Witam wszystkich. Od pewnego czasu planuję wykonanie mojej pierwszej makiety kolejowej w skali H0. Makieta docelowo ma mieć kształt litery U, ale najpierw chce zbudować pierwszy z trzech modułów, na które podzieliłem całość. Jest to największy moduł o długości 360 cm i szerokości 150. W przyszłości do jego dolnej krawędzi po dwóch stronach dołożę dwa moduły o wymiarach ok. 2 na 1m. Poniżej zamieszczam układ torów jaki sobie zaplanowałem. Proszę forumowiczów o uwagi na jej temat i pomoc w rozwiązaniu następujących tematów:
- Chciałbym, żeby w środku makiety znajdowało się miasto, zależy mi na typowo miejskiej zabudowie: kamieniczki, kościół, ładny, duży dworzec. Problem w tym, że zupełnie nie wiem jak rozplanować takie miasto w środku torów.
- Zastanawiam się także, czy jest sens budowy krótkiej linii tramwajowej na makiecie tej wielkości. Proszę o porady i ewentualny przebieg linii.
- Poza tym nie wiem jak powinienem rozstawić semafory. Nie zależy mi szczególnie, żeby były rozmieszczone bardzo realistycznie, nie chce ich zbyt dużo. Po prostu tam gdzie będą fajnie wyglądały i miały sens. Nie zależy mi na maksymalnym spełnieniu wszystkich zasad kolejowych, ale wszystko musi wyglądać sensownie.
-Jakie budynki kolejowe i gdzie powinny stanąć?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc.
- Chciałbym, żeby w środku makiety znajdowało się miasto, zależy mi na typowo miejskiej zabudowie: kamieniczki, kościół, ładny, duży dworzec. Problem w tym, że zupełnie nie wiem jak rozplanować takie miasto w środku torów.
- Zastanawiam się także, czy jest sens budowy krótkiej linii tramwajowej na makiecie tej wielkości. Proszę o porady i ewentualny przebieg linii.
- Poza tym nie wiem jak powinienem rozstawić semafory. Nie zależy mi szczególnie, żeby były rozmieszczone bardzo realistycznie, nie chce ich zbyt dużo. Po prostu tam gdzie będą fajnie wyglądały i miały sens. Nie zależy mi na maksymalnym spełnieniu wszystkich zasad kolejowych, ale wszystko musi wyglądać sensownie.
-Jakie budynki kolejowe i gdzie powinny stanąć?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc.
Załączniki
-
284,6 KB Wyświetleń: 789
-
244,9 KB Wyświetleń: 804