• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

O tym, na którego od dawna czekano...

Reakcje
0 0 0
Witam. Choć na tym forum tortami powiewa, to mimo to wstawię ten temat... mianowicie (być może nie każdy wie) w końcu pojawił się długo oczekiwany rozjazd TILLIGA o geometrii takiej, jaka być powinna w odniesieniu do skali 1:1. Mowa o EW6. Piszą o nim TUTAJ
Ta mini dioramka ukazuje jego uroki:
http://www.bahnonline.ch/wp/wp-content/uploads/2008/08/2528_01.jpg
Zamknięcia nastawcze są w odpowiednim miejscu. Promień łuku skrętu to 2200 [mm] - 7 stopni. Dla niektórych realistów problemem może okazać się brak bliźniaczych podkładów.

Nadmienię, że pisano o nim na forum Martela oraz że poleca go do budowy makiet sam mistrz LL ;) Piszę o tym tutaj, bo być może są osoby, które nie wiedzą o istnieniu tematu na podobnym forum ...

Polska cena to około 125 zł za sztukę ;)

Oczywiście duży promień skrętu przyda się raczej miłośnikom realizmu na makietach modułowych...

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zapomniałeś jeszcze dodać ,że jego długość jest potworna ( 38 cm \ 380 mm ). Jestem ciekawy czy ktoś z was ma możliwość stworzenia głowicy o długości kilku metrów :) chyba ,że robi się tylko mijankę :)

A

Adam-H0

Gość
mam te zwrotnice sa super :LOL:

ale miejsce do zabudowy to ekstremalny problem :D

ten ktoremu to sie uda - to znaczy ma tyle miejsca jest szczesciarzem po takiej zwrotnicy jezdzic !!!!

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Konrad napisał(a):
Mam pytanko: a czy da sie je przyciac tak aby odstep miedzy osiami toru byl 46mm?
Co prawda nie mam tych zwrotnic, ale z tego co widać na fotce w pierwszym poście to pewnie się da :) Tylko chyba byłoby szkoda :razz:

_medyk_

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 1 0
Nie dość że się da to jeszcze trzeba.
długość 38 cm toż to straszne "krócizny" pamiętajmy o koniecznych wstawkach.
A głowica no cóż bez 2,5 metra to nie podskoczysz. Ale wygląda to to cudnie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 12