• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO BR83.10 zamiana funkcji

Nos_TT_algic

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szanowni Koledzy,

PIKO BR83.10 + fred i centralka DCC zakupiona na forum.
Chcę zmienić przypisanie dźwięków do funkcji.

Długi gwizd jest wg instrukcji loko pod F9 a chciałbym pod F2 do F8.

Znalazłem instrukcję jak wywoływać w centralce poszczególne CV, znalazłem też bardziej szczegółową instrukcję na stronie PIKO.
Nie mogę sobie jedna zupełnie poradzić ze zmianą (brak doświadczenia z DCC).

Czy ktoś może podpowiedzieć jak się uporać z taką podmianą funkcji?

Pzdr,

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.618 31 1
Generalnie mapowanie funkcji to nie taka prosta sprawa. Przestawienie jednego powoduje przestawienie drugiego i tak dalej.
Najlepiej robić to w specjalnym programie na kompie. Mają go Koledzy w sklepach modelarskich. Odpłatnie oczywiście.
Samemu możesz spróbować, ale wszystko zapisuj, bo się pogubisz.
Jak mapować to znajdziesz nie w instrukcji centralki, ale w instrukcji dekodera, który posiadasz.
Tam powinno być opisane mapowanie. W centralce tylko zmieniasz CV w dekoderze, po wcześniejszym ustaleniu jakie i gdzie mają być.
Ja u siebie mapowałem ZIMO MX645R, ale w wąskim zakresie. Innych nie robiłem. Nie podejmę się kompetentnej pomocy...
Na forum są fachowcy, którzy mogą Ci pomóc. Cierpliwości. Mi pomogli.
No i jeszcze zasadnicza sprawa. Jaki dekoder jest zamontowany w lokomotywie? To najważniejsze !!!
Powodzenia.
P.S.
Zmień może tytuł tematu na: Piko BR83 Mapowanie funkcji dekodera. - będzie oczywista oczywistość. :D

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 16
DCC 3
DCC 3
DCC 18
DCC 9