• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pakiet dźwięków do Voith Gravita 10 BB (Brawa) na dekoder RB 2300 (RailBOX)

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
920 34 1
Całkiem przypadkowo, mam całkiem ładny (pod względem detali) model lokomotywy Voith Gravita 10 BB. W związku z udźwiękowieniem swoich zabawek, temu modelowi trafił się dźwiękowy dekoder - trochę jak ślepej kurze ziarno. W innym wątku pokazywałem jak to to brzmi.

Ogólnie, z zewnątrz model oceniam 6 na 5 pkt - za to od środka... 2 na 5 - możliwość sterowania światłami (białe, czerwone, kabina) niestety ograniczona jest od sub-dekodera SUSI (to jakieś BRAWoskie popłuczny) i niestety nie ma obsługi osobnych AUXów :-/

Ale wróćmy do dźwięków. Te z Ludmiły nie bardzo paskują do tej filigranowej Gravity w barwach DB. Na stronie produktu w Brawie jest mały sample dźwiękowy który wykorzystałem do tworzenia głównie dźwięków F1. Cała reszta to baza z RailBOX'a. Mam jeszcze parę filmów z YT do sprawdzenia czy coś tam jeszcze da się wyciągnąć, ale to kiedyś (może na jesienne wieczory). Trąbki są inne niż w oryginale - ale umówmy się, to kwestia umowna.

Załączony poniżej pakiet dźwiękowy zawiera:
---
F0 - światła (białe, czerwone, kabina)
F1 - główna funkcja (silnik)
F2 - sprężarka
F3 - pompa oleju
F4 - spuszczanie ciśnienia
F5 - sprzęganie
F6 - jazda manewrowa (tylko prędkość)
F7 - rozprzęganie
F8 - załączanie/luzowanie hamulców
---
F9 - gwizdek konduktora
F10 - otw./zam. drzwi lokomotywy
F11 - piasecznica
F12 - stukot na łączeniach szyn
F13 - skrzypienie na łukach
F14 - wyciszenie dźwięku hamowania
F15 - całkowite wyciszenie dźwięków
F16 - [PUSTE]
---
F17 - wejście silnika na obroty
F18 - obniżenie obrotów silnika
F19 - [PUSTE]
F20 - trąbka wysoka
F21 - trąbka niska
F22 - F27 - [PUSTE]
F28 - WiFi (ON/OFF)

Czemu tak? Na mojej centralce ESU, mam bezpośredni dostęp do klawiszy od F0 do F8, dodatkowo dotykowe F9 do F16 (lub przełączane na kolejny zestaw). Reszta jest mniej potrzebna.
Trąbki mam podmapowane do dodatkowego przełącznika fizycznego, nie muszą zajmować F2/F3 - czyli guzików fizycznych.
Funkcje F17 i F18 są jeszcze eksperymentalne.
Ustawienie F14 i F15 wymaga dodatkowego edytowania, odpowiednio CV206 oraz CV207.

Nic z tego nie mam, ale w moim przypadku, przemapowanie dźwięków i funkcji jak powyżej (i bliżej F0...1...2) - to dodatkowy atut tego dekodera.

Pakiet dźwięków wgrywasz na swój model na własną odpowiedzialność.

Załączniki

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
920 34 1
Mała aktualizacja tutaj w temacie Gravity. Małe zmiany i ich lista:
- Wszystkie dźwięki zostały zapisane jako Mono, Wav, IMA ADPCM - zmiejszenie ogólnego rozmiaru paczki
- Obniżenie głośności dźwięków silnika (F1, F17, F18)
- Dźwięk gwizdka konduktora został zastąpiony klaksonem (F9)
- Modyfikacja dźwięków tarcia o szyny (F13)
- Nowy dźwięk sprzęgania (F5) i rozprzęgania (F7)
- Dodatkowe dźwięki w funkcji F17 - przyspieszenia/zwiększenia obrotów silnika

Poza tym, warto się podzielić kluczowymi CVkami które odpowiadają jak porusza się model na torach:
CV2 = 0
CV3 = 15
CV4 = 20
CV5 = 130
CV6 = 80
CV50 = 100
CV51 = 200
CV58 = 100
CV59 = 10
CV60 = 90
CV61, 62 = 20 (jazda manewrowa)
CV63 = 15 (opóźnienie startu)