• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Pętla zwrotna Moduł Massoth DiMax Reverse Loop Module podłączenie?

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam mam problem z pętlą.
Podłączam wg. schematu Ale gdzieś dostaję zwarcia. Nie jestem w stanie tego ogarnąć .
Może zakupiłem nieodpowiedni moduł był w okazyjnej cenie no i takowy mam.
Z tego co widzę w instrukcji powinno być wszystko ok
Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Proszę o wyrozumiałość jestem początkujący.
Pozdrawiam serdecznie
Zrzut ekranu (1).png

OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam mam problem z pętlą.
Podłączam wg. schematu Ale gdzieś dostaję zwarcia. Nie jestem w stanie tego ogarnąć .
Może zakupiłem nieodpowiedni moduł był w okazyjnej cenie no i takowy mam.
Z tego co widzę w instrukcji powinno być wszystko ok
Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Proszę o wyrozumiałość jestem początkujący.
Pozdrawiam serdecznie Zobacz załącznik 1089498
Przepraszam że nie dodałem ,zasilanie to dcc Piko smartcontrol wifi

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
340 1 0
Na rysunku jest OK.
Napisz coś więcej bo "dostaję zwarcia" to niewiele mówi.
Robi zwarcie po stronie in ?
Czy może dopiero jeśli podłączysz out ?
A jeśli podłączysz wyłącznie in to co się dzieje ?
Przerwa izolacyjna w szynach jest pewna ?

OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam
Przerwa izolacyjna w szynach jest pewna? Tak jest pewna sprawdzałem miernikiem.
System w ogóle dziwnie się zachowuje po podłączeniu zasilania Lokomotywa wchodzi na największy bieg bez możliwości sterowania po czym robi koło staje w miejscu i od tej pory mogę sterować nią. To oczywiście w zestawie z modułem pętli ,bez wszystko jest ok.
Prąd podany IN jest bezpośrednio z centralki.
Robi zwarcie po stronie Out. Bezpośrednio po wjeździe
Generalnie jest to moduł do skali G DCC lub Analog ale myślę że to nie robi problemu chyba że się mylę

OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam
Zmieniłem moduł na
Lenz
Schemat dalej tak jak na górze, po wjeździe z głównego toru na odcinek odizolowany następuje zwarcie nie wiem co robię źle pomocy.
Tzn .Przód lokomotywy jest na odizolowanym tył jeszcze na głównym
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Ostatnio edytowane:

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
447 8 0
Widzę oryginalne złączki izolowanie PIKO. Izolacja nie jest też przesunięta względem siebie.
Czyli wygląda na poprawnie zrobione.
Masz może do sprawdzenia z inną centralką? Może ktoś by pożyczył?
Możliwe, że centralka PIKO SmartControl za szybko reaguje na zwarcie i moduł nie zdąży zadziałać i zmienić polaryzacji.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.753 61 10
Moim zdaniem brakuje jeszcze jednej izolacji na górnym rozjeździe lub tylko izolacja przy jeździe na prosto.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Masz może do sprawdzenia z inną centralką? Może ktoś by pożyczył?
Tu niestety jest problem mieszkam w małej wioseczce tych co znam mają tylko Marklina
Moim zdaniem brakuje jeszcze jednej izolacji na górnym rozjeździe lub tylko izolacja przy jeździe na prosto.
Mógłbyś to zaznaczyć na schemacie ,który dałem wyżej bo nie rozumiem dokładnie gdzie
Pozdrawiam

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.753 61 10
Spróbuj zamienić miejsce izolowane, zlikwiduj to co Ty zrobiłeś- zaznaczyłem strzałką i zrób tak ja proponuję, jest zaznaczone na czerwono.
IMG_20241207_103508.png

Do czego ta pętla jest Ci potrzebna?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Do czego ta pętla jest Ci potrzebna?
Na zdjeciu numer dwa jest zjazd na poziom nizej tam bedzie jeszcze jedna petla nie trojkat jak tu . Na ktorej pociagi beda zawracac udajac sie w odwrotnym kierunku na gore plus kilka bocznic technicznych.
Ps. pisane z niemieckiej klawiatury bede w domu poprawie bledy.
Pozdrawiam sprubuje zrobic jak napisales
20241130_155301.jpg

Ostatnio edytowane:

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
340 1 0
Moduł pętli działa tak że po stwierdzeniu zwarcia bez zwłoki zmienia polaryzację out - zachodzi to tak szybko że nawet dekodery nie powinny zareagować - i dopiero jeśli zwarcie trwa nadal, po jakiejś tam zwłoce wyłącza out. Tak bywa dopiero kiedy pociąg jest dłuższy od toru out i wystąpi zwarcie na obu izolacjach ale u Ciebie to nie występuje.
Rozumiem że to co nazywasz zwarciem to wyłączenie zasilania torów przez centralkę ?
Nie znam jej, może ma możliwość ustawienia zwłoki przy reakcji na zwarcie ?

Reakcje
25 1 0
Żeby wykluczyć wpływ pozostałego torowiska na pętlę, zrób może sobie symulację samego modułu pętli + "centralka". Połowa okręgu, izolowana, na końcach 2 odcinki proste. Nie widzę dokładnie ze zdjęć jak to wygląda. Kiedyś podłączaliśmy moduły 2 torowe w ten sposób i wszystko hulało w DCC.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
243 10 2
Która to jest wersja tego modułu petli 8157001 ta czy inna. Według instrukcji nalezy poustawiać zwroki w zaeznośic jak chcemy ja uzywac. Może masz inny moduł warto by było cos więcej wiedziec, może podeślij instrukcję i swój schemat połączeń.

OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Żeby wykluczyć wpływ pozostałego torowiska na pętlę, zrób może sobie symulację samego modułu pętli
Tak uczynię ,spróbuję to na module Lenza dam znać
Która to jest wersja tego modułu petli 8157001
Tak to jest dokładnie ta wersja, w ogóle po podłączeniu Dimaxa Lokomotywy się rozprogramowały na początku zaczęły jeździć w kółko bez możliwości sterowania po zrobieniu dwóch okręgów wracało do normy i dało się sterować , później już całkowicie siadło.
Sprawdzałem na zworce w ustawieniu zwartym jak i bez nie skutkowało.
Połączenie było standardowe wg. schematu trójkąta tak jak w każdym module.
Tam pisze że jest możliwość bez jak i ze zworką (zdj.1

) 20241209_205355.jpg 20241209_205725.jpg

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
243 10 2
Zakładam, że masz podłączenie bez tych krótkich odcinków czyli powinno byc bez zworki (foto po prawej). Ale przyczyna może byc inna jest to moduł pętli dla skali G i potrzebuje on minimum 14V DCC może tu jest problem bo centralka daje za mało. Ja bym sprawdził na innym module pętli dedykowanym do H0 może masz możliwośc gdzies pożyczyć ?

OP
OP
D

Dzulian

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
. Ja bym sprawdził na innym module pętli dedykowanym do H0 może masz możliwośc gdzies pożyczyć ?
8 scrolów myszą w górę jest opisane połączenie z Lenzem Lk120 ;)
Ale przyczyna może byc inna jest to moduł pętli dla skali G i potrzebuje on minimum 14V DCC może tu jest problem
Tak też mi się wydaje stąd pewnie był problem z dekoderami w Lokach
Zakładam, że masz podłączenie bez tych krótkich odcinków
Dokładnie moduł był podłączony bez sensorów
Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 1
DCC 14
DCC 20
DCC 2