• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowóz Berlin 5216 PIKO

T

tekatka191

Gość
Witam wszystkich forumowiczów!

Ostatnio na giełdzie modelarskiej kupiłem parowóz Berlin 5216 firmy PIKO.
Jako, iż parowóz posiada pruskie oznaczenie, nie posiadam informacji nt. tego parowozu. Wie ktoś gdzie mógłbym znaleźć informacje nt. tego parowozu, albo mógłby się podzielić jakimiś informacjami o tym parowozie?
Chodzi mi wyłącznie o ten egzemplarz z oznaczeniem Berlin 5216.

Będę wdzięczny za informacje o parowozie!

OP
OP
T

tekatka191

Gość
Dokładnie chodzi o ten parowóz. Zapomniałem napisać o tym, iż to parowóz Baureihe 55 który był w Polsce jako parowóz Tp4 eksploatowany .[DOUBLEPOST=1375216772][/DOUBLEPOST]Chciałbym uzyskać informacje o historii tego parowozu z oznakowaniem Berlin 5216. Potrzebowałbym dane o tym konkretnym egzemplarzu m.in. rok produkcji, producent i numer fabryczny oraz oznaczenie niemieckie. Jeśli dysponuje ktoś zdjęciem takiego parowozu może także je udostępnić.

OP
OP
T

tekatka191

Gość
Potrzebowałbym dane o tym konkretnym egzemplarzu m.in. rok produkcji, producent i numer fabryczny oraz oznaczenie niemieckie.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.479 146 0
Jakiś bubel, pewne źródła wskazują, ze powinien to być Breslau 5216.

Hersteller: Linke-Hofmann-Werke, Breslau
Baujahr: 1915
Fabriknummer: 1246
Bauart: D h2
Spurweite: 1435 mm
Lebenslauf:
BSL 5216 G8^1
->'23 DRBv 55 3448
->'25 DRB 55 3451
+31

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.479 146 0
W tym samym źródle, któryś jest Berlin 5216?
Na 98,3% uważam, że Piko zrobiło zabawkę-babola, znaczy w kwestii oznaczeń, bo wykonania nie oceniam ;-)

OP
OP
T

tekatka191

Gość
Dziwne bo kwestii oznaczeń saksońskich parowozów Piko odwzorowało prawdziwe numery parowozów.
Nie sadze, iż pod względem oznaczenia ten parowóz to babol, gdyż to ostatnie modele z czasów DDR wiec były najlepiej wykonane. Ten parowóz był dołączony do okazyjnego zestawu i jest rzadkością.