• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Oi2 Roco

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Planuje zakup lokomotywy Oi2 Roco w najbliższym czasie.Przed zakupem chciałem dowiedziec się jakie macie zdanie na temat tego modelu?Z zebranych dotąd informacji wiem tyle ,że napęd znajduje się w tendrze i napędza 1 i 3 oś tendra,posiada 4 gumki przyczepnościowe odbiór prąd 4 osie w parowozie, więcej danych nie mam.Ma może ktoś już ten model?Chętnie bym się dowiedział coś więcej.Zwłaszcza iż cena tego modelu jest wysoka.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.238 52 6
Mam. Ładny. Ale gorzej z jazdą. W analogu jako tako ale po wpięciu deka lipa. Szarpie i zacina się. Jakby traciła zasilanie. W sklepie kazano mi rozjeździć ją dobrze. Ale nic to nie dało. Potem znów dowiedziałem sie że sporo tych modeli ma taką przypadłość. Wymieniłem na inną - lepiej ale podobnie. W końcu musiałem posłać ją do magika. Ale jeszcze nie dostałem spowrotem.

morhead

Użytkownik
Reakcje
18 0 1
Witam
Miałem podobnie z jazdą w cyfrze :? Okazało się, że wewnątrz ostoi źle wmontowane są trzpienie stykowe (nie dochodzą do blaszek odbieraków kół parowozu), powodowało to że model odbierał prąd tylko z koła tocznego i z tendra (z trudem, z powodu gumek). Po poprawieniu tych trzpieni jeździ przyzwoicie ;)
A więc posiadaczom, którym w modelu "coś się dzieje" :p doradzam sprawdzenie odbioru prądu na kołach parowozu.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.238 52 6
morhead napisał(a):
Witam
Miałem podobnie z jazdą w cyfrze :? Okazało się, że wewnątrz ostoi źle wmontowane są trzpienie stykowe (nie dochodzą do blaszek odbieraków kół parowozu), powodowało to że model odbierał prąd tylko z koła tocznego i z tendra (z trudem, z powodu gumek). Po poprawieniu tych trzpieni jeździ przyzwoicie ;)
A więc posiadaczom, którym w modelu "coś się dzieje" :p doradzam sprawdzenie odbioru prądu na kołach parowozu.
A na czym polegało poprawienie trzpieni?

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.616 10 0
Według mnie Parowozik jeździ bardzo ładnie. Na początku były problemy z jazdą ale gdy lokomotywa się dotarła wszystkie problemy ustąpiły. Moim zdaniem lokomotywka jest warta wydania tech pieniędzy. :D

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.794 62 3
Ale umieszczenie tego głośnika pod budką maszynisy, to zupełna porażka. Spokojnie miści się w dymnicy i pięknie gra.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nie wiem dokładnie kiedy on wyszedł ale cena 1100zł za model to przesada teraz niby zszedł z ceny ale nadal poziom cenowy tej lokomotywy do niskich nie należy.Poza tym zakładałem ,że za to cenę to mało kto go kupi.Nie każdego w końcu stac na taki wydatek.Ja zawsze zakładałem górna granice na lokomotywę do 500zł-600zł niestety kupując Eu43 Acme musiałem złamac tą zasadę i tym samym przekroczyc ustaloną wcześniej granice.W przypadku Oi2 również bez złamania mojej granicy cenowej się nie obejdzie.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Przemytnik napisał(a):
Nie wiem dokładnie kiedy on wyszedł ale cena 1100zł za model to przesada teraz niby zszedł z ceny ale nadal poziom cenowy tej lokomotywy do niskich nie należy.Poza tym zakładałem ,że za to cenę to mało kto go kupi.Nie każdego w końcu stac na taki wydatek.Ja zawsze zakładałem górna granice na lokomotywę do 500zł-600zł niestety kupując Eu43 Acme musiałem złamac tą zasadę i tym samym przekroczyc ustaloną wcześniej granice.W przypadku Oi2 również bez złamania mojej granicy cenowej się nie obejdzie.
Model jest w katalogu na 2012 więc jakiejś znaczącej obniżki chyba bym się nie spodziewał. Czasami można kupić taniej poprzez Allegro lub może tu poprzez Forum.
Ja też mam ten model, w wersji bez dekodera jeździ bezproblemowo i jest to wersja spolszczona zrobiona bardzo poprawnie pod względem odzwierciedlenia oryginału i pewnie stąd taka cena.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Mam Br 64 Roco kosztowała 640zł a 3 miesiące później wyszła w malowaniu PKP i jej nie mam.Gdybym wiedział że zrobią w malowani PKP to bym nie kupował Br 64.Tak to jest Kupi się coś a za jakiś czas można dostac już coś lepszego za te same pieniądze lub mniejsze

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 21
Tabor 10
Tabor 16
Tabor 29
Tabor 17