• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pętla Kobylnica

esemi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich serdecznie, mam na imię Sebastian. Po wielu latach powróciłem do wdzięcznego hobby z dzieciństwa, nie mogąc się jednocześnie nadziwić jak wielki postęp nastąpił w modelarstwie kolejowym przez ostatnie czterdzieści lat (sterowanie cyfrowe, dźwięki, oświetlenie taboru, itd.). Bawiąc się przez ostatnie dwa lata w tzw. kolej podłogową dojrzałem do zbudowania makiety - niestety ze względu na warunki mieszkaniowe będzie to przeciętnej wielkości tort 3280 x 1570 mm o nazwie "Pętla Kobylnica" (mała stacja z terminalem kontenerowym na trasie Poznań - Gniezno). Ze względu na ograniczony rozmiar będzie to raczej 'wariacja na temat' niż rzeczywisty układ torów na stacji. Tory które chcę wykorzystać to Roco Line bez podsypki.

Poniżej przedstawiam wstępny plan, makieta nie jest jeszcze w pełni zagospodarowana zwłaszcza jeśli chodzi o budynki i ukształtowanie terenu. Chętnie posłucham rad i uwag czy konstruktywnej krytyki. Pozdrawiam serdecznie!

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.053 483 99
Cóż, typowa makieta zabawka do pojeżdżenia w kółko. Logicznie spina się w całość. O realiźmie nie ma co dyskutować. Za to pojeździć kolejkami się na pewno da. W sumie to nie wiem co można tu konstruktywnie krytykować bo patrzymy na razie na obrazki schematów. Jedyne co można tu życzyć to schludnej realizacji.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.408 64 5
Tu Kolega Garou ma rację ,ale materiał torowy Roco, to dobry wybór ,tylko uwaga kupuj Line czyli 2,1 mm ,te stare na 2,5mm już trochę odstają ,jakościowo . Miejsca masz dużo, może zrobić makietę w kształcie litery "L" albo "U". Jeszcze jedna uwaga ,jak widzisz zabawę na makiecie ,mają śmigać 3 pociągi w kółko ,czy myślisz o jakiejś zabawie ,manewry itp. Ja np. zrobiłem sobie w wokół pokoju torowisko bez żadnych dodatków ,ale na większości trasy jest tor podwójny ,ale dwa pociągi na raz nie pojadą ,jest wąskie gardło zrobione celowo ,żeby trzeba było się trochę wysilić i zrobić mijankę ,a za zwyczaj jeżdżą 3 składy.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.223 51 0
Moje luźne uwagi:
  • Układ mało realistyczny- znudzi Ci się.
  • Jazda trzech pociągów w kółko - znudzi Ci się.
  • Czy masz zapewniony dostęp do makiety z każdej strony? Jeżeli nie - jest za szeroka. Nie sięgniesz wygodnie do przeciwległej krawędzi.
  • Jeżeli pozostawisz taką szerokość - zrób sobie jakąś ukrytą stację techniczną gdzie będziesz mógł przechować kilka pociągów niewidocznych dla obserwatora oraz jakąś bocznicę czy odgałęzienie szlaku. Urealni to nieco ruch a makiecie i pozwoli Ci na ciekawszy ruch i manewry.
  • Dojazd do szopy zrób ze stacji a nie z przeciwległej krawędzi.
  • Moja makieta ma wymiar podobny do Twojego projektu (3300x1200 mm) i jest to graniczna szerokość (dla mnie) pozwalająca dosięgnąć drugiej krawędzi.
  • To oczywiście tylko moje spojrzenie na makietę domową ale zauważ, że po trzydziestu latach nadal mi się nie znudziła i wciąż da się na niej prowadzić ciekawy ruch pociagów.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.299 73 1
Moja rada jest taka - jak będziesz pewny jaki chcesz mieć docelowo układ makiety to rozłóż najpierw tory na podłodze, pojeździj trochę i wtedy się ostatecznie wyklaruje czy coś warto byłoby zmienić czy jest ok ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.032 72 5
Tak, jak pisał ktoś wcześniej, przy takich wymiarach, "L" będzie dobrym wyborem i da większe możliwości zabawy. I można iść dalej w stronę realizmu.
Na pewno nie możesz się zamykać na jedno rozwiązanie.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.223 51 0
Tak samo można powiedzieć, że "tort" znudzi się. (...) Autor pytał o konstruktywne uwagi (...)
A jazda w lewo i w prawo, bez możliwości puszczenia luźno nie znudzi się?
"każdy może, prawda, krytykować a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, Panie, to nikomu tak nie podoba się, więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie."

Sponsorem mojej wypowiedzi są słowa: "To tylko moje spojrzenie na makietę domową". Gdyby Autor wątku chciał słuchać tylko takich opinii jakie ma w głowie to nie pisałaby po forum.

Pozdrawiam,

P.S. Y dlatego też sugerowałem jakąś bocznicę czy odgałęzienie szlaku jako uwagi konstruktywne. Chyba, że z punktu widzenia ewentualnej krytyki chodzi o taką radę, żeby krytyki nie było wcale.

Jeszcze bardziej pozdrawiam,

Ostatnio edytowane:
OP
OP
esemi

esemi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Poniżej moje komentarze.

Cóż, typowa makieta zabawka do pojeżdżenia w kółko. Logicznie spina się w całość. O realiźmie nie ma co dyskutować.
Tak, to prawda. Od początku zakładałem, że na takiej małej powierzchni to będzie raczej zabawka.

Moje luźne uwagi:
  • Układ mało realistyczny- znudzi Ci się.
  • Jazda trzech pociągów w kółko - znudzi Ci się.
  • Czy masz zapewniony dostęp do makiety z każdej strony? Jeżeli nie - jest za szeroka. Nie sięgniesz wygodnie do przeciwległej krawędzi.
  • Jeżeli pozostawisz taką szerokość - zrób sobie jakąś ukrytą stację techniczną gdzie będziesz mógł przechować kilka pociągów niewidocznych dla obserwatora oraz jakąś bocznicę czy odgałęzienie szlaku. Urealni to nieco ruch a makiecie i pozwoli Ci na ciekawszy ruch i manewry.
  • Dojazd do szopy zrób ze stacji a nie z przeciwległej krawędzi.
  • Moja makieta ma wymiar podobny do Twojego projektu (3300x1200 mm) i jest to graniczna szerokość (dla mnie) pozwalająca dosięgnąć drugiej krawędzi.
  • To oczywiście tylko moje spojrzenie na makietę domową ale zauważ, że po trzydziestu latach nadal mi się nie znudziła i wciąż da się na niej prowadzić ciekawy ruch pociągów.
Układ pewnie mało realistyczny, ale czy znudzi mi się? Nie chodzi tylko o puszczanie trzech pociągów w kółko. Na tych trzech bocznicach chyba można się trochę pobawić. Obejrzałem wątek z Twoją makietą i rzeczywiście robi wrażenie. Czy masz może plan układu torów? Ze zdjęć trudno się zorientować, a być może mógłbym się czymś zainspirować. Chodzi mi o główną część makiety, nie lokomotywownię.

Jeżeli chodzi o szerokość, to zależało mi na jak najmniej ciasnych łukach, ponieważ interesują mnie przede wszystkim epoki V i VI, więc jeździ sporo wagonów typu Y czy Z. Będę miał swobodny dostęp do makiety z obu boków, po wstępnych symulacjach powinienem sięgnąć do wszystkich miejsc na makiecie choć jest to rzeczywiście wartość graniczna.

A jazda w lewo i w prawo, bez możliwości puszczenia luźno nie znudzi się?
Dokładnie, wydaje mi się że jest to indywidualna preferencja. Na takiej powierzchni można by pewnie zrealizować bardziej realistyczną dioramę (małą stację lub fragment większej?) i bawić się głównie w manewry. Ja jednak wolałem mieć możliwość puszczenia pociągu plus ewentualnie bawić się w proste manewry na tych trzech bocznicach.

Tak, jak pisał ktoś wcześniej, przy takich wymiarach, "L" będzie dobrym wyborem i da większe możliwości zabawy. I można iść dalej w stronę realizmu.
Na pewno nie możesz się zamykać na jedno rozwiązanie.
Niestety rozmiar makiety, który podałem to logistyczne maksimum, nie za bardzo mam możliwość rozszerzenia powierzchni by zrobić kształt "L". Chyba że wyciąłbym fragment z istniejącego prostokąta, ale chyba nie o to chodzi.

Generalnie zamysłem tego wątku było zainspirowanie się i posłuchanie rad bardziej doświadczonych kolegów czy można zmodyfikować układ tej stacji z przodu z trzema bocznicami tak by manewry były ciekawsze - ale bez rozszerzania wymiarów samej makiety.

Pozdrawiam!

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.223 51 0
Czy masz może plan układu torów? Ze zdjęć trudno się zorientować, a być może mógłbym się czymś zainspirować. Chodzi mi o główną część makiety, nie lokomotywownię.
Nie mam zachowanych żadnych planów sprzed lat, a jak się domyślasz wszystko robiłem ołówkiem na papierze. Mam tylko schemat, który kiedyś narysowałem w Corelu i przedstawia makietę sprzed modernizacji, czyli zanim pojawiły się dodatkowe tory do obsługi ruchu towarowego w przedniej, lewej części makiety. W tunelu znajduje się czterotorowa stacja techniczna, a więc można tam czasowo przetrzymać cztery pociągi. Stacja górna (Warząchewka) też uległa przebudowie ale jej zasadniczy kształt jest zbliżony do tego na schemacie.

0306.jpg

Pozdrawiam,

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.032 72 5
Niestety rozmiar makiety, który podałem to logistyczne maksimum, nie za bardzo mam możliwość rozszerzenia powierzchni by zrobić kształt "L". Chyba że wyciąłbym fragment z istniejącego prostokąta, ale chyba nie o to chodzi.
Właśnie o to chodzi :)

"Kilka" przykładów dla inspiracji:

Załączniki

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.299 73 1
Ja tylko dorzucę pewną refleksję - makiety z łukami są fajne, ale jak lubisz długie wagony typu Y czy Z to nieszczególnie to wygląda gdy na ciasnym łuku się "łamią". O wiele lepiej ma się sprawa z krótkimi wagonami osobowymi lub towarowymi - w ich przypadku nie rzuca tak się to w oczy.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.223 51 0
Popieram, warto zrobić makietę z możliwością zabawy w inglenook sidings
Jak proste manewry to Inglenook Sidings
Z ciekawości obejrzałem temat i widzę, że jeżeli tylko nie traktować tej łamigłówki przesadnie ortodoksyjnie, to w gruncie rzeczy da się to zaadoptować do niemal dowolnego układu torowego.

W wolnej chwili zrobię sobie maszynę losującą warunki początkowe i końcowe dla mojej makiety.

Pozdrawiam,

OP
OP
esemi

esemi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
@Mormegil dzięki wielkie za plan.

Właśnie o to chodzi :)

"Kilka" przykładów dla inspiracji:
Przyznam, że nie do końca rozumiem. Jeśli wytnę prostokąt z istniejącego rozmiaru tak by otrzymać "L", to będę musiał mieć dużo ciaśniejsze łuki.
Petla-Kobylnica-plan-L.jpg

A zwiększyć rozmiaru makiety już nie mogę.

Jak proste manewry to Inglenook Sidings
Nigdy wcześniej nie słyszałem o tej "grze", dzięki za podpowiedź.