• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Oliwkowe wagony Bp Stacja leszno

detlaw

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wczoraj na peronie 4a natknąłem się na skład wagonów bezprzedziałowych ze stacji Leszno w malowaniu oliwkowym.Uwagę zwracają oznaczenia wagonu sugerujące ,iż jest to stare malowanie wagonu ujętego w nowym systemie oznaczeń.Czyżby PKP PR wracało do oliwkowego malowania wagonów?

http://1.bp.blogspot.com/_1Vk1F-OdfEU/SdIH6naWMBI/AAAAAAAAABk/h73Zkv7s-aw/s320/DSC01279.JPG

http://4.bp.blogspot.com/_1Vk1F-OdfEU/SdIH6pNlZSI/AAAAAAAAABc/Mmj-JUhFES4/s320/DSC01278.JPG

http://1.bp.blogspot.com/_1Vk1F-OdfEU/SdIH6cgDEmI/AAAAAAAAABU/0JQCkOdcbiQ/s320/DSC01277.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_1Vk1F-OdfEU/SdIH6XCE1gI/AAAAAAAAABM/NieTmXi7rLk/s320/DSC01276.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_1Vk1F-OdfEU/SdIH6OX2ukI/AAAAAAAAABE/JZs0tM-BblA/s320/DSC01275.JPG

Więcej na temat:Stronka

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Tylko, jak ktoś gdzieś słusznie zauważył, do pełni szczęścia brakuje liter "PKP", zamiast nowego logo, które tu nie pasuje.

OP
OP
detlaw

detlaw

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Łukasz K napisał(a):
750mm napisał(a):
I tak dobrze że PR nie maluje bonanz i bip
Przepraszam za mały off topic, ale czy PESA wykonuje jeszcze jakiekolwiek rewizje wagonom typu BHP ?
Niestety,ale z tego co mi wiadomo to nie robią już tych rewizji bo twierdzą,że im się nie opłaca z powodu zbyt złego stanu wagonów.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znalazłem w sieci takie zdjęcie więc powiedzenie że nie malują Bonanz 120A jest przedwczesne. Zapewne w głowach decydentów marzą się nowe kolorowe wizerunki!

Oliwkowe wagony, dla przypomnienia, zostały pomalowane specjalnie do pociągu prowadzonego regularnie z parowozem. Zgodnie ze stosownym rozporządzeniem wagony muzealne mogą być znakowane zgodnie z zasadami ze swojej epoki. Dlaczego więc te noszą najnowsze oznaczenia? Nie wiem. Albo ktoś o tym nie wiedział albo nie chciał wiedzieć. Lub poprostu uznano iż są to wagony czynne (formalnie nie są własnością jednostki muzealnej mam na myśli czynna parowozownię, wagonownię) i nie powiiny mieć oznaczeń historycznych. Dlaczego więc parowóz ma oznaczenia historyczne a wagony nie? Jeden należy do PKP CARGO a drugie do PKP Przewozy regionalne-jeśli sie mylę to porawcie.

Dzisiaj na kolejach polskich panuje totalne poplątanie systemów oznaczeń. Są typowo PKPowskie, zalatujące obczyzną VT, BR, przemysłowe, inne własne. Panuje więc raczej dowolność.

Załączniki

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Podoba mi się to malowanie. Kojarzy mi się z austriackim Railjet'em.
Na pewno lepsze niż to beznadziejne żółto-niebieskie - kto je wymyślił? Oliwkowe było dużo lepsze, więc po co kiedyś zmieniali na ten syf...

Ł

Łukasz K

Gość
rocketman napisał(a):
ciekma napisał(a):
Ale mam nadzieję że ten piętrus to prima aprilis?
Obawiam się że nie, do tego stopnia że nawet zamierzam wykonać takie modele.
Ja jednak obstawiam, że to prima-aprilis. Dwa lata temu na jednym z serwisów, ktoś wystawiał bdhpumna w podobnym malowaniu jako osobowy do Malborka :twisted:

A dlaczego sądzę, że to żart ? :

1. Data postu

2. Przyjrzyjcie się oznaczeniom wagonu. Jest PKP, jest Bdhpumn, a gdzie jest numer inwentarzowy ??....ktoś tak się pospieszył w photoshopie, że zapomniał domalować ? Czy może jest to celowy zabieg, bo jak będzie numer inw. widoczny to łatwiej będzie udowodnić prima-aprilisowy żart ? :razz: :razz:

Wg mojego kolegi, który robi w dawnym PTKiGK w Rybniku, Bdhpumny przynależące do st. Racibórz zostały przejęte przez PKP-IC i mają jeździć.....w posp. Wrocław-Przemyśl.
Jeśli to prawda to ja współczuję tym pasażerom, którzy całą trasę będą jechali tym wagonem. Ja kiedyś do Kołobrzegu jechałem w ....bonanzie :???:
Nie zapomniane wrażenia i siniaki na dupie. Idąc tym krokiem może IC weźmie i pomaluje w swe barwy, któregoś klopa, np. EN71-031 lub innego i zrobią coś w rodzaju posp. "Pilica" tylko np w relacji Kraków - Warszawa p. Włoszczowę...... dokąd zmierza nasza rodzima kolei ?? im większe podziały, tym gorzej :???:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Ojej to masz delikatną.
Ja kiedyś jechałem bonanzą [120A] z Katowic do Giżycka i wspominam to jako jedną z najprzyjemniejszych podróży w życiu [up the crew :)].
Natomiast najszersze wyrazy współczucia składam pasażerom kibli z plastikowymi siedzeniami, wiezionymi po 8 lub więcej godzin.

Natomiast co ciekawsze Bohun z dopuszczalną prędkością 120 km całkiem dobrze nadaje się do pociągów pospiesznych. Tylko gdzie te 120 k/h :D :D

Ł

Łukasz K

Gość
Tomasz Czapik napisał(a):
Ojej to masz delikatną.
Ja kiedyś jechałem bonanzą [120A] z Katowic do Giżycka i wspominam to jako jedną z najprzyjemniejszych podróży w życiu [up the crew :)].
Natomiast najszersze wyrazy współczucia składam pasażerom kibli z plastikowymi siedzeniami, wiezionymi po 8 lub więcej godzin.

Natomiast co ciekawsze Bohun z dopuszczalną prędkością 120 km całkiem dobrze nadaje się do pociągów pospiesznych. Tylko gdzie te 120 k/h :D :D
Resztę znajomych też bolało "siedzisko" od wygody w 120A, więc nie tylko ja mam delikatną :D

Gdzie są 120 km/h od Wrocławia do Przemyśla? ? W 2007 pomiędzy Opolem Zachodnim, a Świętą Katarzyną było 120, następnie do 100 na krótkim odcinku Kr. Mydln do Kr. Zachodni.
Potem 100 "na papierku" od Podłęża do Bochni ("drogówka" sadzi "strażników" stąd 100 na papierku), od Bochni do Brzeska Okocim jest 100 i chyba bez ograniczeń, bo wyremontowali już wiadukt nad drogą przed Jasieniem Brzeskim od strony Rzezawy.
Ostatnim razem ze znajomym na pośpiechach jeździłem (za pasażera i czasem posterować pod jego okiem) w 2007, dlatego nie wiem jak na dzień dzisiejszy jest z odcinkiem 120-od Opola Zach do Św. Katarzyny, natomiast na trasie tarnowskiej jest podobnie, bo dalej jeżdżę za pasażera w plastikowych toaletach... ;)

Reakcje
281 3 0
Łukasz K napisał(a):
A dlaczego sądzę, że to żart ? :

1. Data postu

2. Przyjrzyjcie się oznaczeniom wagonu. Jest PKP, jest Bdhpumn, a gdzie jest numer inwentarzowy ??....ktoś tak się pospieszył w photoshopie, że zapomniał domalować ? Czy może jest to celowy zabieg, bo jak będzie numer inw. widoczny to łatwiej będzie udowodnić prima-aprilisowy żart ? :razz: :razz:
3. tablica kierunkowa śp. pociągu Powiśle do Brodnicy. Czyli stara fora, tylko ktoś się bawił w sklepie fotograficznym ;-)