• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Płytka do SM42 z mikrokontrolerem Atmega168

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Witam

Chciałbym zaprezentować płytkę PCB jaką udało mi się zaprojektować oraz pomyślnie przetestować :). Skąd w ogóle pomysł na płytkę PCB ? Otóż płytek do SM42 jest już kilka dostępnych na tym forum, ale żadna nie spełniała moich oczekiwań. Po prostu dekodery mają za mało wyjść. Zapadła więc decyzja, że sprobuję własnych sił :).

Sterowanie oświetleniem zostało przerzucone na mikrokontroler który komunikuje się z dekoderem ESU LokSound 5 za pomocą SUSI. Dzięki temu zostało sporo wolnych wyjść na dekoderze. Płytka ma następujące funkcje:
- oświetlenie zgodne z E1
- światła mogą być przygaszone lub pełna moc
- oświetlenie pulpitu (rezystor dla diody jest na płytce)
- oświetlenie kabiny (rezystor dla diody jest na płytce)
- czujnik halla - wykrywa skręt wózka oraz uruchamia dźwięk tarcia kół o szyny. Umiejscowienie czujnika moze i nie jest najlepsze albowiem wózek ma mały zakres skrętu w tym miejscu, ale za to montaż jest łatwy. Czujnik jest przylutowany do płytki. Na łukach PIKO R2, R3, R4 działa. Na innych nie testowałem. Czujnik jest podpięty pod dekoder więc wszelkie ustawienia robimy z poziomu dekodera
- możliwość podłączenia dwóch sprzęgów elektromagnetycznych. Sprzęgi są sterowane z dekodera
- możliwość przylutowania kondensatorów 2x680uF plus głośnik ESU montowany na płytce lub 2x470uF + 2x680uF plus głośnik PIKO montowany w miejscu który przewidziało PIKO
- zostały jeszcze dwa wyjścia mocy aczkolwiek nie zostały wyprowadzone na pady. Jakoś nie wiedziałem do czego by jeszcze się mogły przydać :)
- zostawiłem również pady dzięki którym można się podpiąć do mikrokontrolera i wgrać swój program.

Gniazdo 21MTC.

Link do filmiku na youtube

001.jpg
002.jpg
101.jpg
102.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Zaraz gdy tylko pojawi się masowy odbiorca :ROFL:

A tak na poważnie. W tej chwili mam 20 płytek. Przy czym część z nich jest dla mnie :cool:. Niestety muszę samemu wlutowywać wszystkie elementy. Przy tak niewielkiej ilości po prostu nie opłacało się zamawiać płytek z montażem elementów smd. Więc na dzień dzisiejszy mogę odsprzedać pojedyńcze płytki aby kilka osób mogło je sobie przetestować. Gdyby chętnych było więcej to pomyśli się nad większą produkcją :giggle:

OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Poniżej zamieszam instrukcje jak przerobić czołowe płytki oraz połączyć je z moją płytką. W końcu to forum więc proszę korzystać dowolnie z tych informacji :).

Usuwamy rezystory z płytek czołowych (zdjęcie po lewej). Miejsca do których musimy przylutować przewody (zdjęcie po prawej)
Usuwamy rezystory.jpg

Podłączenie elektrosprzęgów
Sprzegi.jpg

Wszystkie metalowe powierzchnie które mają styczność z płytką muszą być zaizolowane taśmą izolacyjną.
Izolacja.jpg

Mapowanie wyjść:
F0 - światła białe Pc1 zmienne kierunkowo
F1 - włączenie / wyłączenie dźwięku
F2 - trąbka wysokotonowa
F3 - trąbka niskotonowa
F4 - uruchomienie elektrosprzęgu + dźwięk rozsprzęgania
F5 - światła czerwone zmienne kierunkowo
F6 - światła przygaszone / pełna moc
F7=0, F8=0, F9=1 - światła do jazdy po torze przeciwnym do zasadniczego Pc2
F7=0, F8=1, F9=0 - światła Pc6
F7=0, F8=1, F9=1 - sygnał A1 Alarm
F7=1, F8=0, F9=0 - światła manewrowe Tb1
F7=1, F8=0, F9=1 - dwa dolne światła białe
F10 - oświetlenie kabiny
F11 - oświetlenie pulpitu

Jutro wrzucę kilka printscreenów z informacjami jak ustawić wszystko w LokProgrammer dla dekodera Loksound 5

OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Plytka, 2 kondensatory o pojemności 680uF oraz dwa magnesy do czujnika halla to 120 zł. Dodatkowo 10 zł za pudło rezonansowe dla glosnika. Jest to produkt Roco wiec można kupić we własnym zakresie lub poprostu przymocować glosnik w jakiś inny sposób.

OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Ustawienia w programie LokProgrammer dla dekodera ESU LokSound 5.

Włączamy interfejs SUSI.
Dodatkowo w "SUSI Mapping" możemy zmienić przypisane przyciski. Mikrokontroler odczytuje wartości SF0, SF4, SF5, SF6, SF7, SF8, SF9, SF10 są one osadzone w kodzie programy na stałe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby funkcję SF5 (światła czerwone) wywoływać przyciskiem F11.
001 SUSI.jpg

Włączamy podtrzymanie zasilania za pomocą kondensatorów. Jeśli ustawimy czas na 0 to nie będzie, żadnego podtrzymania napięcia.
002 UPS.jpg

Włączamy czujnik halla. Ustawiamy czasy oraz prędkość przemieszczania się lokomotywy po włączeniu funkcji elektrosprzęgu. Te wartości pewnie trzeba będzie troszkę zmodyfikować. Napęd każdej lokomotywy może minimalnie się różnić
003 sensor and autocoupler times.jpg

Ustawiamy parametry wyjść elektrosprzęgów
004 autocoupler times.jpg

005 autocoupler times.jpg

Mapowanie wyjść
006 mapping.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Światła z dekoderem Railbox powinny działać. Trzeba tylko włączyć interfejs SUSI, CV64=1. Co do czujnika halla oraz elektrosprzęgów to nie wiem. Trzeba by zapytać producenta dekoderów Railbox. Na płytce elektrosprzęgi wykorzystują wyjście 1 oraz 2. Czujnik hala wykorzystuje wyjście/wejście 10. Elektrosprzęgi jak i czujnik halla są podpięte bezpośrednio do dekodera więc to czy będą działać zależy tylko i wyłącznie od dekodera. Mikrokontroler obsługuje tylko światła.

ps. Nie posiadam tego dekodera więc nie mam możliwości przetestowania osobiście.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
128 4 0
Dzięki! Ja jednak i tak jeszcze chwilę poczekam w takim razie, bo już zamówiłem chwilę wcześniej płytki z BeeElectronics, ale będę mieć Twoją płytkę na oku i jak przygarnę nową stonkę do kolekcji za jakiś czas to pomyślę o tej płytce dla odmiany :cool:

OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości dodam jeszcze tylko, że na filmie lokomotywa SM42 ma wymieniony silnik na 5 biegunowy !!! To dzięki niemu porusza się płynnie przy mniejszych prędkościach.

OP
OP
B

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 5 0
Mały update co do płytki:
- poprawiłem sekwencję włączania i wyłączania świateł. Sekwencja widoczna na filmie na youtubie nie działą najlepiej.
- światła białe w trybie pełna moc można włączyć tylko z przodu lokomotywy, zgodnie z aktualnym kierunkiem jazdy. Ma to znaczenie przy światłach manewrowych

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 3
DCC 11
DCC 6
DCC 83