• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Perony z kartonu KOTEBI

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
863 34 0
Koledzy pytanie i prośba o pomoc.
Jestem laikiem w tych sprawach. Perony mam już sklejone.
Jak i czym pomalować żeby nie zamalować wypalonych płytek chodnikowych i jednocześnie nie uszkodzić kartonu?
A może jest jakaś inna metoda np. na sucho? Pobrudzić czymś i zaimpregnować?.
Podpowiedzcie proszę.

OP
OP
R

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
863 34 0
Bardzo Ci dziękuję.
Myślę właśnie o suchych pastelach i późniejszym zabezpieczeniu fiksatywą.
Masz może doświadczenie z suchymi pastelami i udzielił byś kilka wskazówek?
Znajomy nie poleca lakieru do włosów ponieważ jest lepki i się klei.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
838 0 0
Masz może doświadczenie z suchymi pastelami i udzielił byś kilka wskazówek?
Jakieś niewielkie mam, używam ich od dawna ale niestety bardzo sporadycznie.
Żadne wskazówki i porady nie zastąpią własnego, nawet małego doświadczenia. Najlepiej zanim zaczniesz cokolwiek robić przy swoich peronach to zrób kilka prób na jakichś skrawkach czy innej makulaturze. Szybko dojdziesz jak to "działa" i zobaczysz efekty.
Ja używam ich tak, że delikatnie ścieram kredkę na kawałku papieru ściernego nad miejscem które chcę "pobrudzić" żeby lekko je posypać drobinkami kredki. Teraz wystarczy ten proszek rozetrzeć pędzelkiem, kawałkiem gąbki czy po prostu palcem. Tak to wygląda w dużym skrócie. Warto pamiętać że fiksatywa czy inny lakier końcowy nieco przyciemni pastele. Kiedyś ktoś powiedział : jak będzie Ci się wydawać że "patynki" jest gdzieś za mało i trzeba dołożyć to prawdopodobnie jest jej już za dużo ;)

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
838 0 0
Ten post jest sprzed 7 lat, obecnie sytuacja na rynku na pewno jest inna. Trzeba tylko pamiętać żeby fiksatywa była przeznaczona do suchych pasteli bo bywają również do farb olejnych i jeszcze jakieś tam inne.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.189 450 99
Koledzy pytanie i prośba o pomoc.
Jestem laikiem w tych sprawach. Perony mam już sklejone.
Jak i czym pomalować żeby nie zamalować wypalonych płytek chodnikowych i jednocześnie nie uszkodzić kartonu?
A może jest jakaś inna metoda np. na sucho? Pobrudzić czymś i zaimpregnować?.
Podpowiedzcie proszę.
Kolega nie dał zdjęcia tego co ma, więc tylko się domyślam jak to wygląda. Jeśli chodzi o mnie, ja stosowałem cięte laserem płytki z kartonu (każda układana oddzielnie). Malowałem to normalnie farbą Humbrol. Potem dla zmatowienia użyłem Humbrola Matt Bezbarwnego. Wyszło tak (tutaj peron w TT): KLIK , ale podkreślam, że tu każda płytka była układana oddzielnie. Podejrzewam, że kolega ma cały arkusz nacięty tylko laserowo (wygrawerowany kształt płytek)... Nie wiem na ile wyraźne są to nacięcia, jeśli bardzo delikatne, to trzeba by uważać z gęstością farby by ich nie "zatrzeć".
PS. Ja wolę układać oddzielnie płytki, bo w rzeczywistości rzadko zdarzają się takie idealnie ułożone perony - a taki efekt daje zastosowanie takiego arkusza z grawerką. Szczególnie te stare, z płytkami chodnikowymi z czasów PRL nie są doskonałe. Występują na niuch np. popękane płytki, które łatwo można zrobić mając oddzielnie wycięte płytki. Zdarzają się też krzywo ułożone.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
R

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
863 34 0
odejrzewam, że kolega ma cały arkusz nacięty tylko laserowo (wygrawerowany kształt płytek)... Nie wiem na ile wyraźne są to nacięcia.
Tak mam całe arkusze z wypalonymi płytkami. U mnie są dwa perony o dł. dokładnie 282 cm. tak, że układanie pojedynczych płytek nawet nie rozważałem.
Po dłuższym namyśle zdecyduję się na pigment firmy Szmal, kolor - szarość skalna, jasna, reszty dopełnią suche pastele.
Na końcu zabezpieczę całość matowym lakierem akrylowym w spreju firmy Vallejo nr kat. 28531.
Peron piękny jak w rzeczywistości. Z ciekawości zapytam, a ta biała linia na peronie to jak została zrobiona?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.189 450 99
Peron piękny jak w rzeczywistości. Z ciekawości zapytam, a ta biała linia na peronie to jak została zrobiona?
Żadnej filozofii. Taśma maskująca Tamyia x2 (pozostawiony pasek do pomalowania o odpowiedniej szerokości), biały humbrol matt i "jechane". Taśmę zrywałem zanim farba wyschła, by nie zarywać fragmentów farby. Na zdjęciu może tak tego nie widać w tym świetle, ale na biało pomalowane są też płytki stanowiące krawędź peronową. Często te płytki na biało malowano, przynajmniej w moich okolicach.