• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

odnośnie Wagonów na zdjęciu

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znalazłem zdjęcie oczywiście w internecie browaru oraz młyna. Oba obiekty nadal istnieją lecz droga żelazna zniknęła ok 60 lat temu ( teraz na jej drodze stoją blokowiska, ślad po niej niemalże całkowicie zniknął ). Chciał bym się dowiedzieć co to za wagony są na zdjęciu po lewej stronie. Wydaje mi się że są to wagony czteroosiowe ale ciężko stwierdzić ze względu na słabą jakość i na pewno burty drewniane ale jest trochę wyższy od tych które znalazłem w internecie.
Jeszcze jedno pytanie co taką małą bocznicę mogło obsługiwać tzn jaka lokomotywa ?
Okres funkcjonowania 1910-1950 - długość torów od browaru/młyna dworca ok 10 km

Miejscowość Ostrowiec Świętokrzyski
Zdjęcie z facebook'a ( niestety nie wiem od kogo )
browar.jpg
Pozdrawiam :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
Są to amerykańskie węglarki 4-oś, które pojawiły się na PKP po 1 wś. Model tego wagonu w malowaniu ep.3 wypuścił kiedyś Fleischmann.

OP
OP
zinq

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuje, odszukałem trochę informacji na ten temat według twojego rozpoznania i faktycznie układ się zgadza może wydaje się trochę niższa ale to chyba złudzenie.\

Pozdrawiam :)