• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Płytka zasilająca ST43 MTB

Reakcje
65 1 0
Witam mam pytanie co do płytki zasilającej w modelu firmy MTB. Po kilku zmianach dekodera gniazdo płytki pod dekoder uległo wyrobieniu. Dekoder pływa więc też nie łączy i nie działa. Pytanie jest czy ktoś miał podobną sytuację i jak z tego wybrnąć.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
362 98 10
Miałem kilka lat wstecz podobny problem.
W moim przypadku jedynym sensownym (skutecznym) wyjściem było wylutowanie starego gniazda i wlutowanie w jego miejsce nowego. Sam nie znam sposobu aby w warunkach domowych było możliwe "uszczelnienie" pinów tak, aby dekoder "ciasno siedział" w gnieździe.:confused:;)
Rada na przyszłość: jak najmniej zaglądać do modeli (zwłaszcza produkcji czeskiej firmy MTB).:p
Ps. To nowe gniazdo można wlutować w stare.:cool:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr2604
Reakcje
65 1 0
To może inaczej. Istnieje taka sama nowa płytka MTB do ST43 w sprzedaży. A może już ktoś z kolegów zrobił zamiennik tej lichej płytki MTB. Kolega Bolesław napisał o przelutowaniu gniazda pin tylko w tej płytce mam gniazdo bez wtyku dekoder wsuwa się bezpośrednio do płytki i tu cały problem z gniazdem.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
616 7 0
To może inaczej. Istnieje taka sama nowa płytka MTB do ST43 w sprzedaży. A może już ktoś z kolegów zrobił zamiennik tej lichej płytki MTB. Kolega Bolesław napisał o przelutowaniu gniazda pin tylko w tej płytce mam gniazdo bez wtyku dekoder wsuwa się bezpośrednio do płytki i tu cały problem z gniazdem.
Skoro nie masz gniazda dekodera na wierzchu, to znajduje się po drugiej stronie laminatu.
Podejrzewam PLUX22
Jeśli tak, to można to gniazdo spokojnie wymienić.

OP
OP
piotr2604
Reakcje
65 1 0
Tak faktycznie jest ono odwrócone do góry nogami. Po co żeby było trudniej . Ale wyszedłem z tej opresji dzięki waszej pomocy.Jak na początku kolega mnie naprowadził na to gniazdo to róż lutowa Łemkowszczyzna wszystko i proszę kombinowałem i trafiłem. Używałem dekodera Zimo MX645P22 i tu cały problem się pokazał gniazdo jest ok. Piny od drugiej strony wchodzą ciężko więc spróbowałem na ESU V5 i bum. Ten oto dekoder ma dłuższe piny niż Zimo i pewnie firma MTB testowała na V 5 a nie Zimo. Więc całe zajście przekładania zimo wyrobiło całe gniazdo. Więc macie radę jak sobie poradzić jak wam Zimo nie dosięgnie do kostki tam gdzie ma się trzymać.