• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pierwszy projekt w SCARM

samplerwrc

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam,
Jestem nowy na forum i mam prośbę o kilka rad. Mój cel to zabawy modelami na podłodze także projekt będzie minimalistyczny i rozsądny cenowo.
Jako, że posiadam także starszy tabor H0 PIKO i trochę torów ROCO 2,5 chciałbym projekt zrobić w code 100.
1) Czy program SCARM jest najlepszy z dostępnych darmowych? Próbowałem jeszcze działać w TRAX ale wydaje mi się on gorszy.
2) Poniżej moje dwie koncepcje. Założenie to dwa tory owalne bez podsypki spięte rozjazdami:
Dwa tory ROCO +2 rozjazdy łukowe PIKO +PIKO proste.jpg

Dwa tory ROCO i PIKO+2 rozjazdy łukowe PIKO+flexy PIKO BACKUP.jpg

3) Czy korzystniejsze będą rozjazdy proste czy łukowe?
4) Weźcie pod uwagę cenę zakupów. Sporo kosztują nowe rozjazdy PIKO. Używanych niewiele. Co sądzicie o produktach EAGLEMOSS, Mehano, RAIBUD? A może coś używanego np z ROCO 2,5, Lima?
5) Jak wykonać dopasowanie dłuższych torów prostych na wymiar? Założyłem że najkorzystniej będzie docinać Flexy

OP
OP
S

samplerwrc

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Projekt został zmieniony pod kątem dostępności torów. Stawiałem głównie na używane ROCO code 100 2,5mm.
Dwa tory ROCO V3 358mm +4 zwrotnice EAGLEMOSS + 3 MEHANO.jpg

Udało mi się nabyć wszystkie 24szt torów łukowych 4422 i dwa długie 4404. Rozjazdy lewe to tanie Eaglemoss. Prawych jeszcze nie mam. Na razie wstawiłem w projekt Mehano F283 podobnie jak i lewe ponieważ Eaglemoss nie występują w SCARM'ie. Może ktoś też mi wytłumaczy dlaczego w tym programie różnią się oznaczenia końcówek numerów dla ROCO? Tor łukowy to oryginalnie 4422 a prosty to 4404. W SCARM odpowiednio 4423 i 4405.
Nie mam póki co uprawnień do zamieszczania ogłoszeń w Giełdzie więc prośba gdyby ktoś miał na sprzedaż dostępne brakujące tory i rozjazdy to zapraszam do kontaktu. Ponawiam pytanie o flexy. Może tory proste zrobić z jednego flexa?

Reakcje
143 1 0
wstawiłem w projekt Mehano F283 podobnie jak i lewe ponieważ Eaglemoss nie występują w SCARM'ie
Żeby zasymulować rozjazdy Eaglemoss w układzie, trzeba wstawić w projekt rozjazdy Roco 42442/42443 z szynami 2,1 mm. One odpowiadają skosem i długością tym z gazetki i wtedy projekt będzie odzwierciedlony poprawnie. Wstawiając zamiast nich rozjazdy Mehano, układ będzie odzwierciedlał inny stan niż przy użyciu Eaglemoss i po ich późniejszym zamontowaniu w miejsce Mehano, okaże się być niezgodnym z projektem, ze względu na inne wymiary tych drugich i ich geometrię (niekompatybilny z całością). Rozjazdy "gazetkowe" idzie teraz kupić w paczkach lewy+prawy pod marką Hanfly - oczywiście drożej, bo za pudełko i znaczek się płaci.
I jeszcze jedna sprawa. Tory Piko mają węższą stopkę niż tory Eaglemoss/Hanfly, Roco 2.5 mm, Mehano, Lima, Hornby. Wtedy polecam zastosować złączki przejściowe Piko 55293, ponieważ rozszerzanie złączek w torach Piko pod połączenie z wymienionymi obok potrafi nieźle zdenerwować i nawet pokaleczyć palce, a trzymać też się to będzie średnio i w zasadzie przy każdym łączeniu układu będzie wymagało dogięcia złączek kombinerkami, szczególnie tych z miękkiej blaszki w torach z szerszą stopką.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
S

samplerwrc

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Zmodyfikowałem projekt. Wstawiłem do symulacji rozjazdy ROCO 42442/42443 2,1mm 15stopni. Dokupiłem odpowiedniki Eaglemoss prawe WR na Ali.... Koszt za jedną wyszedł 42zł z przesyłką. Z chęcią dokupię używane proste tory PIKO 55201, 55204, 55205 lub zbliżone ROCO 2,5.
Łaczyłem tez tory ROCO 2,1 z rozjazdami Eaglemoss. Spinki z rozjazdów pasują ciasno na wcisk ale wchodzą bez problemów i super trzymają. Natomiast spinki ROCO są za luźne. Przy mieszaniu dokupię spinki PIKO 55290.

1769023864026.png

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.621 53 1
Fatalne rozwiązanie.
Na bocznice wjedzie tylko lokomotywa, a gdzie wagony...?
Poza tym stając składem na dolnej stacji blokuje się ruch na rozjazdach.
To już lepiej będzie jakoś tak:

Zrzut ekranu 2026-01-21 204655.jpg Zrzut ekranu 2026-01-21 204613.jpg

Albo jakoś inaczej, jak sobie wymyślisz.
Chodzi o to, żeby cały skład o długości "zielonej" mógł wyjechać z bocznicy i zmieścić się na tor wyciągowy "niebieski".

Ostatnio edytowane:
OP
OP
S

samplerwrc

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Pracuję nad zmianami. Przy bocznicy zakładam dłuższe tory łukowe wg propozycji k. melonowy.
Mam pytanie:
nie mogę dodać ogłoszenia kupię w dziale giełda. Wymagany jest jakiś staż żeby to robić?
Czy ktoś z forumowiczów ma do sprzedania tory proste 2,5mm Mehano, Lima, może Roco starej serii albo Piko A?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.536 519 18
@samplerwrc zrobiłbym to tak. Na górze mała stacja z rampą ładunkową i magazynem towarowym, na dole tory odstawcze dla wagonów oraz dużo możliwości manewrowania. W opcji A możesz przy dwóch górnych długich torach po prawej stronie zrobić małą, dwutorową szopę dla lokomotyw z zapleczem do obsługi parowozów. Jeśli nie, nie potrzebujesz tak długich torów i wybierz opcję B.

Opcja C pokazuje rozszerzoną wersję rozjazdów na wjeździe lub wyjeździe ze stacji. Oczywiście można ją łączyć z opcjami A i B.

Pozdrawiam,
Robert

PIKO-A Gleis Option A.png
opcia A

PIKO-A Gleis Option B.png
opcia B

PIKO-A Gleis Option C.png
opcia C

Ostatnio edytowane:
OP
OP
S

samplerwrc

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Projekt w zasadzie gotowy
Dwa tory ROCO +ROZJAZDY EAGLEMOSS + BOCZNICA + Proste MEHANO V2.jpg

A tak wygląda w rzeczywistości

IMG20260201113528.jpg

Użyte tory Roco 2,5, Rozjazdy Eaglemoss i Hanfiy, zestaw rozszerzający Mehano i kilka prostych Piko A.
Bocznice można także symetryczne dać na drugą stronę

OP
OP
S

samplerwrc

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Niestety rada była już po zakupie rozjazdów prostych. Na ten moment układ do zabawy wystarczy. Teraz skupiam się na taborze. Po głowie chodzi mi zakup Gagarina. Upolowanie taniej BR120 lub zakup chińskiego M62+dekoder RB2300. Powiedźcie proszę co to za modele z wyprowadzoną wtyczką? To jakieś egzemplarze do gabloty? Co można zastać w środku w takim modelu?
Przykład: EM (PIKO) Spur H0 Diesellok BR 120 245-6 umgebauter gebrauchter Zustand | eBay

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
494 70 1
Bardzo skromny układ jak na tort. Za to jest gdzie postawić nastawnię, semafory i porobić sobie manewry. Pytanie czy w przyszłości nie przydadzą się dodatkowe rozjazdy wyprowadzające tor po za obecną makietę.