• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? parowóz BR95 problemy

janusz47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich!
Zakupiłem parowóz BR95 jest sprawny elektrycznie ( tzn porusza się do przodu i do tyłu) ale na zakrętach wypada z szyn nawet przy bardzo wolnej jeździe. Generalnie wypada głównie pierwszy wózek jezdny i blokuje to lokomotywę.
Bardzo dziękuję za każdą wskazówkę.
Serdecznie pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.689 560 30
Witamy na forum!
Trochę za mało wiemy o modelu, żeby cokolwiek podpowiedzieć. Jakiej to jest firmy, czy stary, kupiony z drugiej ręki, czy nowy za sklepu? W jakiej sytuacji pierwsza oś wypada z szyn: czy tylko na łuku, czy może na rozjazdach? Zawsze warto sprawdzić, czy oś toczna obraca się swobodnie i czy cały półwózek ma dostateczną (ale nie za dużą) swobodę wychylania na boki, jak i w pionie, ale to trochę truizm, jak nie wie się, w czym jest problem. Może dałoby się zrobić parę zdjęć, na których widać byłoby półwózek i jego mocowanie?

OP
OP
J

janusz47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Co do firmy to nie wiem - ale jest to model kupiony " z drugiej ręki" . Pierwsza oś (prowadząca?) wypada tylko na łukach .Podobnie tylna jeśli lokomotywa jedzie do tyłu) Na prostych odcinkach nie ma problemu . Na zwrotnicach także bez problemu ( ale używam tylko zwrotnic 15 stopniowych). Wychyły wózka wyglądają na poprawne ( przez porównanie z np BR86) . Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Chciałbym przesłać zdjęcia ale mają ponad 2MB i Wasza aplikacja nie pozwala na przesyłanie takich plików. Mogę je przesłać np e-mailem.
Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.689 560 30
A jak się zachowuje model przy przejeżdżaniu rozjazdów na bok? A może problemem są za ostre łuki (za mały promień)? Zdjęcia można zmniejszyć np. w programie "Paint", będącym częścią Windowsa, albo w przeglądarce zdjęć, która też jest w Windowsie.

OP
OP
J

janusz47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mogę tylko dodać iż mam także model lokomotywy BR86 ( 4 osie napędowe) i pracuje normalnie na łukach i zwrotnicach. Model BR95 ma 5 osi napędowych - może w tym problem .Co się tyczy łuków to trudno powiedzieć bo nawet na największym ( najszerszym) łuku także się "wykoleja"

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.689 560 30
Ładny model. Na zdjęciach nie widzę niczego szczególnego, co mogłoby powodować kłopoty, ale ja nie znam tego modelu. Warto sprawdzić elementy, które wymieniłem wcześniej. Na zdjęciach widać blaszki sprężyste, których zadaniem jest dociskanie półwózków do toru - warto je sprawdzić, czy są sprawne. Jakich torów używa Kolega i jakie są promienie łuków?

I jeszcze jedno: widzę, że Kolega jest z okolic Krakowa, może warto spróbować skontaktować się z kolegami z Krakowskiego Klubu Modelarzy Kolejowych, kilku z nich jest na forum. Na pewno pomogą.

MariuszU

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 2 0
Cześć,
Januszu czy wykoleja się tylko półwózek od strony cylindrów lokomotywy?
Jakich promieni łuków używasz?
Ta konstrukcja PIKO nie ma na ogół problemów biegowych, ale jak każdy model parowozu ma swoje wymagania.
Zwróć uwagę na trzony tłoków i odległość od koła tocznego w łuku.
Pozdrawiam z Gdańska

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.689 560 30
OP
OP
J

janusz47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję za tak szeroki oddźwięk. Wykoleja się zarówno przednie koło toczne jak i tylne ( zależy od kierunku jazdy).Tory to chyba R2 i R3 (ale nie jestem pewien) bo makietę zbudowałem kilka lat temu. Z mojej obserwacji wygląda jakby przedni ( tylny) wózek nie był w stanie "mawnewrować" zespołem kół napędowych ( powinien je chyba przesunąć? trochę) . Jutro spróbuje docisnąć trochę silniej blaszki przy wózkach.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam wszystkich.

OP
OP
J

janusz47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam ponownie!
Lokomotywa już naprawiona. Wysłałem ją do Pana z Wrocławia i teraz jeździ w miarę poprawnie - zobaczę jak będzie dalej. ( dopiero dzisiaj wróciła do mnie ) Niestety nie wiem co dokładnie było problemem w tej lokomotywie poza stwierdzeniem iż "trzeba było poprawić kilka elementów".
Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem i pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Miłych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Pozdrawiam
Janusz K