Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam mam pytanie co do płytki zasilającej w modelu firmy MTB. Po kilku zmianach dekodera gniazdo płytki pod dekoder uległo wyrobieniu. Dekoder pływa więc też nie łączy i nie działa. Pytanie jest czy ktoś miał podobną sytuację i jak z tego wybrnąć.
Miałem kilka lat wstecz podobny problem.
W moim przypadku jedynym sensownym (skutecznym) wyjściem było wylutowanie starego gniazda i wlutowanie w jego miejsce nowego. Sam nie znam sposobu aby w warunkach domowych było możliwe "uszczelnienie" pinów tak, aby dekoder "ciasno siedział" w gnieździe.
Rada na przyszłość: jak najmniej zaglądać do modeli (zwłaszcza produkcji czeskiej firmy MTB).
Ps. To nowe gniazdo można wlutować w stare.
To może inaczej. Istnieje taka sama nowa płytka MTB do ST43 w sprzedaży. A może już ktoś z kolegów zrobił zamiennik tej lichej płytki MTB. Kolega Bolesław napisał o przelutowaniu gniazda pin tylko w tej płytce mam gniazdo bez wtyku dekoder wsuwa się bezpośrednio do płytki i tu cały problem z gniazdem.
To może inaczej. Istnieje taka sama nowa płytka MTB do ST43 w sprzedaży. A może już ktoś z kolegów zrobił zamiennik tej lichej płytki MTB. Kolega Bolesław napisał o przelutowaniu gniazda pin tylko w tej płytce mam gniazdo bez wtyku dekoder wsuwa się bezpośrednio do płytki i tu cały problem z gniazdem.
Skoro nie masz gniazda dekodera na wierzchu, to znajduje się po drugiej stronie laminatu.
Podejrzewam PLUX22
Jeśli tak, to można to gniazdo spokojnie wymienić.
Tak faktycznie jest ono odwrócone do góry nogami. Po co żeby było trudniej . Ale wyszedłem z tej opresji dzięki waszej pomocy.Jak na początku kolega mnie naprowadził na to gniazdo to róż lutowa Łemkowszczyzna wszystko i proszę kombinowałem i trafiłem. Używałem dekodera Zimo MX645P22 i tu cały problem się pokazał gniazdo jest ok. Piny od drugiej strony wchodzą ciężko więc spróbowałem na ESU V5 i bum. Ten oto dekoder ma dłuższe piny niż Zimo i pewnie firma MTB testowała na V 5 a nie Zimo. Więc całe zajście przekładania zimo wyrobiło całe gniazdo. Więc macie radę jak sobie poradzić jak wam Zimo nie dosięgnie do kostki tam gdzie ma się trzymać.