Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam. Czy ktoś mógłby mi polecić dobrą żywicę do odlewania szybek ? Chodzi o wykonanie domowym sposobem płaskich szybek do lokomotyw w uprzednio wykonanych formach sylikonowych.
Kłopotliwe, z tego co pamiętam odlewanie odlewaniem,ale potem jeszcze trzeba do sieciowania zostawić w komorze z nadciśnieniem (zminimalizowac bąbelki w odlewie) a potem trzeba wygrzać w autklawie...
Przynajmniej tak odlewał znajomy Szkot, a robił to zawodowo sporo lat.
Czy są dostępne "łatwiejsze" żywice nie wiem...
Dziękuję za podpowiedzi. Dodam tylko, że próbowałem odlewać te szybki z takiej żywicy: http://www.modelarnia24.pl/strona-glowna/399-gloss-coat-03-kg.html
i pomimo stosowania się do zaleceń w procesie odlewania żywica nie utwardziła mi się dobrze w formach. Mam teraz problem z jej usunięciem. Dotychczas odlewałem sobie elementy z normalnych żywic poliuretanowych, ale widzę że szybki to zupełnie inna bajka...