• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Piko einschienenbahn

kubakl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jako, że jest to mój pierwszy post, chciałbym się ze wszystkimi przywitać, tak więc Witam :) .
A teraz do rzeczy. Robiąc porządki na strychu znalazłem zestaw widoczny na zdjęciach poniżej (mam nadzieję, że udało mi się poprawnie dodać zdjęcia).
Zestaw jest bardzo stary i w kiepskim stanie (przeleżał w kartonie na strychu w sumie około 40 lat). Prawdopodobnie nie działa - ojciec twierdzi, że jako dzieci z bratem go uruchomili, ale po krótkim czasie przestał działać, więc schowali go do kartonu (na wyżej wspomniane 40 lat). Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się co to za ustrojstwo (ojciec twierdzi, że jakaś niezwykle rzadka seria) i ile to może być ewentualnie warte. Szukałem informacji w internecie, lecz niestety trafiłem tylko na niemieckie fora, a niestety nie znam tego języka. Na kartonie jest tylko stare logo PIKO, napis "einschienenbahn W.P Angemelded"
Lakier i wiele innych elementów utraciło dawny blask i dlatego chciałbym również spytać, czym najlepiej oczyścić obudowę z 40 letniego kurzu i jakimi środkami poddać model renowacji tak aby ewentualnie można go było użyć na planowanej przez ojca makiecie.
Gdyby któryś z forumowiczów życzył sobie lepszych zdjęć, to oczywiście mogę zrobić i wrzucić na forum.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.621 8 0
Faktycznie zabytek. Wygląda na model futurystycznej kolei (magnetycznej ?) poruszającej się na estakadzie.
Niestety, takiego modelu Piko nie przypominam sobie - pewnie jestem za młody. Z pewnością ma wartość kolekcjonerską (o sentymencie nie wspomnę ;) ).

K

Kpt.Nemo

Gość
Dżizas, miałem takowe cudo, zakupione w Czuj-Czynie w Łodzi.
Pamiętam jak ojciec wciąz kleił elementy mocujące szynę (widełki) które na skutek nieuwagi i młodzieńczej fantazji (4,5 roku) łamałem z częstotliwością tramwaju jeżdżącego ulica Główną, na której pod 6 mieszkałem.
Łza się w oku kręci.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Na Allegro kiedyś to nieźle się sprzedało. Ale zestaw był w bardzo dobrym stanie i ponoć na chodzie. Nawet pudełko bardzo ładne. Cena - jedyne 750 złoty. :shock:

OP
OP
K

kubakl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :). Spróbowałem uruchomić sprzęt poprzez podłączenie zwykłego transformatora i niestety nic nie ruszyło (estakada o dziwo nie jest połamana i jest nawet kompletna). Po zdjęciu obudowy okazało się, że nie ma silnika, który prawdopodobnie posłużył do wskrzeszenia innej, bardziej klasycznej, lokomotywy. Czy któryś z forumowiczów orientuje się, czy standardowy silnik z lokomotywy wyprodukowanej w tamtych latach będzie pasował do tego modelu? (zębatki, wał? napędowy i wszystkie inne części niezbędne do zamontowania silnika są na swoim miejscu. Trzeba się będzie tylko pobawić trochę lutownicą).
Po przeczytaniu waszych wypowiedzi postanowiłem model odrestaurować i wręczyć ojcu na urodziny (tak, tak - jestem okropnie skąpy:)). Planuję zedrzeć stary lakier i polakierować model zgodnie z rysunkiem z pudełka, wyciąć w obudowie otwory na szyby i wstawić przezroczysty plastik (w miejsce zamalowanego) oraz zainstalować diody z przodu i ewentualnie z tyłu (nie wiem tylko, czy te wszystkie zabiegi nie będą zakrawać na profanację) i oczywiście zamontować silnik (prawdopodobnie wyjmę go z innego starego modelu, który, wstyd się przyznać, sam załatwiłem będąc dzieckiem).
Efektami swojej pracy postaram się podzielić na forum.
Pozdrawiam