• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Parowozy w skali H0e

Bararara

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chciałbym dowiedzieć się jaka jest odległość między sąsiednimi kołami ( osiami ) np parowozu o 4 osiach? Jaka jest średnica tych kół? Oczywiście w skali 1:87. Chcę zbudować uniwersalne rolki testowe dla tej skali .

OP
OP
B

Bararara

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rozstaw szyn akurat jest mi znany. Jeśli lokomotywa ma np 4 osie , to chciałbym wiedzieć jaka jest odległość między tymi osiami , np między 1 i 2 , 2 i 3, 3 i 4 (sąsiednimi) na konkretnym modelu ( ktoś jeśli posiada ) Oczywiście ważna dla mnie jest średnica tego koła które toczy się po szynie (koło bose ?) Jeśli posiada ktoś suwmiarkę to będzie bardzo łatwe do zmierzenia. Pozdrawiam serdecznie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.719 564 30
H0e to rozstaw szyn wynoszący 9mm. Nie rozumiem trochę pytania.
To widać, że kolega Maciej nie zrozumiał pytania. Pytanie dotyczyło rozstawu osi, a nie rozstawu szyn. ;)
Jeśli lokomotywa ma np 4 osie , to chciałbym wiedzieć jaka jest odległość między tymi osiami , np między 1 i 2 , 2 i 3, 3 i 4 (sąsiednimi) na konkretnym modelu
No właśnie w tym jest problem, że te wymiary zależą od konkretnego modelu konkretnej prawdziwej lokomotywy i nie ma takiego uniwersalnego rozstawu. W każdym modelu może to być inaczej. Jeżeli kolega @Bararara chciałby wiedzieć jaki jest rozstaw osi konkretnego modelu, to musi podać o jaki konkretny model chodzi - inaczej nikt nie jest w stanie pomóc.

OP
OP
B

Bararara

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem ilu użytkowników jest tej skali. Lokomotywa może być dowolna ,byle 4 osiowa ( koła główne ) Resztę sobie zoptymalizuję. Na początek,potem się dopasuję do konkretnych lokomotyw. Pozdrawiam serdecznie

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.188 135 15
To widać, że kolega Maciej nie zrozumiał pytania. Pytanie dotyczyło rozstawu osi, a nie rozstawu szyn. ;)
Przyznam, że dostałem małego "laga mózgu", musiałem przeczytać pytanie jeszcze raz :)
Rozstaw szyn akurat jest mi znany. Jeśli lokomotywa ma np 4 osie , to chciałbym wiedzieć jaka jest odległość między tymi osiami , np między 1 i 2 , 2 i 3, 3 i 4 (sąsiednimi) na konkretnym modelu ( ktoś jeśli posiada ) Oczywiście ważna dla mnie jest średnica tego koła które toczy się po szynie (koło bose ?) Jeśli posiada ktoś suwmiarkę to będzie bardzo łatwe do zmierzenia. Pozdrawiam serdecznie
Pomierzę i prześle wieczorem. Może @Misiek i @PingwinRico coś mają? :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.076 131 86
@Bararara Chyba nie przejrzałeś NETu w tym temacie. Takie urządzenia robi się uniwersalne. Każdy element (dwa mini łożyska umieszczone w uchwycie) są oddzielne dla każdego koła i są przesuwane. Odpada wiedza o odległościach między osiami bo ustawiasz je odpowiednio dla danego modelu i w odpowiedniej ilości.

OP
OP
B

Bararara

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sorry, ale coś o tym wiem, bo trochę szmelcu zrobiłem i niestety się nie sprawdziło. Jak zrobiłem 8 wersji do H0 to wreszcie wyszło jako tako. Myślę nad nową wersją i wtedy pokażę. Pozdrawiam serdecznie