• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Odseparowanie DCC tor, akcesoria

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Witajcie,

Mam do was pytanie, bo wydaje mi się że próbuję odkryć koło na nowo.
Mam makietę modułową, którą chce używać w domu i pozostałą domową makietą, a po za domem chce jej używać na imprezach modułowych.
W domu sterowanie to TrainController, a na imprezach był by do makiety modułowej panel tradycyjny.
Rozjazdy chciałbym sterować dekoderami akcesoriów(opcja analog i cyfra).
No i to pojawia mi się problem jak odseparować sterowanie dcc lokomotyw od sterowania rozjazdami.
Centralka DR5000.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
326 10 2
Można dąc druga magistralę DCC i moduły sterować z programu nawet na imprezach modułowych (patrz Jaskółki czy moja Papiernia ), musi byc tylko możliwość oddcięcia akcesorii i torów stąd podwójna magistrala DCC. Analog sobie dopuśc w tym wypadku. Można też wykonąć panel na Xpressnet (mam to na Papiernia) czy Loconet - (chyba tak jest na Wnukowicach) i obyć się na imprezach bez progamu.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
326 10 2
Na temat panelu Xpressnet tak bo sam stosuje co do Loconetu trzeba pytac chłopaków z Hazero.
Panel Xpressnet zasadniczo wykorzystuje arduino do wysłania informacji do centralki w formacie Xpressnet
tu jest gotowy projekt z którego korzystam
https://sites.google.com/view/pater/dcc/arduino/TCO_Nano?authuser=0
lub wieksza wersja
https://sites.google.com/view/pater/dcc/arduino/TCO_mega?authuser=0
musisz określić potrzeby ilośc rozjazdów, semafory świetlne-kształtowe, zależnosci tak/nie
Sterownik panelu wpina się do centralki i dalej informacja idzie juz po DCC, nie potrzaba robić ieszanego sterowania DCC/analog.
Można stosowac dowolną numeracje rozjazdów/semaforów tak jak masz w programie.
Jak dasz więcej szczegółow może uda się jakoś pomóc jak duży to układ i jak skomplikowany, jakieś przykładowe swoje programy wsadowe też mam.

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
376 1 0
No to krótko i na temat o elektryce na imprezie:
- tory na końcach stacji łączysz z torami przyległych szlaków. Najbardziej praktyczne są tu gniazda i wtyki bananowe (byle dobrej jakości, nie <1 zł / szt a raczej ok. 5 zł / szt).
- każdy tor ma swoją parę wtyk - gniazdo, podłączone do szyn jak na obrazku (widok z góry). Czyli szlak dwutorowy ma dwa gniazda i dwie wtyczki (mimo że w stacji jest to elektrycznie połączone)
Fremo-elektryka.jpg
- stacja powinna mieć (zamontowany na stałe lub przynajmniej możliwość łatwego podłączenia) swój booster, np SPAX (bo na imprezach zwykle rządzi Loconet), wyjście z boostera do torów powinno mieć łatwą możliwość zmiany polaryzacji - np. na wyjściu boostera dwa gniazda bananowe, od torów dwa wtyki bananowe.
- Twój SPAX zasila tylko stację lub stację i po kilka m przyległych szlaków, dalej (za przerwą w torach) tory zasila kolejny SPAX z kolejnej stacji
- dla imprezowych maszynistów potrzebne są boxy z gniazdkami dla myszy / FREDów, mogą to być LN-boxy w obudowach przypinane ściskami, a najbardziej praktyczne są obecnie LN-boxy w formie płytek osadzone na stałe w bokach stacji. LN-boxy zwykle są uniwersalne, do użytku w Loconecie jak i Xpresnecie
- boxy są potrzebne przynajmniej cztery (okolice semaforów wjazdowych i wyjazdowych) plus jakiś w okolicy parowozowni / obrotnicy, plus jakiś w okolicy pulpitu sterującego stacją dla manewrów.
- boxy wpinasz w ciąg magistrali DCC na imprezie, do tego ciągu podpinasz też wejście boostera
- sterowanie stacją czyli dekoderami akcesoriów, jeśli jest to także DCC, potrzebuje oddzielnej centralki DCC, a tu masz wielki wybór - od MiniBoxa, przez proste konstrukcje DiY opisane w necie, konstrukcje fabryczne (Digikeijs, Digitrax), laptopa z programem (np. GbbKolejka) ...
- do sterowania stacją nie potrzeba boostera, do dekoderów doprowadzasz zasilanie (zwykle 16V AC) i magistralę akcesoriów (np. Loconet).
- pulpit sterowania stacją może być fizyczny (kol. kareks nazywa to "panel") czyli skrzynka z przyciskami i elektroniką podająca sygnał DCC (np. Loconet) na magistralę akcesoriów lub programowy (laptop z programem)
- magistrala akcesoriów MUSI BYĆ FIZYCZNIE / ELEKTRYCZNIE ODDZIELONA od magistrali jazdy.
I to wszystko...

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 10
DCC 9
DCC 176
DCC 9