• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

O wyższości żywic nad żywicami - wydzielone z tematu „Reduced.pl - nowości, opinie, dyskusja”

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.603 120 86
Ja zawsze przy takich modelach zadaje sobie pytanie: ile czasu to wytrzyma w stanie niezmienionym.

Już nikomu nie chce się robić z żywicy poliuretanowej (matka, forma, odlewy). Cóż... zbyt skomplikowane i czasochłonne...

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 12 0
Jak to nie chce się robić, ja nie umie grzebać w 3D ale umiem w żywicy i silikonie, tylko że czasu cholernie brakuje, mój autosan H10-10 już rok czasu czeka na dokończenie, może pogadam z chłopakami z reduced i robią mi szybki do niego :niepewny:

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Wiesz jak to mówią „ okaże się po praniu”
Jak zachowuje się plastik po latach wiemy. Jak żywica? Też mamy takie modele już nastoletnie. A druk? Jeszcze musimy trochę poczekać aby się przekonać. Jedno już wiemy ,że upadki znoszą najgorzej z wymienionych.:(

Reakcje
2.539 79 2
Ja na modele z druku biorę poprawkę i postanowiłem przyklejać je na swoje skrzynki z racji swojej delikatności. Jednym słowem patrz i nie ruszaj. Mam już kilka modeli czasowych i jak na razie nie widziałem większych zmian. W sumie żadnych. Nie ma co się rozczulać. Najgorsze są dylematy co będzie :p

OP
OP
daromaro

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.603 120 86
Koszty materiałowe są porównywalne (pisze o odlewach z żywicy poliuretanowej). Tylko roboczogodziny wyglądają już zupełnie inaczej. Ale być może w końcowym rachunku (ilość sztuk, czas wytworzenia, cena materiału) mogą być podobne a nawet niższe dla odlewów. Żywice do druku 3D potrafią być naprawdę bardzo drogie.

Zender

Ostrzeżony
Reakcje
19 0 0
Żywice do druku 3D potrafią być naprawdę bardzo drogie.
Tak na prawdę rozstrzał cenowy to jakiś kosmos. Ale tez zależy od rodzaju żywicy. Widziałem nawet zmywalną wodą ostatnio. Z tego co wiem ceny żywicy do Formlabsa na przykład to jakiś kosmos. Ale już do Elegoo są całkiem przystępne. Coś około 150zł/kg.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.202 16 2
Najgorsza jest niewiedza.
Drukuję parę lat na Formlabsie 2 i 3 i wiem że elementy długie i płaskie z czasem się odkształcą.
Modele trzeba dzielić i generalnie stosunkowo szybko zmontować żeby poblokować.
Żywice do Formlabsa są drogie i to bardzo. Podstawowa kosztuje w okolicy 825zł/Kg
Zamiennik do 500zł/Kg
Natomiast problem z żywicami odlewniczymi jest taki, że to są na ogół kiepskie żywice.
Zarówno drukarska jak i odlewnicza z czasem robią się kruche.
Nic tego nie zmieni do czasu aż modelarz będzie w stanie zapłacić więcej.
Robiłem mikro próby wtryskowe. Forma aluminiowa oraz bardzo prowizoryczny wtrysk ABSu
Efekt widać że by był zadowalający ale trzeba by kilka tysięcy zainwestować.
Ale do tego trzeba zamówień na 100 - 200 modeli a nie na 15.