• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Piko 59228 co dokupić ?

orety

Nowy użytkownik
Reakcje
63 0 0
Cześć

Dostałem w prezencie dosyć zaskakującym model Piko 59228

https://www.piko-shop.de/en/artikel/~br-106.0-1-diesel-dr-iv-v0-16884.html

Pytanie jest takie co potrzebuje aby się nim przejechać choćby po stole kawałek w przód i w tył

Tory - jakie ?
Sterowanie - jakie ? , zasilacz ?

model ma pod spodem coś na kształt amortyzowanej blaszki stykowej - czy to znaczy że nie pojedzie na torach piko A gleis?
I jest potrzebny jakiś specjalny tor potrójny ?

Przepraszam z góry ale po wstępnych oględzinach na stronach producenta rozbolała mnie głowa od braku przejrzystości dla laika.
Moje ostatnie doświadczenia z kolejkami to 20 lat temu zestaw startowy piko.

Model jest piękny i chciałbym go wypróbować.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.718 564 30
Ktoś się chyba pozbył nietrafionego prezentu. ;) To jest model przystosowany do sytemu 3-szynowego Märklina, z zasilaniem prądem zmiennym (AC) z tzw. "trzeciej szyny", utworzonej z punktów stykowych na środku każdego odkładu - do tego celu służy właśnie ta środkowa płoza. Ten model wymaga torów oraz zasilacza/sterownika firmy Märklin, na innych torach i ze standardowym zasilaczem nie pojedzie. Jest możliwa przeróbka tego modelu na "normalny", zasilany z dwóch szyn prądem stałym, ale wymaga to minimalnej wiedzy na ten temat.

OP
OP
orety

orety

Nowy użytkownik
Reakcje
63 0 0
Ktoś się chyba pozbył nietrafionego prezentu. ;) To jest model przystosowany do sytemu 3-szynowego Märklina, z zasilaniem prądem zmiennym (AC) z tzw. "trzeciej szyny", utworzonej z punktów stykowych na środku każdego odkładu - do tego celu służy właśnie ta środkowa płoza. Ten model wymaga torów oraz zasilacza/sterownika firmy Märklin, na innych torach i ze standardowym zasilaczem nie pojedzie. Jest możliwa przeróbka tego modelu na "normalny", zasilany z dwóch szyn prądem stałym, ale wymaga to minimalnej wiedzy na ten temat.

Dziękuję bardzo Panu za pomoc

czy w takim razie ta wersja

https://www.piko-shop.de/en/artikel/br-106.0-1-diesel-dr-iv-v0-16885.html

tego modelu będzie odpowiednia aby bez stresowo się pobawić
I czy pojedzie z najzwyklejszym bazowym pokrętełkiem sterującym i zasilaczem z najbardziej podstawowego zestawu startowego ?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.857 413 7
Dziękuję bardzo Panu za pomoc

I czy pojedzie z najzwyklejszym bazowym pokrętełkiem sterującym i zasilaczem z najbardziej podstawowego zestawu startowego ?
Kolega @Andrzej wyjaśnił.
A ja mogę jedynie dodać że nie pojedzie. Ani w przód ani w tyłu. Zasilanie prądem stałym a zmiennym - to podstawowa różnica.
Proponuję popróbować wymiany na model DC - ale to raczej mało możliwe do przeprowadzenia.
Chyba, że dokupić owal torów na AC i pokombinować z podłączeniem do zasilacza.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.718 564 30

Tak, ta wersja pojedzie, nawet na baterię (ale musi mieć minimum ok. 8-9 V). ;) Trzeba zwracać uwagę na rodzaj prądu, ma być DC.
A ja mogę jedynie dodać że nie pojedzie.
Dodam tylko, że kolega @Bolutek pisze o tym pierwotnym modelu, opisanym w pierwszym poście.

OP
OP
orety

orety

Nowy użytkownik
Reakcje
63 0 0
Tak, ta wersja pojedzie, nawet na baterię (ale musi mieć minimum ok. 8-9 V). ;) Trzeba zwracać uwagę na rodzaj prądu, ma być DC.

Dodam tylko, że kolega @Bolutek pisze o tym pierwotnym modelu, opisanym w pierwszym poście.
Dziękuję w takim razie zamawiam model na prąd stały a dotychczasowa lokomotywa pójdzie na sprzedaż - gdyby znali kogoś panowie zainteresowanego proszę przekierować do mnie.
Jeszcze ostatnie pytanie czy wersja tej lokomotywy na prąd stały gdybym chciał rozszerzyć w przyszłości i połknął bakcyla będzie działała z
smart control czy jedynie z tym najprostszym pokrętełkiem z małych zestawów startowych ?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.718 564 30
Ze sprzedażą tego modelu nie będzie łatwo, w Polsce jest niewielu modelarzy zbierających czy mających w ogóle modele w systemie 3-szynowym AC Märklina, choć na forum jest paru kolegów, którzy takie modele mają. Moim zdaniem ten akurat model stosunkowo łatwo dałoby się przerobić na wersję DC, ale musiałby kolega @orety znaleźć w swojej okolicy kogoś, kto umiałby to zrobić - może warto spróbować? Na pewno byłoby taniej. O ile dobrze rozumiem opis na stronie Piko, model kolegi @orety ma już fabrycznie zamontowany dekoder cyfrowy, więc po ew. przeróbce na system DC mógłby od razu jeździć w systemie sterowania cyfrowego. Model Piko 59428 wymaga dokupienia i zamontowania dekodera cyfrowego, bez tego może jeździć tylko przy zwykłym zasilaniu analogowym prądem stałym, ze Smart Control nie będzie działała.

OP
OP
orety

orety

Nowy użytkownik
Reakcje
63 0 0
Ze sprzedażą tego modelu nie będzie łatwo, w Polsce jest niewielu modelarzy zbierających czy mających w ogóle modele w systemie 3-szynowym AC Märklina, choć na forum jest paru kolegów, którzy takie modele mają. Moim zdaniem ten akurat model stosunkowo łatwo dałoby się przerobić na wersję DC, ale musiałby kolega @orety znaleźć w swojej okolicy kogoś, kto umiałby to zrobić - może warto spróbować? Na pewno byłoby taniej. O ile dobrze rozumiem opis na stronie Piko, model kolegi @orety ma już fabrycznie zamontowany dekoder cyfrowy, więc po ew. przeróbce na system DC mógłby od razu jeździć w systemie sterowania cyfrowego. Model Piko 59428 wymaga dokupienia i zamontowania dekodera cyfrowego, bez tego może jeździć tylko przy zwykłym zasilaniu analogowym prądem stałym, ze Smart Control nie będzie działała.
Serdecznie dziękuję - w takim razie wszystko już jest jasne dla mnie.