• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Obrotnica Fleischmann 6152 - jak podłączyć tory?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.850 15 1
Witam,

Kupiłem kilka dni temu okazyjnie obrotnicę Fleischmanna 6152 wraz z halą wachlarzową. To mnie zmobilizowało by wreszcie zacząć budować makietę. Mam jednak problem, gdyż nie wiem jak podłączyć tory dla cyfrowego sterowania taborem. O ile podłączenie toru znajdującego się na samej obrotnicy nie stanowi problemu to powstaje on w momencie, gdy próbuję wjechać lokomotywą na obrotnicę i przestawić położenie obrotnicy. Rozebrałem ją i widzę, że od spodu są blaszki, które stykają się z szynami. W momencie obrotu blaszka ta robi zwarcie.

Chcę zrobić coś takiego, by mieć napięcie cały czas w szynach by móc mieć na wachlarzu uruchomionych kilka lokomotyw. Rozważałem połączenie wszystkich siedmiu torów oraz toru dojazdowego przewodami, jednak każda próba obrócenia taboru skończy się zwarciem. Będę wdzięcznym za poradę, jak rozwiązać ten problem. Teoretycznie można by się pozbyć tych blaszek i podłączyć napięcie zarówno do toru na obrotnicy jak i każdego z niej odchodzącego, jednak i to rozwiązanie będzie miało wadę, gdyż po obróceniu lokomotywy o 180 stopni bieguny na obrotnicy będą już odwrotnie niż w torach i zjeżdżając z obrotnicy lokomotywa zrobi zwarcie. Czy to da się jakoś obejść?

obrotnica.jpg

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
72 6 0
Z usuwaniem blaszek bym się nie spieszył ponieważ mogą być potrzebny do pozycjonowania pomostu jeżeli zastosuje się manipulator DR5052 z rozszerzeniem do obrotnicy.W mojej obrotnicy blaszek nie usuwałem i wszystko działało bez zastrzeżeń z modułem petli od Marqusa.

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.850 15 1
Ewentualnie podgiąć te blaszki tak, by nie stykały się z szynami. Jak się okażą potrzebne to się je wyprostuje.

Ogólnie to planuję makietę opuszczaną ze ściany na prowadnicach o wymiarach 4400 x 1850. Niestety w małym M2 niczego innego nie wymyślę. Zrobiłem wstępny plan zakładając dwie linie - dwutorową zelektryfikowaną i jednotorową niezelektryfikowaną, krzyżujące się ze sobą wiaduktem od lewej strony a od prawej tunelem. Z prawej strony zjazd do szopy i hala wachlarzowa a z lewej zjazd na dużą kopalnię węgla. Wstępny projekt jak na załączonym screenie, cała reszta wyjdzie pewnie w trakcie. Całość chcę podzielić na cztery moduły by w razie przeprowadzki można było makietę rozkręcić i przewieźć. Myślę, że mając już obrotnicę wraz z halą pierwsze dwa moduły będę skręcał już w tym miesiącu. W modelach H0 jestem świeżakiem więc wszelkie sugestie i rady są dla mnie bardzo cenne i z góry za nie dziękuję.

makieta projekt.jpg