No to się dzielę opiniami i uwagami.
Nie interesuje mnie malowanie Wolsztyna ani fotki z lat 80. Pamiętam za to malowanie OKz z lat 60., mieszkałem w pobliżu linii zakopiańskiej, widywałem codziennie okazetki i wtedy ich belki były z pewnością czerwone, ostoje zresztą również... Kolorując OKl27 zrobiłeś ostoję czerwoną, w OKz32 czarną. Skąd ta różnica - obie produkowały HCP, obie były parowozami tendrzakami do prowadzenia pociągów pasażerskich, więc schemat ich malowania powinien być taki sam.
Trochę przy Pt31 przeczysz sam sobie, bo w Pt31 w wersji BR 19 pokolorowałeś jednak belki na czerwono.
Wybacz, ale traktowanie pokolorowanych pocztówek z lat 30. jako prawdy objawionej do mnie nie dociera.
Wracając do Pu29 - dlaczego ostoja tendra jest czerwona a parowozu czarna? Może się mylę, ale chyba powinny być takiego samego koloru?
No to po kolei, nomen omen

Pamiętasz malowanie okazetek z lat 60? A Pamietasz malowanie z lat 30? Gdyż zdjęcie OKz32, mam nadzieję, że się ze mną zgodzisz, nie pochodzi z lat 60, to raz. Dwa, ostoję parowozu mozna pomalować naawet na różowo, ja nie wiem jaki miała kolor w latach 30. Zakładam, że czerwona lub czarna.
Nie ma innej opcji, bynajmniej nigdy nie spotkałem się z innym malowaniem. Dlatego zastosowałem dwie wersje, dla zwolenników czarnejni czerwonej opcji.
Gdybym robił model, to miałbym wielki problem aby dokonać właściwego wyboru.
Schemat malowania- Schemat malowania parowozów, został określony przez ministra transportu, niestety od dwudziestu lat nie udało mi sie znaleźć tego rozporzadzenia, a szukałem wszędzie... Nawet ostatnio kontaktowałem się ze zrzeszeniem inżynierów w Poznaniu, bezskutecznie.
Bo to, ze ktoś mi powie, że parowóz był pomalowany tak i tak, bo to jest obowiązujacy schemat, no to sorry, nie kupuję tego.
Ok, teraz temat Pt31 ex 19. Wiesz, jak wyglada schemat malowania niemieckich maszyn? Zakładam, że tak, dlatego odpowiedz sobie sam, dlaczego tam jest pomalowane w taki sposób, bo pewnie wiesz, że niemiecki system malowania maszyn nie jest tożsamy z naszym polskim sschematem.
Co do Pu29, to zgoda jest zwolennikiem czarnej ostoii i wózków, zapewne przez niedopatrzenie lub, co możliwe, pokolorowałem w kilka róznych możliwosci i tutaj nie bede polemizował, że tak było.
Na koniec, ok możliwe, że pocztówki zakłamują, ale jestem gotów postawić każde pieniądze, że model Pt31 z Chicago jest kopią 1:1 zarówno w wykonaniu jak i malaturze, ( dziwne, że pokrywa sie z pocztówkami

)a tam, niestety, muszę Ciebie zmartwić belka też nie jest czerwona...
Szczerze mowiac, mam pewne obiekcje co do czerwonego kątownika pomostu w OKz32, czy nie powinien być zielony jak w Pt31.