• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odbłyśniki

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Witam,

Odbłyśniki można wykonać z mosiężnych tulejek, ale w jaki jeszcze inny sposób można je wykonać? Oczywiście z użyciem mikrożarówek (z tego co czytałem na forum to są nie za bardzo do reflektorów ze względu na swoją żywotność). Opis kolegi Rotora z diodami znam. Zastanawiam się jak wykonać odbłyśnik np. w toczonych reflektorach Kluby, tam stosuje się mikrożarówki oraz czerwone LED'y.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.141 7 0
w sklepie z materiałami szewskimi kupić można wybijak o średnicy 0,6 , w sklepie z foliami można kupiś folię lustro samoprzylepną , w domu można owym wybijakiem wybić w tej foli kółeczko, - następnie skalpelem rozciąć promień , następnie zwinąć w stożek , krawędzie rozcięcia skleić , teraz trzeba w owym stożku przyciąć szpic na średnicę mikrożarówki, następnie przy podstawie stożka wywiercić otwór na mikro rurkę metalową ja daję mikro rurkę plastikową w którą to wkładam kawałeczek światłowodu , którego to jeden koniec przyklejam do czerwonej mini didy,
-całość tego odbłyśnika montuję w puszce reflektorana na klej , od wewnątrz wszystko maluję na czarno i ewentualnie przycinam skalpelem coś co może wystawać poza obszar puszki ,- całość od zewnątrz przykrywa szybka w oprawie,która jest (chyba) w zestawie Kluby
- robota dla cierpliwych precyzyjnie- efekt taki jak w realu
* ja to zrobiłem w puszkach żywicznych od Sheparda

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Dzięki za podsunięcie techniki, wypróbuję :) Masz jakieś zdjęcia jak to wyszło? Bardzo bym prosił. Zastanawiałem się czy by nie odlać tych mosiężnych odbłyśników które często można dostać do Gagarinów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 5