• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Płytka do SM42 z mikrokontrolerem Atmega168

Bigi45

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Witam

Chciałbym zaprezentować płytkę PCB jaką udało mi się zaprojektować oraz pomyślnie przetestować :). Skąd w ogóle pomysł na płytkę PCB ? Otóż płytek do SM42 jest już kilka dostępnych na tym forum, ale żadna nie spełniała moich oczekiwań. Po prostu dekodery mają za mało wyjść. Zapadła więc decyzja, że sprobuję własnych sił :).

Sterowanie oświetleniem zostało przerzucone na mikrokontroler który komunikuje się z dekoderem ESU LokSound 5 za pomocą SUSI. Dzięki temu zostało sporo wolnych wyjść na dekoderze. Płytka ma następujące funkcje:
- oświetlenie zgodne z E1
- światła mogą być przygaszone lub pełna moc
- oświetlenie pulpitu (rezystor dla diody jest na płytce)
- oświetlenie kabiny (rezystor dla diody jest na płytce)
- czujnik halla - wykrywa skręt wózka oraz uruchamia dźwięk tarcia kół o szyny. Umiejscowienie czujnika moze i nie jest najlepsze albowiem wózek ma mały zakres skrętu w tym miejscu, ale za to montaż jest łatwy. Czujnik jest przylutowany do płytki. Na łukach PIKO R2, R3, R4 działa. Na innych nie testowałem. Czujnik jest podpięty pod dekoder więc wszelkie ustawienia robimy z poziomu dekodera
- możliwość podłączenia dwóch sprzęgów elektromagnetycznych. Sprzęgi są sterowane z dekodera
- możliwość przylutowania kondensatorów 2x680uF plus głośnik ESU montowany na płytce lub 2x470uF + 2x680uF plus głośnik PIKO montowany w miejscu który przewidziało PIKO
- zostały jeszcze dwa wyjścia mocy aczkolwiek nie zostały wyprowadzone na pady. Jakoś nie wiedziałem do czego by jeszcze się mogły przydać :)
- zostawiłem również pady dzięki którym można się podpiąć do mikrokontrolera i wgrać swój program.

Gniazdo 21MTC.

Link do filmiku na youtube

001.jpg
002.jpg
101.jpg
102.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
B

Bigi45

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Zaraz gdy tylko pojawi się masowy odbiorca :ROFL:

A tak na poważnie. W tej chwili mam 20 płytek. Przy czym część z nich jest dla mnie :cool:. Niestety muszę samemu wlutowywać wszystkie elementy. Przy tak niewielkiej ilości po prostu nie opłacało się zamawiać płytek z montażem elementów smd. Więc na dzień dzisiejszy mogę odsprzedać pojedyńcze płytki aby kilka osób mogło je sobie przetestować. Gdyby chętnych było więcej to pomyśli się nad większą produkcją :giggle:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 3
DCC 11
DCC 6
DCC 83