• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Piko lokomotywa zatrzymuje się

marecki1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć wszystkim. Piko lokomotywa HO , która ma że 35 lat sama zatrzymuje się. Wyciągnięta po wielu latach z pudła. Nie wiem jaki to model konkretnie bo nie mam instrukcji. Koła wyczyszczone, styki w torach sprawdzone. Pojeździ kilka kółek takiego standardowego toru z 20 kawałków i staje na sekundę i przejeżdża 20 cm i staje i rusza znowu. Jak wezmę ją na sucho podłączę tzn przyłożę oś do toru pod prądem to chodzi bez przerwy.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.644 560 30
Nie wiem jaki to model konkretnie
To żaden model konkretnie, to zabawka z zestawu startowego dla dzieci, zrobiona z elementów uproszczonego modelu elektrowozu ČSD. Ale każdy, nawet najlepszy model po 35 latach wymaga rozebrania, oczyszczenia wszystkiego w środku (wszelkie styki, przekładnie, łożyska itp.), najlepiej też sprawdzenia szczotek silnika, a potem nasmarowania. Wszystkie te elementy mogą być powodem szarpania i stawania.

OP
OP
M

marecki1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To żaden model konkretnie, to zabawka z zestawu startowego dla dzieci, zrobiona z elementów uproszczonego modelu elektrowozu ČSD. Ale każdy, nawet najlepszy model po 35 latach wymaga rozebrania, oczyszczenia wszystkiego w środku (wszelkie styki, przekładnie, łożyska itp.), najlepiej też sprawdzenia szczotek silnika, a potem nasmarowania. Wszystkie te elementy mogą być powodem szarpania i stawania.
Czy jeśli to zabawka czy jest sens ją naprawiać w tym znaczeniu , że jest to sprzęt marnej jakości ?Czy są jakieś serwisy, osoby które się tym zajmują ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.644 560 30
To zależy od dalszego przeznaczenia tej lokomotywy. Jako model z prawdziwego zdarzenia, nie ma ona wielkiej wartości, jako zabawka dla początkującej młodzieży jest OK. Na pewno warto spróbować ją reanimować przez zrobienie samemu tego, o czym wyżej pisałem - to nie jest wielka filozofia. Jeżeli konieczne byłoby zainwestowanie większej sumy (rzędu 100 zł czy więcej), to raczej nie warto. O serwis jest trudno, można spytać w jednym z dwóch sklepów modelarskich w Warszawie (widzę, że Kolega jest z Piaseczna).