• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Olsztyn - Korsze - Kętrzyn - Giżycko

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 20 1
Będąwszy kilka dni w Mrągowie udaliśmy się na wycieczkę linią z Olsztyna do Giżycka. Kilka fotek z trasy ...

Loczki w Olsztynie:
02.jpg
01.jpg

04.jpg

Koń, kura, krowa, kaczka, drób, droga na Bartoszyce ...

05.jpg

06.jpg

07.jpg

.... cóż napisać?
08.jpg

09.jpg

Podmiana loków w Korszach:
10.jpg

12.jpg

13.jpg

16.jpg

19.jpg

Korszyńskie (korszewskie?) Ol49 i Gagsy:
17.jpg

18.jpg

Dworzec w Kętrzynie i jego okolice - również prawie z lotu ptaka (wieża Bazyliki św. Jerzego):
20.jpg

27.jpg

26.jpg

22.jpg

Kętrzyńskie dziwadełko:
21.jpg

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.990 42 1
Za dzieciaka, co wakacje przemierzałem tę trasę jeszcze dalej, aż do stacji Grajewo. Było na co popatrzeć, sznur czarnych, nie zjedzonych jeszcze przez rdzę parowozów odstawionych w Ełku (obecnie chyba kilka wraków jeszcze tam stoi), planowe pociągi z Ełku do Olecka, Gołdapi ciągnięte przez parowozy, długie towary Gags-ów z (chyba) Ty2 na czele ... ach to były czasy. A z Gdyni Głównej Osobowej pociąg do Białegostoku wyruszał o 7:10, do wspomnianej przeze mnie stacji docierał koło 17:30 - cały dzień w pociągu z charakterystycznymi PKP-owskimi firankami w przedziale. Z Elbląga szlakiem przez Pasłęk, Morąg, Olsztyn Gł., Pasym, Szczytno, Ruciane-Nida, klimatyczny Szeroki Bór, Pisz, Ełk spalinówką SU45 lub SU46, a od Ełku już szybciej - elektrykiem.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5
Bydgoska maszyna nr.168. Pamiętam jak bujała się z pociągiem ''Powiśle'':)
Tereny piękne, jechałem tam raz do Ełku w 93r. tam górą, powrót dołem. Piękno architektury kolejowej, otoczenie, troszeczkę inny świat niż u mnie na Pomorzu.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.466 68 5
Dołem (Ełk - Mrągowo - Olsztyn) nic osobowego już niestety nie jeździ :(
Łoooo, toś mnie teraz zaskoczył. Myślałem, że przynajmniej szynobusy. :(
Za najlepszych czasów Pikniku Country w Mrągowie, to i bocznice golili z traw, bo wagony sypialne i salonki stawiali.
Jeździł tamtędy dalekobieżny (chyba) ze Szczecina do Ełku. Parę razy się wysiadało w Mrągowie. Gdzieś mam zdjęcie (papierowe) takiego składu oliwkowego z fiacikiem na przedzie. Ale nie umiem go znaleźć :(