• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Piko G - pierwszy model i smart decoder [37105 / 36124]

jakusza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,

Mam zestaw Piko w skali G, taki świąteczny pociąg. Zmontowałem i śmiga super, ale pojawiło się pytanie - jak sprawić by wydawał dźwięki.
Szybko ogarnąłem, że potrzebuje dekodera dźwięku, a ten nie jest łatwo dostać, ale załatwiłem i niebawem dostanę taką płytkę do montażu wewnątrz.

To co mnie zastanawia, to czego jeszcze nie wiem, co jeszcze potrzebuje by zamówić za wczasu by model zaczął wydawać dźwięki, takie podstawowe przejazdu. Mam takie wątpliwości, bo sama płytka nie ma głośnika, czy głośnik jest wewnątrz pociągu, czy muszę dokupić. Pytanie numer dwa, czy potrzebuje do tej płytki jakiś kabel lub inne urządzenie by ją skonfigurować? Słyszałem, że niektóre sklepy w Polsce dogrywają do tych płytek dźwięki, więc zakładam, że będę potrzebował się do niej podłączyć.

Model: 37105 (zestaw startowy PIKO)
Płytka model: 36124 SmartDecoder 4.1

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 87 0
Z opisu zestawu PIKO 37105 w sklepach wnioskuję, że to zestaw analogowy. Czyli miałoby sens zamontować analogowy moduł dźwiękowy z głośnikiem Piko 36194.

Dekoder DCC (tu uwaga, bo do skali G są inne modele dekoderów, niż do mniejszych skal) może wydawać podstawowe dźwięki jazdy także w trybie analogowym. Może też wydawać losowo inne dźwięki lokomotywy. Pytanie, czy Kolega zamierza przejść na sterowanie cyfrowe, czy raczej pozostać przy analogu? Bo od tego zależy decyzja, czy nabyć analogowy moduł dźwiękowy, czy bawić się w ucyfrowienie modelu.

OP
OP
J

jakusza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nawet nie skumałem, że jest możliwość dopięcia tego analogowego. Szkoda, że w instrukcji nie dali wzmianki, tylko to zdjęcie tego sterownika cyfrowego.

Czyli mamy zestaw analogowy 36194, który ma w sumie głośniczek i pokrętła, ale już zamówiłem cyfrowy. Czy do cyfrowego sporo rzeczy muszę dokupić by go uruchomić? Bo tak przyszłościowo myśląc to cyfrowy ma potencjał, więc może warto w niego pójść.

OP
OP
J

jakusza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na tej stronce widzę jakieś programatory i rzeczy do zestawu. To nie są tanie rzeczy. Dobrze, że odpisałeś przyjacielu, bo zgłosiłem do sklepu że zamówiłem cyfrowy zestaw, a powinienem analogowy. Widziałem że mają ten co podesłałeś wyżej i znalazłem filmik gdzie ktoś taki zamontował do swojego zestawu.

Dzięki wielkie za pomoc.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:22.5 (II) 0
Skala 1:22.5 (II) 42
Skala 1:22.5 (II) 7