• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Parowóz bezogniowy Liliput L103020 - kilka pytań.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
Witajcie,

Dziś zakupiłem parowóz bezpaleniskowy produkcji Liliputa o numerze katalogowym L103020.

Chciałbym go ucyfrowić. I tutaj pytanie - czy ten model ma gniazdo dekodera? W instrukcji nic nie ma. Na tej stronie można zaś wyczytać, że jest przystosowany do montażu dekodera. Jeśli się da to jaki dekoder? Nie wiem czy gdzieś tam da się wbudować głośnik więc raczej dekoder jazdy by wystarczył.

https://www.modellbahn-fokus.de/pro...-0-003003-768-0-de-6-5-2-0-0-1-0-0/index.html

Próbowałem go rozebrać ale niestety odkręcenie śrubek nic nie daje. Może ktoś ma ten model i go rozkładał i podzieli się wiedzą, jak to zrobić?

IMG_20211215_220503.jpg

Reakcje
41 1 0
Ucyfrawiałem ten model, pod spodem są śrubki do odkręcenia nadwozia. Gniazda dekodera nie ma. W tzw. dymnicy (chociaż to jest zbiornik na parę) znajduje się płytka, którą należy odlutować i przylutować do dekodera 2 przewody z kół i 2 przewody od silnika. Zmieści się tam mały dekoder. Ewentualny głośnik też tam się zmieści tylko należy wyjąć ciężarek/balast..

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
Proszę mi napisać jaki tam dekoder można włożyć? Nie kojarzę by taki parowóz pracował kiedykolwiek w Polsce ale osobiście mi się podoba. Model nie posiada oświetlenia i raczej nie da się go tam zamontować, ewentualnie podświetlenie budki maszynisty. Dźwięk w lokomotywie, która nie posiada charakterystycznych wydmuchów pary nie jest dla mnie konieczny, choć przyznam szczerze to nie słyszałem żadnych odgłosów bezogniowca.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.330 544 30
Dźwięk w lokomotywie, która nie posiada charakterystycznych wydmuchów pary nie jest dla mnie konieczny, choć przyznam szczerze to nie słyszałem żadnych odgłosów bezogniowca.
Ale wydmuchy nie są związane z kotłem opalanym węglem czy ropą, a z pracą silnika parowego i parowozy bezogniowe też je mają, choć może nie tak wyraźne, jak w klasycznych parowozach. Ja widziałem na żywo parowóz bezogniowy, ale było to ponad 30 lat temu i już za dokładnie nie pamiętam odgłosów.

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
Ale wydmuchy nie są związane z kotłem opalanym węglem czy ropą, a z pracą silnika parowego i parowozy bezogniowe też je mają, choć może nie tak wyraźne, jak w klasycznych parowozach. Ja widziałem na żywo parowóz bezogniowy, ale było to ponad 30 lat temu i już za dokładnie nie pamiętam odgłosów.
Tak, masz rację, jednak w porównaniu z parowozem z paleniskiem to można śmiało powiedzieć, że prawie ich nie słychać :) Tutaj można posłuchać pracy tej maszyny.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.330 544 30
w porównaniu z parowozem z paleniskiem to można śmiało powiedzieć, że prawie ich nie słychać
No to ja chyba mam jakąś nadwrażliwość na dźwięki. Ciekawe, w moim wieku to raczej bywa odwrotnie... ;) Ja słyszę wydmuchy głośno i wyraźnie, choć oczywiście dźwięk jest nieco inny i trudno go porównywać z Ty51 czy Pt47, jeżeli już, to raczej z Ol49 czy TKt48.

Reakcje
41 1 0
W modelu zainstalowałem dekoder dźwięku Doehler & Haass SD10A z wgranym dźwiękiem BR71 (głównie chodziło o wydechy, poza gwizdawką po prostu nie włącza się innych dźwięków).