• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ogrodówka ???

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Koledzy kolejarze pomóżcie .

Jakie są wielkości torów do ogrodówki , bo ja już spotkałem skalę G , O i jeszcze coś .
Rozpiętość rozstawu torów od 30 mm do 40 mm .
Do tego jeszcze kolejka Plejmobil która chyba jeździ po torach O .

Ma ktoś wiedzę jakie to są rozstawy , bo ja już się pogubiłem ???

D

Docteur

Gość
Wielkość G to tak naprawdę wielkość IIm, czyli modele wąskotorowe (rozstaw oryginału 1000 mm) w skali 1:22,5, poruszające się po torze o rozstawie 45mm. Normalnotorowe modele wielkości II używają toru o rozstawie 64 mm. Wielkość 0 to modele normalnotorowe w skali 1:45 (też 1:48 i 1:43,5), rozstaw szyn wynosi w tym przypadku 32 mm. Pomiędzy nimi jest jeszcze wielkość I (skala 1:32), która używa toru o rozstawie szyn 45 mm.

Cała tabela jest tu: http://modelarstwo.info/kolej/podstawowe-informacje/skale-modelarskie/

OP
OP
M&M

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Dzięki to trochę komplikuje , bo na alle się trochę pojawiło ostatnio torów do ogrodówki ale właśnie w różnych rozmiarach .
A chciałem upiec 2 pieczenie na jednym ogniu bo kupić młodemu kolejkę Pleymobil i trochę więcej torów , które by można okazjonalnie ułożyć na przygotowanym do tego celu ogródku przed domem , było by fajnie :rolleyes:

D

Docteur

Gość
Z tego, co kojarzę to Playmobil jeździ po torach od "jedynki", czyli 45mm rozstawu szyn. Tory takie można znaleźć w ofercie Maerklina, LGB (to już teraz też Maerklin).
Jak na kolej ogrodową "jedynka" to niezła rzecz, ale te ceny taboru :)

OP
OP
M&M

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Jak już napisałem ma to raczej być jako zabawka , więc nad taborem to za mocno bym się nie rozpędzał tylko o tory by chodziło bo z 20 metrów kwadratowych by było do zagospodarowania . Jakieś cegiełki , klej do płytek trochę żwiru i szlaki pobudować a okazjonalnie rozkładać tory bo na stałe to raczej nie równie dobrze można wyrzucić siano na ulicę :)