• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Patynowanie budynków Auhagen

Adrian Jesion

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć. Jakie metody patynowania stosujecie do plastikowych budynków jak np Auhagena żeby wyglądały bardziej realistycznie. Mam tu na myśli szczegolnie kwestię budynków "otynkowanych". Czego najczęściej używacie. Czy malujecie najpierw całe sciany farbą a potem brudzicie?

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.389 301 15
Dokładnie tak - maluję farbą akrylową - albo gąbką jak ściana jest gładka, albo aerografem jak ma fabryczną strukturę. Na to nanoszę brud pastelami lub (przeważnie) akrylami. Żadna filozofia. Z cegłą trudniej, bo są fugi, bo cegła jest niejednorodna w kolorze itp, ale to też rozwiązuję akrylami - najpierw maluję poszczególne cegły losowo na różne odcienie czerwieni, brązu, czy oranżu, potem po wyschnięciu maluję gęstą szarą farbą i zanim wyschnie - wycieram szmatką bawełnianą nadmiar - wtedy pozostają jasne fugi i lekko przyszarzona wykwitami cegła. Na to suchym pędzlem akrylowe zacieki i przebarwienia od wilgoci, jakiś mech... buła z masłem ;)
PSX_20210912_233325.jpg

OP
OP
A

Adrian Jesion

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dokładnie tak - maluję farbą akrylową - albo gąbką jak ściana jest gładka, albo aerografem jak ma fabryczną strukturę. Na to nanoszę brud pastelami lub (przeważnie) akrylami. Żadna filozofia. Z cegłą trudniej, bo są fugi, bo cegła jest niejednorodna w kolorze itp, ale to też rozwiązuję akrylami - najpierw maluję poszczególne cegły losowo na różne odcienie czerwieni, brązu, czy oranżu, potem po wyschnięciu maluję gęstą szarą farbą i zanim wyschnie - wycieram szmatką bawełnianą nadmiar - wtedy pozostają jasne fugi i lekko przyszarzona wykwitami cegła. Na to suchym pędzlem akrylowe zacieki i przebarwienia od wilgoci, jakiś mech... buła z masłem ;)
Zobacz załącznik 889340
Bardzo dziekuje za odpowiedź. Piękna wieża w Twoim wykonaniu. Budynki Auhagena jak wiadomo są w róznych czasem dziwnych kolorach. Czy mógłbyś polecić jakiś "podstawowy uniwersalny" o ile to mozliwe zestaw kolorów do nakładania patyny. Domyślam się że jednym z podstawowych kolorów będzie czerń. I jeszcze kwestia czy washe AK nadają się do patynowania czy jednak lepsze będą choćby pastele i suchy pędzel?

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.389 301 15
Generalnie metod jest tyle ilu modelarzy - dopóki sam nie wypróbujesz to nie będziesz wiedzieć jaka będzie ci pasować. Podstawowy zestaw kolorów - nie, bo każdy budynek wymaga innego podejścia. Zawsze się przewija Vallejo Nato Black - jest to prawie czarny ładny mat. Ponadto używam kilku zieleni do robienia wykwitów i mchu. Na tynki używam gęstej farby Fallera Beton strasse, mieszając z jakimś kolorem, który aktualnie jest mi potrzebny.

OP
OP
A

Adrian Jesion

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A jak jest z odzwierciedlenie skali u Auhagena? To podstawa jeśli model ma wyglądać realistycznie.
Pomijam fakt że Auhagen buja się miedzy skalami i nie jest dokladnie osadzony w żadnej z nich. Posłużyłem się Auhagenem jako przykładam budynków w plastiku. A te są robione lepiej lub gorzej przez róznych producentów. Pytanie dotyczyło technik patynowania.

Reakcje
21 11 0
Przepraszam, coś miałem na myśli a mianowicie: koszt dobrego "patynowania" jest duży i dlatego trzeba mieć dobrą bazę. A te bazy są robione przez producentów lepiej a przez innego gorzej.

rafald

Aktywny użytkownik
Reakcje
369 0 0
Produkty Auhagena to skala pośrednia 1/100 a na pewno odnowione przez nich modele Vero.
To zbyt duże uproszczenie. Auhagen ma w swojej ofercie zarówno produkty w skali H0 jak i w skali pośredniej pomiędzy H0 a TT (1:100). Informacja o tym znajduje się m.in. na opakowaniu (napis H0 albo H0/TT). W mojej opinii produkty Auhagena w H0 "trzymają" skalę.

Zrzut ekranu z 2022-04-25 08-29-14.png Zrzut ekranu z 2022-04-25 08-30-05.png

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.333 451 99
Czy mógłbyś polecić jakiś "podstawowy uniwersalny" o ile to mozliwe zestaw kolorów do nakładania patyny.
Taka dygresja przy okazji... Podstawa to spojrzeć na oryginał. Co oryginał to inne kolory "brudu" i miejsca w których on występuje. Zawsze patrząc na takowy oryginał można coś sobie dobrać ze wzorników. Niektórzy zapominają przy "brudzeniu" modeli o tym, czy dane zabrudzenie w ogóle ma sens istnieć w danym miejscu. Należy więc zawsze wzorować się zabrudzeniami na prawdziwym obiekcie jaki odwzorowujemy bo inaczej wyjdzie jakiś 'dziwnie' spatynowany obiekt.

Reakcje
21 11 0
Również dawne Vero miało budynki zarówno w skali pośredniej, jak i (w miarę) dokładnej skali 1:87.
Zgadzam się, skala pośrednia to była TT (którą mniej wymagający np. dzieci mogli stosować do H0). Natomiast VERO H0 to prawdziwa skala pośrednia czyli takie "mniejsze" H0. Osobiście pełnego H0 szukam u innych producentów (ale też bywa różnie).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.852 573 30
prawdziwa skala pośrednia czyli takie "mniejsze" H0
Przyznam, że nie rozumiem: to modele Vero H0 były według kolegi @Cardslord w prawdziwej skali H0 (1:87), czy były mniejsze, to znaczy w skali pośredniej między H0 a TT? Ja napisałem, że Wero produkowało zarówno modele w skali pośredniej (ok. 1:100), jak i w dokładnej (z pewną tolerancją) skali H0 (1:87), więc nie wiem, z czym kolega @Cardslord się zgadza, a z czym nie? TT nie jest żadną "skalą pośrednią".

Reakcje
21 11 0
Jak na pudełku jest znak TT to powinno być TT a jak H0 to H0. Mamos VERO robiło nawet ładne budynki w TT ale na pudełku nie było objaśnienia skali i dzieciaki układały je na makietach H0. A jak jest objaśnienie, że pasuje do TT i H0 to dla mnie jest to produkt uniwersalny.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.852 573 30

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
886 39 0
Odkopałem ciekawy wątek i od razu zmierzam do rzeczy.
Posiadam kilka budynków firmy Auhagen, które są zbudowane w całości z murów ceglanych.
Moim celem przede wszystkim jest ich zmatowienie (bo ten plastik świeci bardzo nienaturalnie) oraz delikatne przybrudzenie. Nie mam zamiaru wykonywać zaawansowanej waloryzacji.
Jestem zupełnym laikiem w temacie, a moja wiedza opiera się jedynie na kilku oglądniętych filmach na youtube, które jednak nie dotyczyły waloryzacji muru ceglanego (takiego nie znalazłem). Poza tym większość filmów, które znalazłem dotyczy budynków wykonanych z kartonu.
W jaki sposób tego dokonać? Jaką techniką krok po kroku? Jakich farb używać itd?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Mam pytanie 3