• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? "Okulary powiekszajace"

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 0 1
Witam wszystkich.
Przymierzam się do zakupu "okularów powiększających".
Mam pytanie do użytkowników, którzy korzystają z takowych.
Jakie "najlepiej wybrać"? pytam ponieważ rynek jest tak zalany "Chińczykami" że można dostać o_O przy wyborze.

Najważniejsze aby oczy się nie męczyły przy korzystaniu.
Również regulacja ostrości i ergonomia mile widziana;)
Dobry Zoom to podstawa.
Jeśli chodzi o lampkę wbudowaną, to nie mam parcia na takie.

Także proszę o pomoc w wyborze, najlepiej aby wypowiadali się ludzie z doświadczeniem w temacie;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.978 531 30
Myślę, że wszystkie są bardzo podobne. Ja mam takie, które mają dwie soczewki o różnym stopniu powiększenia. Można je podnosić i opuszczać tak, że w sumie są trzy stopnie powiększenia (użyta jedna albo druga albo obie na raz). Powiększenie jest rzędu kilku razy. Dodatkowo jest mała lupka, którą można ustawić przed prawym okiem. Regulacji ostrości nie mam, ale w takich okularach to chyba nie występuje - co innego w okularach zegarmistrzowskich, ale takie powiększają znacznie bardziej, 20 razy i więcej, i służą do innych prac. Do pracy przy modelach moje wystarczą, ale np. do lutowania elementów smd mogą być potrzebne mocniejsze.

Reakcje
30 1 0
Korzystam z "Chińczyka" od lat i ten z prawej najbardziej mi pasuje, pomimo tego, że szkła już się porysowały.
Ze względu na to, że noszę okulary, nie korzystam z możliwości używania podwójnych soczewek.
Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
Wielkość samych szkieł- dla mnie wygodniejsze są większe soczewki. Te po lewej i w środku się nie sprawdziły.
Waga zestawu- mam też podobne do tych z dolnego obrazka, ale poza nazwijmy to wyglądem różnica w wadze jest dla mnie zauważalnie męcząca.
Okulary soczewkowe zegarmistrzowskie to już dla naprawdę drobnych detali, ale dzisiaj łatwiej posługiwać się mikroskopem cyfrowym nawet najtańszym.
Screenshot 2025-02-22 at 10-58-33 Lupa nagłowna dla majsterkowicza Discovery Crafts DHD 30 3 ...png

Załączniki