• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odnośnie starego taurusa Piko Hobby

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
120 3 0
No więc w końcu, po raz pierwszy od 2003 roku (czyli zakupu) otworzyłem swojego pikowskiego Taurusa DB AG. W oczy od razu mi się rzuciło coś białego na wałach kardana:
Kardany.jpg

Wiem, że model stary, i to na dodatek z serii Hobby, ale czy powyższe nie jest efektem zaniedbań w utrzymaniu? Ponadto lokomotywa często nie pobiera napięcia i zatrzymuje się w miejscu, w przeciwieństwie do stareńkiej ludmiły.

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
73 2 0
Moim zdaniem są to ewidentne zaniedbania w nie dokonywaniu przeglądów lokomotywy wg. DTR - Dokumentacji Techniczno Ruchowej :)
a na poważnie jest to jakiś biały smar i tyle w temacie , jeśli chodzi o zatrzymywanie się loka to sprawdź czystość kół oraz stan połączeń elektrycznych.

OP
OP
Preki

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
120 3 0
No właśnie na kołach znajdują się resztki gumek przyczepnościowych, muszę się jakoś ich pozbyć, pewnie to przez nie tak się dzieje. A poza tym ta lokomotywa nigdy nie była smarowana :oops: Nigdy nie miałem jak i czym tego zrobić. Postaram się w najbliższym czasie skoczyć do Lokomodelu w Warszawie i coś ogarnąć.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Gumki przyczepnościowe ani koła, na których się znajdują nie mają związku z opisywanym problemem. Ja bym oczyścił koła i próbował rozruszać model, popchnąć parę razy i powinien zacząć jeździć normalnie...