• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Półobrotnice w Polsce

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Chciałbym otworzyć nowy wątek dot. byłych i jeszcze zachowanych osobliwych "półobrotnic" na obecnych ziemiach polskich. Na st. Jelenia Góra przy peronie 1c jeszcze coś takiego się zachowało:

http://picasaweb.google.com/105165004463545900012/JGIOkolice2?feat=embedwebsite#5255513339789438114

http://picasaweb.google.com/105165004463545900012/JGIOkolice2?feat=embedwebsite#5255513562665814066

Czy gdzieś jeszcze podobne konstrukcje występowały lub są zachowane w Polsce na liniach normalnotorowych, np. w zakładach przemysłowych, itp.?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
Q-mać. Wiedziałem o tej półobrotnicy w Jeleniej i teraz mi znowu przypomniałeś, a rok temu wracając z urlopu przejeżdżałem koło dworca PKP w Jeleniej G. :(

E

e-lektryk

Gość
Była podobna jak w Skierniewicach w Lęborku, ale miała jeszcze taka osobna część(wózek) do jej przedłużenia.
Niestety została pocięta a betonowy dół, zasypany -istnieje do dziś.

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
@ Misiek

Dzięki za wpis. Ta skierniewicka jest dość ciekawa. Rozumiem, że wciąż jest na chodzie.

Natomiast czy "mini-wachlarze" / "ćwierć-obrotnice" (nie wiem, jak to nazwać), jak ta z Jeleniej Góry, gdzieś jeszcze zachowały się w Polsce? Może w jakimś zakładzie przemysłowym?

model57

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pytanie nieobeznanego w temacie.
Do czego te urzadzenia służyły , czyżby tylko do zmiany toru?
Obrotnica obracała parowóz o kąt 180 stopni a półobrotnica?

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
@ model57

Półobrotnice, jak kolega powyżej zauważył, pozwalały zaoszczędzić ok. 30 m lub więcej, gdy nie było możliwości montażu rozjazdu z kawałkiem toru, by lokomotywa mogła przejechać na tor "oblotkę" składu, który przyprowadziła, a brakowało też miejsca na pełną obrotnicę. Było to popularne rozwiązanie instalowane np. w zakładach przemysłowych w Cesarstwie Niemieckim, a potem III Rzeszy, ale do napotkania również w innych państwach w Europie Zachodniej.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.568 60 3
Faktycznie dokładnie się przyjrzeć to jest normalna obrotnica. Zmylił mnie cień i krzaki przy obrotnicy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.045 577 30
A mnie właśnie cień naprowadził na właściwy trop. Początkowo myślałem, że jest to normalna obrotnica, częściowo zasypana. Zasugerowałem się betonowymi płytami po lewej stronie: wydawało mi się, że są na poziomie pomostu i część dołu została nimi przykryta. Dopiero cienie barierki, zwłaszcza poziomych i skośnych elementów uświadomił mi, że jest to jednak dno obrotnicy.

UAZownik

Nowy użytkownik
Reakcje
14 0 0
Typowa półobrotnica peronowa znajdowała się w Zbąszyniu, dokładniej na końcu części międzyrzeckiej. Już krótko po Pierwszej Wojnie Światowej praktycznie straciła rację bytu z powodu przesunięcie granic i przetrasowaniu początku linii.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.749 112 11
Zastanawiam sie czy byly uzywane na Dworcu Swiebodzkim we Wroclawiu. Stare plany pokazuja ze byly tam obrotnice na koncach peronow, jednak mozliwe ze byly to wlasnie "pol obrotnice" i koleczko bylo uzywane na planach tylko symbolicznie. Ta w Jeleniej Gorze byla niedawno odmalowana i zrobilem szereg zdiec. Jesli bede mial troche czasu, to postaram sie podzielic z nimi tu na forum. "Pol obrotniczka" wyglada ze zmiescil by sie na niej tylko tendrzak, posiada tez korbe a raczej kolo wraz z calym mechanizmem do obracania. Niestety jeden z torow zakonczony jest kilka metrow przed obrotnica.

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Według mnie na dolnym rysunku na Dworcu Świebodzkim są zaznaczone dwie obrotnice wachlarzowe (nie wiem jak to się nazywa fachowo). Prostokąty, nie kółeczka.
Dworzec Świebodzki i Marchijski plan sytuacyjny.jpg