Dla takich ludzi jak PX48-28 jest .. Schlesienmodelle ? EFC ? ....

Należy coś powtórzyć po raz kolejny: Jak na standard realizowany przez PIKO i podejście tych ludzi do modeli kolekcjonerskich to dużo wygraliśmy na tym modelu. Przy tej cenie bardzo dużo.
Są poważniejsze "błędy" ale jak widać zainteresowani sobie z tym już radzą (nieszczęsne reflektory).

Nie bardzo rozumiem dalszy sens gadania o tym samym - szczególnie wtedy gdy pewne osoby w swojej ocenie pomijają istotne aspekty sprawy....

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 5 2
Wy to wiecie jak poobracać wszystko dookoła siebie, napisałem że model jest jak na Piko całkiem niezły, że w moim odczuciu poprawki oprócz reflektorów wymagają jeszcze wózki, ot to. Sam przymierzam się do zakupu jednej 07 do przeróbki na mój numerek;)

P

ps

Gość
napisałem że model jest jak na Piko całkiem niezły, że w moim odczuciu poprawki oprócz reflektorów wymagają jeszcze wózki, ot to
Co możemy kwalifikować jako ... poprawki?
To czego ... nie ma?
I z oczywistych względów miało nie być?

Wielu z nas będzie potrafiło coś poprawić, "dorobić" - i takich ludzi najbardziej cenię. Ważne, że dostaję model, który najważniejsze cechy i "rzeczy" ma. I ma takie, których Niemcy mogą nam pozazdrościć. Kropka.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Jak na ilość elementów w wózkach EU07, to Piko i tak poradziło sobie niesamowicie.
Model w detalach wygląda jak z serii Classic.
Widać że osoby zaangażowane w projekt jak i sam producent przyłożyli się solidnie do modelu.
Jeśli ET22 będzie tak zrobione, jak EU07, to już nie mogę się doczekać.

Co do reflektorów, po pomalowaniu ich na srebrny kolor, nabierają głębi. W bieli wydają się bardzo "płaskie" i to ich największa wada.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Jeśli chodzi o model Piko to nie jest on pozbawiony wad... ale z drugiej strony nie ma modelu idealnego. Jak ktoś jest uparty to i w EFC za 3 koła znajdzie przysłowiową dziurę w całym. Natomiast co do EU07 Piko...
Czytam, czytam i w kółko to samo... światła bleee, to i tamto bleee a czy zajrzeliście "Ci marudni" do działu "opisy tabotu" i przejrzał ktoś dokładnie opis ffox-a?
Chłop odwalił kawał dobrej roboty (za to powinno mu się postawić duuuże piwo), prezentując na zdjęciach krok po kroku jak można w prosty sposób ten model naprawdę ładnie podciągnąć. Więc może zamiast narzekać przez następne 10 stron, może poprostu weźmy się do roboty.
Instrukcja od ffox-a jest tak banalna jak instrukcja składania mebli IKEA i nie sądze, aby nawet początkujący majsterkowicz sobie z tym nie poradzi.
Podsumowując mój wywód.
ok 550 PLN... oczekiwaliście za to códów?

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
699 54 1
Nie. Po prostu, niektórzy będą zawsze niezadowoleni.

Żadna znana firma produkująca bardziej lub mniej profesjonalne modele nie zadała sobie trudu, żeby zrobić coś o czym od wielu wielu lat marzyli Polscy modelarze, pasjonaci czy kolekcjonerzy Polskiego taboru (oczywiście mowa o lokomotywach, bo z wagonami jest o niebo lepiej). Już nawet nie wspominam, że najbardziej oczekiwanym był i jest przez większość model elektrowozu EU07.

Nareszcie coś drgnęło w temacie ( i to od razu na wysokim poziomie) dzięki właśnie takim firmom jak PIKO/SK Model oraz Schlesienmodelle i wielu osobom zaangażowanym w oba projekty, zadającym sobie trud i dopracowującym dla nas szczegóły, dając konkretny produkt adresowany do konkretnego nabywcy, a nie substytut dla ludzi którzy kupią nawet drewnianą zabawkę bo ma napis PKP - czapki z głów dla nich.
A tu ciągle zamiast się cieszyć, to co chwilę się marudzi, bo za późno, bo wózki, bo światła, bo pantografy, a już podsycanie atmosfery, że firma X niech się wypcha bo firma Y jest lepsza i "kupię firmy Y , a firmy X nie kupię - czytaj wieszanie przysłowiowych psów na jednych i wchodzenie w 4 litery drugim jest zupełnie nie na miejscu.

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Masz rację... jeszcze 10 lat temu jakby ktoś powiedział, że za 550 - 700 zl bedziemy mieli wielkoseryjny model EU07 i to w dwóch typach to by się każdy pukał w czoło. To było marzenie ściętej głowy. Teraz jak się pojawił to wybrzydzają jak przekupy na targu przebierając w kartoflach.
Ja pamiętam bardzo dobrze jak wyszły pierwsze M62 Roco i dwóch modelarzy wypuściło krótkie serie ST44. Wtedy człowiek, główkował... Ile ja bym dał za model EU07...
a teraz jak jest... to bleeee.
Sorry ale nie ogarniam tego...

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.808 179 15
Karol to nie jest bllleeeee....ci co dzis mowia bllleeee mieli wtedy po 10 lat .... a dzis to wielkie gieroje pokolenia tableta i komórki :) ....

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
699 54 1
Teraz jak się pojawił to wybrzydzają jak przekupy na targu przebierając w kartoflach.
Ja pamiętam bardzo dobrze jak wyszły pierwsze M62 Roco i dwóch modelarzy wypściło krótkie serie ST44. Wtedy człowiek, główkował... Ile ja bym dał za model EU07...
a teraz jak jest... to bleeee.
Sorry ale nie ogarniam tego...

Dokładnie. Też tak miałem...
Czasami marzenia się spełniają, teraz czas żeby spełniła się 6-tka w Toto Lotka... :p

A z tymi przekupami na targu to świetne porównanie :)
Co do przekup przebierających w kartoflach, to pewna grymaśna kobieta robiąca zakupy w garmażerii, gmerała w ładnych świeżutkich kurczakach, taka nie zadowolona była...
Miesza, ogląda i z takim nie smakiem zwraca się do ekspedientki:
- ochhh... czy jutro będą większe?
- nie k.... (odpowiada ekspedientka), nie będą...
...one są martwe. ;)

Ostatnio edytowane:

MarGe

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 1 0
Czy można gdzieś nabyć PIKOWską EU07 z dekoderem dźwięku dokładnie takim samym jak będzie zamontowany w EU07 od SM? (mam głównie na myśli te same sekwencje dźwiękowe)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
EU-07 przed.JPG Eu-07 po modifikacji.JPG
Co prawda nie wyszło mi to idealnie ale wiadomo o co chodzi. Zeszlifowałem to białe kółko kulistą końcówką diamentową i pomalowałem chromem. Po włożeniu Pikowskiego szkiełka nie widać już tego spodniego koła. Szkiełko nie dolega swą wewnętrzną częścią do niczego i wygląd jest diametralnie inny. Trzeba tylko uważać by nie podszlifować wewnętrznej części obręczy i dokładnie zeszlifować, by nie było widać brzegów tak jak u mnie.
Zobacz załącznik 248029
Ja użyłem takiego mini frezika z zestawu do pielęgnacji paznokci kupiony w rossmanie taka a'la (mini szlifierka) z końcówką stożkową, średnica idealnie pasuje do reflektora( nie narusza zewn. obwódki lampy) i zjechałem tą białą obwódkę ,aż do szarego plastiku ,kolor taki sam jak cały reflektor ,Zdjęcie jest dość dużym powiększeniu a i jakość też nie najlepsza ,normalnie ,to efekt jest taki jak w gagarinie od Roco
EU-07 przed.JPG
EU-07 przed.JPG

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Tylko skąd go weźmie, takich dekoderów nie będzie w sprzedaży.
Mogę Ci wgrać swój, ale to nie to samo.
[DOUBLEPOST=1416909756][/DOUBLEPOST]
Zobacz załącznik 248438 Zobacz załącznik 248439
Ja użyłem takiego mini frezika z zestawu do pielęgnacji paznokci kupiony w rossmanie taka a'la (mini szlifierka) z końcówką stożkową, średnica idealnie pasuje do reflektora( nie narusza zewn. obwódki lampy) i zjechałem tą białą obwódkę ,aż do szarego plastiku ,kolor taki sam jak cały reflektor ,Zdjęcie jest dość dużym powiększeniu a i jakość też nie najlepsza ,normalnie ,to efekt jest taki jak w gagarinie od Roco Zobacz załącznik 248438 Zobacz załącznik 248438
Nie można było tak tego wykonać od razu ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.006 531 30
takich dekoderów nie będzie w sprzedaży
Czy to znaczy, że jeśli się kupi EU07 SM bez dekodera, to potem nie będzie można dokupić dedykowanego do niej dekodera dźwiękowego??? Chyba coś o tym było w wątku o EU07 SM, ale nie mam cierpliwości przeglądać 150 stron, żeby to znaleźć...

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tylko skąd go weźmie, takich dekoderów nie będzie w sprzedaży.
Mogę Ci wgrać swój, ale to nie to samo.
[DOUBLEPOST=1416909756][/DOUBLEPOST]
Nie można było tak tego wykonać od razu ?
Też tak uważam,podczas szlifowania ,zdawało mi się ,że to jest pomalowane na biało ,później okazało się ,że to taki kolor plastiku ale reszta jest szara to tak jak by to był dodatkowy element reflektora ,lecz nie widać żadnego połączenia między nimi ,ten co to projektował wie najlepiej ,co i jak to jest wykonane ,a po co tak zrobił to może on sam nie wie.Najważniejsze ,że można to przerobić w miarę prosto.