• Podczas tworzenia nowego ogłoszenia prosimy o wybranie prefixu. Znacząco ułatwi to innym użytkownikom korzystanie z ogłoszeń w dziale Giełda.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Hej Gość czy wiesz, że w dziale giełda można edytować swoje wpisy oraz usunąć cały temat kiedy ogłoszenie jest już nieaktualne?
  • Prefixy pozwalają wydzielić wyświetlanie ogłoszeń tylko konkretnego typu.

Sprzedam Płytka oraz silnik do SM42/SU42/SP42

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
130 3 0
Witam
Sprzedam płytkę oraz silnik 5 biegunowy do SM42/SP42/SU42.

Ceny są następujące:
- płytka do SM42/SP42/SU42 - 120zł (bez komory rezonansowej)
- silnik 5 biegunowy - 85zł
- komora rezonansowa - 10zł
- płytka do SM42 + komora rezonansowa + silnik 5 biegunowy do SM42 - 200zł
- Przesyłka Inpost - 17zł
001.jpg

102.jpg

Silnik 5 biegunowy ma dokładnie te same wymiary co oryginalny silnik 3-biegunowy PIKO. Trzeba tylko troszkę skrócić ośkę.
Silnik SM42.jpg

Silnik do SM42.jpg

Opis:
Sterowanie oświetleniem zostało przerzucone na mikrokontroler który komunikuje się z dekoderem ESU LokSound 5 za pomocą interfejsu SUSI. Dzięki temu zostało sporo wolnych wyjść na dekoderze. Płytka ma następujące funkcje:
- oświetlenie zgodne z E1
- światła mogą być przygaszone lub pełna moc. Pełna moc jest tylko z przodu lokomotywy (zgodnie z aktualnym kierunkiem jazdy). Ma to znaczenie przy światłach manewrowych.
- oświetlenie pulpitu (rezystor dla diody jest na płytce)
- oświetlenie kabiny (rezystor dla diody jest na płytce)
- czujnik halla - wykrywa skręt wózka oraz uruchamia dźwięk tarcia kół o szyny. Umiejscowienie czujnika może i nie jest najlepsze albowiem wózek ma mały zakres skrętu w tym miejscu, ale za to montaż jest łatwy. Czujnik jest przylutowany do płytki. Na łukach PIKO R2, R3, R4 działa. Na łukach R9 czasami działa czasami nie. Istnieje możliwość przerobienia umiejscowienia czujnika i zamontowania go w innym miejscu. Wtedy będzie bardziej czuły. Czujnik jest podpięty pod dekoder więc wszelkie ustawienia robimy z poziomu dekodera
- możliwość podłączenia dwóch sprzęgów elektromagnetycznych. Sprzęgi są sterowane z dekodera
- możliwość przylutowania kondensatorów 2x680uF plus głośnik ESU montowany na płytce lub 2x470uF + 2x680uF plus głośnik PIKO montowany w miejscu który przewidziało PIKO
- zostały jeszcze dwa wyjścia mocy aczkolwiek nie zostały wyprowadzone na pady. Jakoś nie wiedziałem do czego by jeszcze się mogły przydać :)
- zostawiłem również pady dzięki którym można się podpiąć do mikrokontrolera i wgrać własny program.
- Gniazdo 21MTC
- światła włączają oraz wyłączają się sekwencyjnie !!!

Można mieć wszystkie powyższe opcje na raz !!! Wyjść jest nadmiar :)

Płytka została zaprojektowana dla dekoderów ESU Loksound 5. Z innymi dekoderami jej nie testowałem. Światła powinny działać ze wszystkimi dekoderami które obsługują SUSI.

Mapowanie wyjść:
F0 - światła białe Pc1 zmienne kierunkowo
F1 - włączenie / wyłączenie dźwięku
F2 - trąbka wysokotonowa
F3 - trąbka niskotonowa
F4 - uruchomienie elektrosprzęgu + dźwięk rozsprzęgania
F5 - światła czerwone zmienne kierunkowo
F6 - światła przygaszone / pełna moc
F7=0, F8=0, F9=1 - światła do jazdy po torze przeciwnym do zasadniczego Pc2
F7=0, F8=1, F9=0 - światła Pc6
F7=0, F8=1, F9=1 - sygnał A1 Alarm
F7=1, F8=0, F9=0 - światła manewrowe Tb1 (światło pełna moc włącza się tylko na przodzie lokomotywy, zgodnie z aktualnym kierunkiem jazdy)
F7=1, F8=0, F9=1 - dwa dolne światła białe
F10 - oświetlenie kabiny
F11 - oświetlenie pulpitu

Mogę podesłać na maila paczkę z ustawieniami do dekodera. Wystarczy ją tylko wgrać za pomocą programatora ESU.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
130 3 0
Kabiny podświetlanej nie oferuję, ale mogę dorzucić gratis diodę z przylutowanymi przewodami. Wystarczy ją przykleić w kabinie i przylutować przewody do płytki

OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
130 3 0
Jeśli masz problem z wgraniem pakietu dźwiękowego do dekodera Loksound 5 to mogę to zrobić za Ciebie :). Prześlij mi swój dekoder lub zamów w sklepie z przesyłką na mój adres, a ja za drobną opłatą w wysokości 20zł wgram co trzeba. Oczywiście usługa obowiązuje w przypadku zamówienia u mnie płytki do SM42.