• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Pierwsza lokomotywa.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Cześć.

Przymierzam się do budowy makiety, na razie kompletuje pomału tory i rozjazdy, ale synek już zwęszył mój niecny plan i męczy bułę żeby JUŻ coś jeździło, nawet w kółeczko...
Muszę kupić jakąś lokomotywkę używaną, tak do 200zl.

Znalazłem trzy, w sumie 4.
Teraz pytanie do Was, która byście wybrali będąc na moim miejscu.

1. Fleischmann V60 - 150zl
2. Trix V36 - 150zl (drażni mnie ta buda na dachu)
3. Lima Class 2043 - 190zl (mój typ)
4. Stara Ludmiła PIKO brak sprzęgów, nie wiadomo czego jeszcze + trzy wagony towarowe 180zl.

Kupiłem ostatnio 5 cystern Texaco to jakiś składzik będzie miał, a ja w międzyczasie będę mógł się dalej skupić na kupowaniu torów :)

Dzięki i pozdrawiam.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.921 624 30
Rzuciłbym monetę. A na poważnie, to na podstawie takich informacji trudno coś doradzić. Wszystko zależy od tego, jaki jest wiek i stan tych modeli, a tego nie wiemy.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Niestety też nie wiem, loki z OLX. Jeżdżą, świecą... Tyle wiadomo.
Chodzi mi raczej o to, że mamy cztery różne firmy, a ja miałem styczność jedynie z PIKO, ale ta Ludmiła delikatnie zdezelowana.

Uznajmy że to taka mini ankieta. 1, 2, 3, czy 4 i już.
Mnie się podoba ten grubasek, targał by brutta aż miło :), chociaż V60 też niczego sobie.

Ostatnio edytowane:

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
365 98 10
Nauczony złym doświadczeniem, nie kupowałbym używek. Za 190 zł.to nic dobrego nie kupisz. Z reguły są to modele już mocno zajeżdżone. Sam niegdyś kupiłem dwie używane lokomotywy ( ST44 oraz Ty5) obie miały w opisie "stan sklepowy" lub "stan kolekcjonerski". Okazały się mocno wyeksplatowane (popękane delikatne przekładnie i luźne obręcze na plastykowych kołach. Wymagały natychmiastowej naprawy co pociągnęło duże koszty..
Kupując nowe, nacieszycie się nimi przez wiele lat.;)

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Słuszna uwaga...
Kurczę, nie mogę sobie teraz pozwolić na zakup loka za 800-1000zl.
Z drugiej strony, podejrzewam, że ta lokomotywa i tak nie doczeka jazd na makiecie. Puki co ma tylko zaspokoić małego zanim będzie mógł już śmigać dużą kolejką.

Może faktycznie przeboleję te 800 i wezmę zestaw z SM42

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Od tego samego sprzedawcy, ale nie ta, trochę ładniejsza.
W sumie ma trzy takie (dwie czerwone i niebieska), ta Lima która mi się podoba też od niego.

Tak chyba zrobię (SM42), teraz tylko muszę wytłumaczyć 6 latkowi że musi poczekać :)
Chyba że wie ktoś gdzie dostanę samą SM'kę w jakiejś ludzkiej cenie ?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Przekonaliście mnie, zamawiam set z SM.
Ta duża spalinówka z OLX bardzo mi się podoba, ale poszukałem w internecie i są zdjęcia ze środka. Napęd jakiś nietypowy, silnik w poprzek... Rzeczywiście jeśli coś się wysypie, to będzie problem.

To chyba wszystko.
Dziękuję i pozdrawiam.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Udało się ustrzelić samą SM. Zna ktoś z Was sklep hobbyizabawa?
Trochę się boje bo ostatnio zostałem oszukany na OLX.
Kupowałem tory i rozjazdy Piko A.
Swoją drogą żeby ktoś się nie naciął - Maciek z Grójca - omijać z daleka.

Bolesław 102

Reakcje
365 98 10
OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 3 0
Zaraz, może to źle napisałem!
Zostałem oszukany przez Macieja z Grójca na OLX.

Nie przez sklep hobbyizabawa.

W tym sklepie kupiłem lokomotywę, będzie na dniach. Po prostu pytam czy ktoś już tam coś kupował. Cena za SM 42-926 z 2 letnia gwarancją z zestawu startowego to 499zl.
Widzę że na OLX i allegro ludzie po min. 550 wystawiają same loki. To drożej jak w sklepie, stąd trochę moje obawy...

Bolesław 102

Reakcje
365 98 10
Zaraz, może to źle napisałem!
Zostałem oszukany przez Macieja z Grójca na OLX.

Nie przez sklep hobbyizabawa.

W tym sklepie kupiłem lokomotywę, będzie na dniach. Po prostu pytam czy ktoś już tam coś kupował. Cena za SM 42-936 z 2 letnia gwarancją z zestawu startowego to 499zl.
Widzę że na OLX i allegro ludzie po min. 550 wystawiają same loki. To drożej jak w sklepie, stąd trochę moje obawy...
Ze względu na cenzurę panującą na forum nie mogę, podać pełnej nazwy znanego modelarzom "sklepu w Chorzowie na ul.Truchana. Lecz także go unikaj. To nie uczciwy "sklep".:(