• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO Digi 1

szymo2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, mam dość głupie pytanie. Jak widać w załączniku znajduje się spód mojego ICE 3. ICE 3 niestety jest z zestawu startowego analogowego .. Amianowicie kupiłem zestaw Piko digital ( Digi 1 itp.. ) i jak chciałem zaprogramować moją lokomotywe to w trakcie programowania piszczy. Na zestawie startowym jest napisane że pociąg ma gniazdo NEM 652 w standarcie DCC. Moje pytanie jest takie jaki to jest numer oraz kanał lokomotywy ?

PS. Bardzo bym prosił o jak najszybszą odpowiedź :)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam, mam dość głupie pytanie. Jak widać w załączniku znajduje się spód mojego ICE 3. ICE 3 niestety jest z zestawu startowego analogowego .. Amianowicie kupiłem zestaw Piko digital ( Digi 1 itp.. ) i jak chciałem zaprogramować moją lokomotywe to w trakcie programowania piszczy. Na zestawie startowym jest napisane że pociąg ma gniazdo NEM 652 w standarcie DCC. Moje pytanie jest takie jaki to jest numer oraz kanał lokomotywy ?

PS. Bardzo bym prosił o jak najszybszą odpowiedź :)
Kolega Szymo2000 trochę mnie rozbawił:) bez obrazy ,jak kupisz już dekoder i go zamontujesz i będziesz miał jakieś problemy techniczne , napisz pomożemy .Podobno dekoder Lenz standard jest niezły na aledrogo kosztuje 92zł z przesyłką ;-)

OP
OP
S

szymo2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chodzi mi tylko o to że na spodzie lokomotywy / Bordbistro mam napisane numer lokomotywy chyba w systemie DCC poniżej będzie załącznik :)

PS. Na opakowaniu Starts Seta mam napisane ze lokomotywa najprawdopodobnie posiada gniazdu dekodera 8pin .

Załączniki

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ten numer wygląda na seryjny.

Adres może przyjąć wartość z zakresu 1-9999.

Zatem z tego co masz na fotce... No chyba, że ktoś sypnął numer wagonu z kolekcji (ten mniejszy i długaśny o_O ) i numer... w DCC 892...

Ten opis na czerwonej naklejce oznacza, że MA GNIAZDO NEM652 a nie, że "najprawdopodobniej ma" ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.475 552 30
Ma gniazdo do dekodera, a nie dekoder - to jest całkowicie jasne. W zestawach analogowych nikt nie wsadza do lokomotywy dekodera. A numer nie ma nic z DCC wspólnego, może to być numer kontrolera jakości. Dekodery fabrycznie mają ustawiony adres 3. Lokomotywa bez dekodera (analogowa) zasilana sygnałem cyfrowym (DCC) zawsze piszczy.
???
Nie działa w DCC bo nie ma dekodera. Już kolega Zaqu napisał, że trzeba kupić dekoder i włożyć go do modelu, właśnie do tego gniazda. Jak ja lubię takie pytania: nic nie wiem, nie chcę wiedzieć, pomóżcie.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Napisałeś w pierwszym poście, że przy próbie programowania "piszczy".
To wyraźnie oznacza, że DEKODERA W ŚRODKU NIE MA
!!
Bzyczy silnik prądu stałego który dostał zasilanie sygnałem DCC.

Opis na pudełku "Lokomotywa wyposażona w gniazdo cyfrowe" z rysunku wynika , że NEM652.

Obecność gniazda nie jest równoznaczna z obecnością w nim dekodera...
Ten opis informuję, że tę lokomotywę można wyposażyć w dekoder.