• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Peron "Bystrzyca" [HO]

msx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dostałem na imieniny Fallerowski peron. Jako, że pierwotna wersja peronu wydała mi się zbyt cukierkowata i "niemiecka" pozwoliłem sobie na "spolszczenie".
Zaczniemy od farb:
Humbrol 140 - peron
186 z domieszką czarnego - elementy drewniane
149 - ławki i śmietniczki.
Weathering jest trochę nieśmiały. Pierwszy raz odważyłem się na postarzanie modelu. Do postarzenia użyłem rdzy z podkładki sprężynującej zagrabionej niecnie z wiaduktu TOW-u nad ul. Grabiszyńską we Wrocławiu, oraz z przesianego popiołu z fajki (zdarza mi się palić fajkę;) ).
W przyschniętą farbę na peronie delikatnie, dość sztywnym pędzlem wtarłem popiół i rdzę. Tą ostatnią zwłaszcza na bocznych krawędziach peronu. Popiół na brzegach, oraz w miejscach, gdzie - przynajmniej teoretycznie, najczęściej się chodzi. Na złączeniach dachu również delikatnie pobrudziłem popiołem. Tu najpierw namoczyłem trochę wodą...

Jak to w Polandzie bywa, raz na pół wieku na PeKaPe dokonuje się jakichś remontów. Wewnętrzna strona zadaszenia, drewniana - zgniła. Polscy fachowcy wstawili blachę falistą o jakimś piaskowym kolorze. Remont akurat przypadł na wczesne lata 80-e, więc założono, co było pod ręką ;-) (papierowa teczka na dokumenty z Urzędu Wojewódzkiego)

Będę wdzięczny za Wasze uwagi na temat mojej pracy.

Załączniki

• 124,7 KB Wyświetleń: 923
  • 108,9 KB Wyświetleń: 920
  • 83,1 KB Wyświetleń: 920
  • 82,3 KB Wyświetleń: 920
  • 116,4 KB Wyświetleń: 920