• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pierwsza makieta

Guttierez

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Planuję małego torta na początek. Jestem raczej niedoświadczonym modelarzem.
Mam kilka pytań przed rozpoczęciem.
1 Jakie są minimalne zalecane wymiary (dla H0 oczywiście)
2 Czy płyta ze sklejki o wymiarach 2500x1250 może służyć za podstawę
3 Jeśli tak to jaka jest zalecana grubość i jak ja usztywnić
4 Jako, że mam zestaw A-gles to chciałbym coś na nim zbudować, gdzie znajdę jakiś DARMOWY program do takich schematów (brak save- jak w WINTRACK-u jest do bani)
5 na jakiej wysokości umieścić płytę aby mieć do niej swobodny dostęp i z czego zrobić podpórki (półki, koniki ?)
6 Co jeszcze powinienem wiedzieć przed przygotowaniem (zakupem podstawy)

TOM94

Aktywny użytkownik
Reakcje
45 0 0
Re: Pierwsza makiet

Czytaj, czytaj, czytaj, czytaj!!!!!!
Na wszystko znajdziesz odpowiedzi!!!

Ad.1. Nie ma. możesz mieć np:. taką płytę, żeby zmieścił się zestaw torów A od piko.
Ad.2. Myślę, że może, choć płyta wiórowa (meblowa) jest o połowę tańsza a tak samo wytrzymała
Ad.3. Usztywnić trzeba stelażem najlepiej krzyżowym od spodu
Ad.4. Nie ma darmowych programów do projektowania z dostępnym zapisem.
Ad.5. Umieść na jakiej sobie chcesz.
Ad.6. Czytaj forum
Jeszcze jedno. Odpowiedziałem Ci z uprzejmości, na przyszłość szukaj a nie idź na łatwiznę i zadawaj te same pytania co dziesiątki innych nowych forumowiczów. Warto korzystać z tego:
search.php
jak już nie możesz kompletnie czegoś znaleźć.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.280 16 2

odp. 1 Nie ma, ale jak chcesz jeździć dużymi parowozami to zastosuj co najmniej łuki R4
odp. 2 Jak najbardziej
odp. 3 Usztywnić trzeba ja stosuje kratownice 50cm/50cm o wysokość 10cm z desek o grubości 2cm
odp. 4 Darmowych nie za bardzo ale możesz używać anyrail do 50 elementów http://www.anyrail.com/download_en.html i podzielić sobie na sektory
odp. 5 Zależy od wzrostu, na takiej żebyś się nie garbił podczas budowy bo ci plecy odpadną a do zabawy ja używam 145cm
odp. 6 Powinieneś zdać sobie sprawę, że jako pierwszą makietę powinieneś zrobić nieskomplikowaną,
że to hobby wymaga cierpliwości,
nie znosi pośpiechu,
że ma bezdenny apetyt
że musisz się znać na:
stolarce
elektryce
Przy sianiu trawy mieć zmysł ogrodniczy
itp...

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

TOM94 napisał(a):
Czytaj, czytaj, czytaj, czytaj!!!!!!
Na wszystko znajdziesz odpowiedzi!!!

Ad.4. Nie ma darmowych programów do projektowania z dostępnym zapisem.
Bullshit. Nie wprowadzaj człowieka w błąd. Jest w pełni darmowy program XtrkCADhttp://www.xtrkcad.org/Wikka/HomePage , fakt że bez A-gleis, ale bazując na dostarczonych bibliotekach innych producentów, można coś poglądowego wyklikać (np. Marklin C-gleis).

[Shrek_Mode=ON]
Niepodoba mi się, że piszesz z pozycji "wiem, a jak chcesz wiedzieć to sobie poszukaj na forum", bo jak sam widzisz masz wiedzę wybiórczą i zadałbyś sobie nieco trudu z Google by nie stawiać aż tak kategorycznej tezy.
[Shrek_Mode=OFF]

Michał

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Guttierez napisał(a):
Witam
Planuję małego torta na początek. Jestem raczej niedoświadczonym modelarzem.
Mam kilka pytań przed rozpoczęciem.
1 Jakie są minimalne zalecane wymiary (dla H0 oczywiście)
2 Czy płyta ze sklejki o wymiarach 2500x1250 może służyć za podstawę
3 Jeśli tak to jaka jest zalecana grubość i jak ja usztywnić
4 Jako, że mam zestaw A-gles to chciałbym coś na nim zbudować, gdzie znajdę jakiś DARMOWY program do takich schematów (brak save- jak w WINTRACK-u jest do bani)
5 na jakiej wysokości umieścić płytę aby mieć do niej swobodny dostęp i z czego zrobić podpórki (półki, koniki ?)
6 Co jeszcze powinienem wiedzieć przed przygotowaniem (zakupem podstawy)
Cześć,
ad.1
nie ma minimalnych wymiarów. Musisz to sam wyliczyć (np współczesne 5 epoka): pociąg osobowy z 3 wagonami to od 100 do 120 cm (w zależności od wagonu, bo są pełnowymiarowe 30cm i skracane 1:100 o dł. 26 cm).
Kolejna sprawa to łuki: długie wagony (np. osobowe) na łukach o małych promieniach (36 cm) wyglądają fatalnie. Planuj jak największe jeśli zależy ci na jak największym realiźmie. Popatrz na modellplan.de - na podstawie poglądowych schematów wyrobisz sobie pogląd ile deski potrzebujesz. 2.5m x 1.25m na początek wystarczą.
ad.2 i 3
Jeśli kupisz sklejkę, to i tak będziesz musiał dodać listwy usztywniające, więc nie ma co szaleć z grubością.
ad.4
Popatrz na XtrkCAD - darmowy, w pełni funkcjonalny. Nie ma A-gleis, ale na bazie Marklin C-Gleis też coś ułożysz.
ad. 5
To zależy od Twoich warunków fizycznych. Przy rozmiarze 2.5x1.25 będzie gimnastyka. Ja bym tak zaplanował układ by makietę mieć w min. 2 kawałkach by wszędzie sięgnąć.
ad.6
Wykonaj kilka planów makiety, a jak się nie mieścisz, to zawsze możesz zmienić skalę, np. na TT lub N.

Miłej zabawy.

Pozdrawiam

Michał