• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

okna w pociągach H0

AbuseArt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,

Zastanawiam się nad ręcznym sposobem na wykonanie okien, na przykład wagon 112a. Skala to H0.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Wagon_112At.JPG/300px-Wagon_112At.JPG

Jako okno rozumiem prostokątną ramkę wokół okna. Poprzeczkę oddzielającą część górną okna możnaby wykonać osobno, jeśli byłoby to technologicznie wskazane.

Trudno coś takiego wyciąć nożem, ponieważ wewnętrzne wycięcie nie jest pod kątem prostym, a mówimy o bardzo małym i wąskim kawałku papieru. Jak chodzi o zewnętrzne rogi, nie powinno być wielkim problemem zaokrąglenie. Czy ktoś robił coś takiego?

Myślałem jeszcze, czy nie lepiej byłoby wykonać szablon do nawijania drutu. To chyba byłoby bardziej zliżone do prawdziwego wagonu. Jak to sobie wyobrażam; najpierw trzeba byłoby wykonać "klocek" z wielu sklejonych razem "okien" - wyciętych po wewnętrznej, aby owinięty wokół drut dawał element taki jak jest potrzebny.

Pozdrawiam

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
AbuseArt napisał(a):
Nawet najprościej ;) Ale chodzi o ograniczenie kosztów. Laser tani nie jest..
Laser - jako urządzenie, nie jest tani. Natomiast usługa cięcia laserem można znaleźć tanio. A po pierwsze to nie jest skomplikowany wzór, więc laser to bardzo szybko obleci. Teraz nie jestem w Polsce, więc nie powiem Ci ile by takie coś wyniosło, ale gdzieś na początku września bez problemu.

Jak masz możliwość narysuj taką ramkę w formacie Corel lub Cad, napisz na jakim grubym kartonie ma być to wycięte i ile sztuk. A jak nie, to najlepiej daj jakiś rys w skali.

OP
OP
A

AbuseArt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znalazłem jakiś darmowy odpowiednik CAD'a i spróbowałem swoich sił. :) Wymiary są mierzone linijką, czyli pi-razy-oko, podaję je tak orientacyjnie. Nie udało mi się znaleźć żadnych planów wagonu, z których mógłbym samodzielnie obliczyć skalę H0... Jeśli zamawiałbym wycinane laserowo, znajdę blueprinty z wymiarami prawdziwego wagonu, żeby wyliczyć idealną proporcję.

Wiem że krzywo, ale te wszystkie CAD'y mają okropnie hm... przemysłowy interface!

Myślę że do tego dobra byłaby tekturka 0.5mm. Potrzebuję 40 takich okienek. Czy tutaj gra rolę ilość powtarzających się elementów? Ciekawe ile to może kosztować...

Załączniki

OP
OP
A

AbuseArt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Okazało się że moje wagony z wycinanki są tak skonstruowane, że nie można zrobić przezroczystych okien :( Burty szkieletu pokrywają się z oknami... To zaskakujące, że ktoś mógł zrobić model nieprzygotowany do przeróbki o której zapewne myśli 80% nabywców :(

Czy macie jakiś ulubiony materiał na wykonanie nieprzezroczystych "szyb" w takiej sytuacji? może jakieś złote mocno lustrzane szybki itp? Odkryłem że w pierwszej klasie są zasłony w oknach a w drugiej nie.

Pomyślałem ze mógłbym wykonać dwa modele w pierwszej klasie... ale to nie będzie wyglądało realistycznie... szczególnie że dwójki są ładniejsze. myslałem o dwóch klasach drugich, bo nawet skład 1 + 2 głupio wygląda. Tu jest pełna dowolność bo i tak oba modele będą polakierowane.

Czy myślicie że istnieje oliwkowy wagon w klasie pierwszej? (112a) Owe oliwkowe wagoniki są przeznaczone do pociągu z parowozem chyba? Ale widziałem je nie raz śmigające z jakimiś zwyczajnymi lokomotywami ;)