Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Mam do was pytanie, bo wydaje mi się że próbuję odkryć koło na nowo.
Mam makietę modułową, którą chce używać w domu i pozostałą domową makietą, a po za domem chce jej używać na imprezach modułowych.
W domu sterowanie to TrainController, a na imprezach był by do makiety modułowej panel tradycyjny.
Rozjazdy chciałbym sterować dekoderami akcesoriów(opcja analog i cyfra).
No i to pojawia mi się problem jak odseparować sterowanie dcc lokomotyw od sterowania rozjazdami.
Centralka DR5000.
Można dąc druga magistralę DCC i moduły sterować z programu nawet na imprezach modułowych (patrz Jaskółki czy moja Papiernia ), musi byc tylko możliwość oddcięcia akcesorii i torów stąd podwójna magistrala DCC. Analog sobie dopuśc w tym wypadku. Można też wykonąć panel na Xpressnet (mam to na Papiernia) czy Loconet - (chyba tak jest na Wnukowicach) i obyć się na imprezach bez progamu.
Na temat panelu Xpressnet tak bo sam stosuje co do Loconetu trzeba pytac chłopaków z Hazero.
Panel Xpressnet zasadniczo wykorzystuje arduino do wysłania informacji do centralki w formacie Xpressnet
tu jest gotowy projekt z którego korzystam https://sites.google.com/view/pater/dcc/arduino/TCO_Nano?authuser=0
lub wieksza wersja https://sites.google.com/view/pater/dcc/arduino/TCO_mega?authuser=0
musisz określić potrzeby ilośc rozjazdów, semafory świetlne-kształtowe, zależnosci tak/nie
Sterownik panelu wpina się do centralki i dalej informacja idzie juz po DCC, nie potrzaba robić ieszanego sterowania DCC/analog.
Można stosowac dowolną numeracje rozjazdów/semaforów tak jak masz w programie.
Jak dasz więcej szczegółow może uda się jakoś pomóc jak duży to układ i jak skomplikowany, jakieś przykładowe swoje programy wsadowe też mam.
No to krótko i na temat o elektryce na imprezie:
- tory na końcach stacji łączysz z torami przyległych szlaków. Najbardziej praktyczne są tu gniazda i wtyki bananowe (byle dobrej jakości, nie <1 zł / szt a raczej ok. 5 zł / szt).
- każdy tor ma swoją parę wtyk - gniazdo, podłączone do szyn jak na obrazku (widok z góry). Czyli szlak dwutorowy ma dwa gniazda i dwie wtyczki (mimo że w stacji jest to elektrycznie połączone)
- stacja powinna mieć (zamontowany na stałe lub przynajmniej możliwość łatwego podłączenia) swój booster, np SPAX (bo na imprezach zwykle rządzi Loconet), wyjście z boostera do torów powinno mieć łatwą możliwość zmiany polaryzacji - np. na wyjściu boostera dwa gniazda bananowe, od torów dwa wtyki bananowe.
- Twój SPAX zasila tylko stację lub stację i po kilka m przyległych szlaków, dalej (za przerwą w torach) tory zasila kolejny SPAX z kolejnej stacji
- dla imprezowych maszynistów potrzebne są boxy z gniazdkami dla myszy / FREDów, mogą to być LN-boxy w obudowach przypinane ściskami, a najbardziej praktyczne są obecnie LN-boxy w formie płytek osadzone na stałe w bokach stacji. LN-boxy zwykle są uniwersalne, do użytku w Loconecie jak i Xpresnecie
- boxy są potrzebne przynajmniej cztery (okolice semaforów wjazdowych i wyjazdowych) plus jakiś w okolicy parowozowni / obrotnicy, plus jakiś w okolicy pulpitu sterującego stacją dla manewrów.
- boxy wpinasz w ciąg magistrali DCC na imprezie, do tego ciągu podpinasz też wejście boostera
- sterowanie stacją czyli dekoderami akcesoriów, jeśli jest to także DCC, potrzebuje oddzielnej centralki DCC, a tu masz wielki wybór - od MiniBoxa, przez proste konstrukcje DiY opisane w necie, konstrukcje fabryczne (Digikeijs, Digitrax), laptopa z programem (np. GbbKolejka) ...
- do sterowania stacją nie potrzeba boostera, do dekoderów doprowadzasz zasilanie (zwykle 16V AC) i magistralę akcesoriów (np. Loconet).
- pulpit sterowania stacją może być fizyczny (kol. kareks nazywa to "panel") czyli skrzynka z przyciskami i elektroniką podająca sygnał DCC (np. Loconet) na magistralę akcesoriów lub programowy (laptop z programem)
- magistrala akcesoriów MUSI BYĆ FIZYCZNIE / ELEKTRYCZNIE ODDZIELONA od magistrali jazdy.
I to wszystko...