• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Pierwszy samodzielny moduł

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Witam pierwsza moja skrzynka.
Moduł od Pikart-a , tory i rozjazdy roco.
Układ torów to istne widzimisię.Teraz będzie trudno z tego zrobić sensowną kontynuacje na kolejnych skrzynkach.
Moduł będzie posiadał oświetlenie oraz na całości sieć trakcyjną na razie tyle udało się zrobić.

Załączniki

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Naprawdę bardzo fajnie wykonany moduł. Zarówno zieleń jak i patyna budynków czy plotu. Nie wspominając o szutrowaniu. Ogolnie jak dla mnie pierwsza klasa!

Tak na marginesie to skąd kolega ma ten garaż i czy graffiti Lecha to własny wydruk czy na zamówienie?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.738 443 99
Witam pierwsza moja skrzynka.
Moduł od Pikart-a , tory i rozjazdy roco.
Super, ale jak bym miał się do czegoś przywalić to ta skrzynka napędu rozjazdu - jak widzę napędu mechanicznego - jest za blisko szyn. Poza tym nie widzę elementów pędni. Skrzynka wręcz 'włazi' w podkłady. I nie wiem, czy nie za nisko jest. Pomijam fakt, że sama skrzynka napędu jakaś nie polska... chodzi o TĄ FOTKĘ. Chyba lepiej by to wyglądało gdyby tam były zwykłe zwrotniki ręczne z latarnią zwrotnicową... tym bardziej, że tory wyglądają na jakąś bocznicę.

OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Naprawdę bardzo fajnie wykonany moduł. Zarówno zieleń jak i patyna budynków czy plotu. Nie wspominając o szutrowaniu. Ogolnie jak dla mnie pierwsza klasa!

Tak na marginesie to skąd kolega ma ten garaż i czy graffiti Lecha to własny wydruk czy na zamówienie?
Model garaży jak i graffiti na zamówienie jeśli będziesz zainteresowany mogę dać namiary.

OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Super, ale jak bym miał się do czegoś przywalić to ta skrzynka napędu rozjazdu - jak widzę napędu mechanicznego - jest za blisko szyn. Poza tym nie widzę elementów pędni. Skrzynka wręcz 'włazi' w podkłady. I nie wiem, czy nie za nisko jest. Pomijam fakt, że sama skrzynka napędu jakaś nie polska... chodzi o TĄ FOTKĘ. Chyba lepiej by to wyglądało gdyby tam były zwykłe zwrotniki ręczne z latarnią zwrotnicową... tym bardziej, że tory wyglądają na jakąś bocznicę.
Skrzynka jest dobrze zamontowana owszem razi w oczy i jest ciut za blisko nie jest to typowa Polska Skrzynka wykorzystałem to co miałem czyli elementy firmy Auhagen.
Na kolejnej skrzynce się poprawię.

OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Międzyczasie w przerwie od modułu na stole jest budynek Koszalińskiego dworca kiedyś może uda się go gdzieś zamontować

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.738 443 99
Tak wiem zjeb….ale będę na przyszłość pamiętał
Na upartego można by to jeszcze jakoś poprawić.

W pierwszej chwili myslałem, że to Tilligi, ale u kolegi wygląda to jak w rozjazdach Roco.... To są rozjazdy Roco? Jeśli tak, to niestety fakt - rozjazdy Roco Line mają to cięgło (z podkładu) w fatalnym miejscu wykonane. Czy to można poprawić? Pewnie tak.... ale trzeba by się trochę nad tym pochylić i raczej po zamontowaniu już na makiecie byłoby to trudne.

Jednak fakt, że cięgło jest z podkładu i go w związku z tym nie ma jako osobnego elementu, można by przynajmniej pokusić się o zamontowanie skrzynki w prawidłowym miejscu i zamianę jej na "polską" konstrukcję bo segment wygląda całkiem fajnie. Jednak to już kolegi decyzja gdyż to kolejny 'kompromis za kompromis'... Ale tak to już jest jak wstawi się rozjazd nie do końca modelowy...

zas.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Na upartego można by to jeszcze jakoś poprawić.

W pierwszej chwili myslałem, że to Tilligi, ale u kolegi wygląda to jak w rozjazdach Roco.... To są rozjazdy Roco? Jeśli tak, to niestety fakt - rozjazdy Roco Line mają to cięgło (z podkładu) w fatalnym miejscu wykonane. Czy to można poprawić? Pewnie tak.... ale trzeba by się trochę nad tym pochylić i raczej po zamontowaniu już na makiecie byłoby to trudne.

Jednak fakt, że cięgło jest z podkładu i go w związku z tym nie ma jako osobnego elementu, można by przynajmniej pokusić się o zamontowanie skrzynki w prawidłowym miejscu i zamianę jej na "polską" konstrukcję bo segment wygląda całkiem fajnie. Jednak to już kolegi decyzja gdyż to kolejny 'kompromis za kompromis'... Ale tak to już jest jak wstawi się rozjazd nie do końca modelowy...

Zobacz załącznik 941722
Tak to rozjazd roco.
Wiem że jest to fo zrobienia ale nie chcę popsuć już tego co zrobiłem na kolejnych skrzynkach będą rozjazdy Tillig.

OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Dawno mnie nie było zasiedziałem się przy wykańczaniu budynku ze stacji Koszalin.
A to kilka zdjęć z postępu prac.

Załączniki