• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odlewy Odlewanie mosiądzu

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Witam,

Interesuje mnie temat odlewania mosiądzu. Czy ktoś z Forumowiczów próbował odlewać jakieś detale z tego stopu? Czy jest ktoś zajmujący się odlewaniem zawodowo? Pytam, ponieważ zakupiłem u naszych zachodnich sąsiadów odlewy złączek typu K od BahnSinna, które odlane są właśnie z mosiądzu. Zastanawiałem się czy nie dało by rady ich skopiować, odlewając je z tego samego materiału, lub innego, np. cyny. Mosiądz posiada bardzo dobre właściwości odlewnicze i jest łatwy do obróbki. Mankament tkwi jak zwykle w szczegółach, tzn. chodzi o wykonanie tak małej formy-matki. Z pewnością musiała by być dwuczęściowa..

Jeśli posiada ktokolwiek jakieś doświadczenie w odlewaniu metali, bardzo proszę o komentarze.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.022 144 0
Musi być mosiądz?
Przecież jak odlejesz z żywicy, i tak pomalujesz na kolor oryginału, jeszcze dowalisz brudem , oopsss... "patyną" to i tak nie będzie widać, czy to mosiądz, plastik, żywica, czy plastelina

p.s. powodzenia w cierpliwosci odlewania kilkuset złączek

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Misiek napisał(a):
Przecież jak odlejesz z żywicy
A co z trwałością odlewu?

Misiek napisał(a):
p.s. powodzenia w cierpliwosci odlewania kilkuset złączek
Tutaj trzeba by wykonać kilka udanych form, i robić jednocześnie przynajmniej po kilka sztuk. Niby porywanie się z motyką na słońce, ale temat omówić można, jego priorytety itp.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.022 144 0
Kamil Kopera napisał(a):
A co z trwałością odlewu?
no nie żartuj...
Kamil Kopera napisał(a):
Tutaj trzeba by wykonać kilka udanych form, i robić jednocześnie przynajmniej po kilka sztuk.
policz czasochłonność tego przedsięwzięcia uwzględniając czas schnięcia ulubionej żywicy

ile kosztowąły te mosiężne pierdułki?
ile ich potrzebujesz?

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Misiek napisał(a):
ile kosztowąły te mosiężne pierdułki?
7 ojro za 10 sztuk

Misiek napisał(a):
ile ich potrzebujesz?
Potrzebuję ich na małej wielkości stacyjkę, nie liczyłem dokładnie ile tego wyjdzie. Oprócz prostych złączek typu K jest jeszcze 5 innych typów do budowy rozjazdu. Pod adresem h0pur.de ---->>> Gleisbau ---->>> Rippenplatten jest cały asortyment tych odlewów.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Twardy napisał(a):
o rany a nie możesz po prostu linka wstawić
proszę wejść na h0pur.de i pod wskazane przeze mnie podkategorie, a przekona się Sz. P., że adres jest ten sam. Ot taki internetowy cudak :twisted:

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kamil Kopera napisał(a):
A co jeśli powstaną prototypy zrobione od podstaw?
Muszą ponieważ jedyną ogólnodostępną metodą odlania takich dupereli z zachowaniem jakości jest "odlewanie na tracony wosk". W tej technologi powstają ok. 5% skurcze materiału i prawdopodobnie nie wsunąłbyś szyny. Jeszcze jedno, wzór musi być metalowy ponieważ formy robi się z silikonu o temp. wulkanizacji 120-150*C. Jest wprawdzie możliwość zrobienia form wulkanizowanych na zimno ale są gorsze efekty.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Prototyp - metalowy, tylko z czego można by odlewać..na rozgrzanie mosiądzu trzeba mieć odpowiedni piec, zastanawiałem się nad cyną, która ma o wiele mniejszą temperaturę topnienia.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Dziękuję za informacje oraz linka. Mógłbym w takim razie zlecić tej firmie odlanie tych pierdółek z mosiądzu metodą traconego wosku. Jedyny mankament to wykonanie prototypu.

K

Kpt.Nemo

Gość
Kamil Kopera napisał(a):
Prototyp - metalowy, tylko z czego można by odlewać..na rozgrzanie mosiądzu trzeba mieć odpowiedni piec, zastanawiałem się nad cyną, która ma o wiele mniejszą temperaturę topnienia.

Na początku zastanów się czy chcesz coś naprawdę zrobić czy tylko zaistnieć na forum.
A zanim stację taką że aż dech w piersiach odbierze,zrobisz, to coś już może spłodziłeś w ramach ćwiczeń.

Manipulując odpowiednio składnikami stopowymi mozna ze skurczem zejść do 3% ale niezbędna jest obróbka skrawaniem w tym przypadku przeciągaczem (spory koszt, mam na myśli rowek teowy).
W domciu sobie mosiądzu raczej nie stopisz, no może jeśli masz wytrzymałą instalację i zbudujesz mały piecyk elektryczny(się budowało takie z wkładów do lutownic).
Na wosk tracony jak wyżej, gdybys nie miał idealnie wypalonej formy(suchej i ogrzanej) to szukaj mosiądzu na suficie, ongiś taki wyczyn oglądałem w łódzkiej 'Armaturze" widok zaiste imponujący, obrażenia obsługi już nie do końca.

Panie Pawelasty, model może być nawet z kartonu ponieważ kauczuk silikonowy do odlewania modeli z wosku sieciuje na zimno, trzeba tylko pamiętać o separacji coby się nie zlepiło.

I na koniec jeśli dotrwałeś do końca mych wynurzeń i niezłomną masz wiarę w sukces i potrzebę wewnętrzną, zastosuj stopy niskotopliwe z firmy:

http://www.innovator.com.pl/stopy_metal ... kotopliwe/

a odlewać możesz w formach z kauczuku z firmy:

http://www.ntr.com.pl/rapid/rapid_ks.shtml

lub

http://www.kauposil.com/index.htm

lub

http://www.silikony.pl/?opt=sites&item_id=17

lub innych mnóstwo w zasięgu ( nie wiem czy piszesz jednym palcem czy większą ilością).

Choć może krzywdzące jest nazywanie Cię dzieckiem neozdrady to z pewnością jesteś leniem, to o czym piszemy mogłeś znaleźć bez wysiłku.

Życzę Ci powodzenia w budowie stacji marzeń, choć osobiście nie wierzę że coś zrobisz poza pisaniem na forum.
Żywię nadzieję iż nie żywisz do mnie urazy. :cry:

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kpt.Nemo napisał(a):
Panie Pawelasty, model może być nawet z kartonu ponieważ kauczuk silikonowy do odlewania modeli z wosku sieciuje na zimno, trzeba tylko pamiętać o separacji coby się nie zlepiło.
Toteż to napisałem kilka postów wyżej. Tylko, że silikony wulkanizowane na gorąco są lepsze z jednego powodu. Przy dużo większej twardości mają dużo większą wytrzymałość na rozerwanie i łatwiej z nich wydobyć element woskowy, a do wtryśnięcia wosku przy tej grubości elementu forma musi być z twardej gumy bo inaczej wosk się nie będzie wypełniał lub będzie przecieniało element. Wydaje mi się również, że wosk z gumy "gorącej" miał powierzchnie lepszą niż z silikonów "zimnych". Silikony są "tłuste" i powierzchnia elementu woskowego jest porowata, a gumę przed wtryskiwaniem wosku się talkuje i powierzchnia jest idealna. Ja używałem gumy Castaldo która jest bardzo dobra.

K

Kpt.Nemo

Gość
pawelasty44 napisał(a):
Silikony są "tłuste" i powierzchnia elementu woskowego jest porowata, a gumę przed wtryskiwaniem wosku się talkuje i powierzchnia jest idealna. Ja używałem gumy Castaldo która jest bardzo dobra.
Nie wątek to o sylikonach i ja nie mam zamiaru w ten beznadziejny dzień, sprzeczać się ale:

Gumosil można wytrzeć benzyną ale sensu w tym tyle że aż strach, ponieważ ja przy wykonywaniu modeli z wosku formę smarowałem "siliformem" nazwa to prehistoryczna, z czasów gdy do Sarzyny się jeździło błagać o sprzedaż litra silkonu.
Otóż ten specyfik separował oną formę od onego wosku (odlewniczego z kombinatu "Wifama" pozyskanego) i proszę wierzyć, jedyną usterką były drobne pęcherzyki powietrza dostającego się z woskiem lanym swobodnie.
Przy wtrysku we wspomnianym kombinacie używano wosku o konsystencji gęstej śmietany i to mogło być przyczyną porowatej powierzchni, zbyt szybki proces krzepnięcia.
Małe elementy odlewałem odśrodkowo przy niewielkich obrotach używając do tego niecnego procederu poziomo ustwawionego wrzeciona frezarki uniwersalnej skuteczność około 80 %.

O talkowaniu gumy nie słyszałem w przypadku modeli woskowych, w innym tak ale w użyciu robią się nieestetyczne kluseczki które skutecznie zniechęcają do wyrobów talkowanych.

Ot model z tego samego a technologie inne, znów dane było czegoś się dowiedzieć ciekawego, dziękuję.

A i tak nie zmienia to tego co napisałem o zainteresowanym, a jeśli jest honoru człowiekiem niech pokaże żem w błędzie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 32