• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Od czego zaczac???

fidziu94

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!!!

Chciałbym zbudować jakaś makietkę , ale nie wiem od czego zacząć.Dużo czytam o modelarstwie kolejowym.Myślałem żeby zacząć od jakiegoś modułu szlakowego , ale nie wiem jak się za to zabrać żeby nie spieprzyć!!!Wiec postanowiłem spytać doświadczonych!!

A o to moje pytania:

1.Czy taka skrzynka jak jest tutaj polecana jest dobra????

2.Od czego zacząć???

3 Czy takie kroki jak sa opisane w linku powyżej są dobre????

Jeżeli nie to napisz jak mam to zrobić???

z góry Dziękuję za pomoc.

Mariusz C

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
fidziu94 napisał(a):
Witam!!!

Chciałbym zbudować jakaś makietkę , ale nie wiem od czego zacząć.Dużo czytam o modelarstwie kolejowym.Myślałem żeby zacząć od jakiegoś modułu szlakowego , ale nie wiem jak się za to zabrać żeby nie spieprzyć!!!Wiec postanowiłem spytać doświadczonych!!

A o to moje pytania:

1.Czy taka skrzynka jak jest tutaj polecana jest dobra????

2.Od czego zacząć???

3 Czy takie kroki jak sa opisane w linku powyżej są dobre????

Jeżeli nie to napisz jak mam to zrobić???

z góry Dziękuję za pomoc.
Na pewno pod wskazanym linkiem dużo informacji jest dla Ciebie przydatne ,jako dla nowicjusza .
Tylko ten wymiar szerokość 300 mm jest starszym rozwiązaniem i dzisiaj stosowany tylko z jakiegoś przymusu technicznego .
Ogólnie to stosuje się szerokość 500 mm dla szlaku jednotorowego i 550 dla dwutorowego .
Mogę się mylić bo ja nie stosuję żadnego z tych wymiarów ale z tego co pamiętam to tak jest .

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
fidziu94 napisał(a):
czy konstrukcja szkrzynki jest dobra
Rysunek w linku jest z 2000r Od tego czasu trochę się zmieniło. Na stronie w pierwszym linku masz nowszą wersję artykułu dotyczącego budowy skrzynek
Makieta modułowa zakończona jest profilami (najczęściej LL,FREMO)
Opis norm, w których znajdziesz kształt i wymiary profili masz tutaj
materiał: sklejka
grubość: przynajmniej 10-12mm
montaż: miejsce łączenie posmarować np. wikolem ( lub innym klejem do drewna)
w miejscach wkrętów warto wywiercać otwory o średnicy mniejszej niż wkręt, co zapobiegnie np. rozwarstwieniu sklejki podczas skręcania a tym samym ułatwia ich wkręcanie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Tak, o te artykuły mi chodziło - to już lepiej niż te styropianowe kanapki,
aczkolwiek na warsztatach w Poznaniu widziałem to na żywo i "hopki" z niedopasowanego profilu do podsypki kartonowej na końcach oraz waga segmentów nie przekonały mnie do tej metody.

OP
OP
F

fidziu94

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzieki z odpowiedz !!!

W najbliższym czasie zaczynam budowę tylko muszę uzbierać pieniążki a u 14 latka to z tym trudno !!!

Pozdrawiam !!!

fidziu94

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.289 17 2
Tak My to mamy problemy. Ale jak się zbiera to się uzbiera masz dopiero 14 lat masz czas. nie spiesz się. " powiedział staruszek"

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja niestety muszę liczyć na siebie,nie spotkałem sie jeszcze ani razu z dofinansowaniem od rodziców na moje hobby[jedynie jako prezent na gwiazdkę model wagonu].Czyli sam kupuje tabor,planuje również rozpocząć budowę 1 modułu[aktualnie pracuje nad takim małym modułem aby móc sobie na nim postawić model].

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
W okolicy Inowrocławia jest Toruń i tam mają nawet modelarnię.
Było na forum, zadanie domowe: poszukać.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
fidziu94, w toruniu jest kilku zapalenców ktorzy cos dlubia a nawet nie cos ale sporo zapraszamy do projektu TMM masz do nas 30 km ;)

w opisie masz link do modelarni kolejowej