• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obrotnica

spavi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
jako nowa osoba na tym forum na początek się przywitam ze wszystkimi.
Tak więc witam wszystkich bardzo serdecznie.
Po latach, tak jak pewnie wielu z was, powracam do swojego hobby.
Ale do rzeczy. Przeglądając forum szukałem porad dotyczących budowy obrotnicy. Zamiar mam bardzo ambitny (jak dla mnie) - chciałbym zbudować lokomotywownię. Ale potrzebuję porad co do sposobu wykonania obrotnicy ???
Tak więc proszę o pomoc !

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
tez jestem na etapie projektowania obrotnicy

podstawa do budowy bedzie tak jak jedenz kolegów pokazał rolka po drucie DSO ma akuratodpowiednia srednice okolo 30 cm glebokosc okolo 5
naped w moim przypadku to rozbebeszone serwo Hiteca 360 pozbawione elektroniki polaczone z przelacznikiem chwilowym nie bawie sie w automatyke bo prawdziwa obrotnica przesówała sie tak wolno ze operator spokojnie mogł trafic we wlasciwe polozenie, u mnie to polozenie bedfzie sygnalizowane zapaleniem sie diody narazie jeszcze przymiarki

Zbigniew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum. Jeśli chodzi o napęd obrotnicy to problem dotyczy nie tyle samego silnika,ale luzów w przekładni. Ja w swojej obrotnicy zastosowałem silnik krokowy (unipolarny) z drukarki HP wraz z przekładnią ślimakową. Silnik napędzam prockiem PIC-a. Sam pomysł sprawdza się świetnie, ale jak już wspomniałem mam luz w przekładni :( i likwiduję go przez większy docisk do płyty.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
ja i tak bede obstawal przy serwie pozbawionym elektroniki

Jak latalem na uwiezi to robilismy do modeli takie mechanizmy do sterowania serwami, np do wyrzucania ladunkow, robilo sie to w ten sposb ze na potencjometrze sówakowym montowalo sie zapadki ktore ustawialy sówak w okreslonym połozeniu to odpowiadało okreslonej funkcjii.
To samo mozna by zastosowac do obrotnicy, jednak po co komplikowac jezli nie mamy DCC spokojnie mozna wykorzystac prostry uklad LM 317 odpowiednio wykalibrowany by maxymalne napiecie bylo np z 4 V co zapewni serwu odpowiednia predkość a samo dopasowywanie i precyzyjne ustawianei mozna zrobic na styku i jakiejs lampce sygnalizujacej osiagniecie polozenia, potencjometr + przelacznik do zmiany kierunku i mamy zabawy ze hohhohoho

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Podobno można zrobić taki układzik, że kręcąc potencjometrem obraca się obrotnica. Jeśli przekręcimy potencjometr o 30 stopni, to obrotnica też od razu się obróci o 30 stopni. Tak działa servo w modelarstwie lotniczym. Sam mam taki sprzęcik, i w drążku znajduje się potencjometr, który steruje tym. Taki układzik był by dobry do sterowania rozjazdami na makiecie.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
grzesiu napisalem wlasnie o tym ze takie uklady sa
ale nie widzielm potencjometry 360 stopni a i serwa maj chyba 270 chyba ze zeglarskie one sa 360 ale z tego to pamietam to tylko wlaczy i wylacz

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ma ktoś może schemat takiego układu??? Ps. nie chodzi mi, że potencjometr może sie kręcić o 360 stopni, z reszta takich chyba nie ma.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 55
K
Buduję makietę 6
Buduję makietę 2