• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Płynne wygaszanie świateł

Reakcje
22 0 0
Dobry wieczór.
W kilku moich esu loksoundsch znajomy zaprogramował mi za pomocą programatora płynne włączanie i wyłączanie świateł, jak np w en57 od Piko, nie wiem jak to profesjonalnie opisać. Mam pytanie odnośnie programowania tego myszką - czy jest taka opcja w Piko/zimo/uglebrocku/esu?
W tym ostatnim wiem że jest lecz nie mam pojęcia jak to zrobić bez programatora. Niestety nic podobnego nie znalazłem, pewnie używam złych fraz.

Marcus-Polonus

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 2 0
@Johnny_Strauss Dowiedz się najpierw, której generacji masz dekoder. Skoro mówisz o EN57 to pewnie LokSound V5. W instrukcji do LokSound V5 na stronie 85 zaczyna się rozdział 12.5, który opisuje właśnie to zagadnienie, o które pytasz. Pożądany przez ciebie efekt nazywa się Dimmable headlight with “fade in/out” i trzeba go przypisać do odpowiednich wyjść AUX.

Uważnie przeczytaj, co tam jest napisane, bo przy programowaniu takich rzeczy przez centralę łatwo można się pomylić i wpisać złe CV w niepasujące rejestry.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
984 60 10
Przeglądnąłem sobie aktywność kolegi @Johnny_Strauss i wyciągam jeden, smutny, wniosek.

Moja rada, ze starych lat Amigi i początku lat '90, zawierające się w skrócie RTFM oraz forum. (Read The Fucking Manual)

Zadajesz same pytania oczekując podania odpowiedzi na tacy/talerzu. Poszukaj sam, poczytaj.

I tak jestem mocno zdziwiony, że otrzymujesz odpowiedz na swoje pytania.

Powodzenia i daj coś od siebie a nie tylko bierz.

OP
OP
Johnny_Strauss
Reakcje
22 0 0
Ja doskonale rozumiem że niektórzy modelarstwo traktują jako wiedzę tajemną lecz może ciężko w to uwierzyć, ludzie mają też inne zajęcia niż kilkudniowe zgłębianie instrukcji we wszystkich możliwych językach gdy nawet nie ma się wiedzy co niektóre pojęcia oznaczają. To że nie widzisz na tym konkretnym forum moich wypowiedzi nie oznacza że na przykład na Facebooku nie staram się innym pomagać gdy czuję się kompetentny. Nie uważam żeby warto było ciągnąć dyskusję bo mamy zbyt odmienną opinie w tym temacie. Potraktuję jako podbicie posta, pozdr.