• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

O polskich, niemieckich i słowackich FREDIach

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
SAPER napisał(a):
...Również pokazali nam różnicę między POLSKIMI fredami, a fredami FREMO..... :shock:...
Czy możesz przybliżyć ten wątek?
Np. w dziale Sterowanie. Ciekaw jestem w czym tkwi owa różnica.
Dobrze by było to wiedzieć, będąc szczęśliwym posiadaczem FREDa-PL.

Paweł

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
38 0 0
FREMO H0 Milevsko 14 – 18. 7. 2010, Czechy

Jeżeli chodzi o fredy to Polskie mają soft w wersji 1.4, a Niemcy i reszta wersję 1.5. Różnica jest taka, że schemat jest delikatnie zmieniony, wersja polska jest bardziej prądożerna niż wersja Fremo. Dowiedziałem się to od pomysłodawców i producentów fredów, gateway-ów, rscld itp. Niemcy wzięli polskiego freda na testy sprawdzić przebiegi oraz to czy nie mają negatywnego wpływu na działanie systemu na dużych spotkaniach.

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
256 0 0
Re: FREMO H0 Milevsko 14 – 18. 7. 2010, Czechy

A_Tox napisał(a):
SAPER napisał(a):
...Również pokazali nam różnicę między POLSKIMI fredami, a fredami FREMO..... :shock:...
Czy możesz przybliżyć ten wątek?
Np. w dziale Sterowanie. Ciekaw jestem w czym tkwi owa różnica.
Dobrze by było to wiedzieć, będąc szczęśliwym posiadaczem FREDa-PL.
Nie chcę za dużo pisać, bo nie to nie ja rozmawiałem bezpośrednio z Niemcami, ale w skrócie wygląda to tak , że polskie fredy są na starym schemacie budowane dostępnym na dla wszystkich ma stronie fremo i mają stary soft, przez co mogą powodować problemy i pożerają większe ilości prądu, co przy dużej ilości fredów może wysypać DCC. Nowe fredy mają nową, lepszą płytkę o schemacie nie dostępnym dla ogółu, przez co nie tak łatwo ją skopiować.
Resztę niech powiedzą Ci, którzy mogą powiedzieć więcej szczegółów na ten temat.

Niestety ja nie robiłem zdjęć. Obsługiwałem szufladę i rozrządzałem wagony za jednym zamachem gdy na innych szufladach robiły to przynajmniej dwie osoby.

EDIT;
Paweł jak zwykle wcześniej :D

Greg1960

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
Reakcje
2 0 0

Co do FRED-ów, to koledzy opisali już najważniejsze aspekty. Czyli główną różnicą jest zastosowanie poprzedniej wersji płytki drukowanej i starszej wersji softu (prawdopodobnie 1.3 zamiast najnowszej 1.5). Dodatkowo płytki niemieckie lutowane są w sporej części maszynowo, co ma zapewnić lepszą jakość połączeń. Natomiast przeprowadzone na miejscu przez Armina Mühla oględziny polskiego egzemplarza wykazały użycie prawidłowych, dobrej jakości elementów i porządny montaż. Obawa o ich prawidłowe działanie wynika z faktu, że konstrukcja pierwszych FRED-ów zawierała błędy, poprawione później. A obecna wersja płytki nie została opublikowana w necie. W każdym razie mój egzemplarz pojechał do Hamburga na testy na oscyloskopie. Gdy wróci, to poznamy też wyniki tych testów. Otrzymałem na podmianę egzemplarz niemiecki, wykonany na tej samej płytce co nasze (z poprawkami w obsadzeniu elementami). Czyli nie tylko najnowszy model jest dobry, skoro sami Niemcy używają starszych wersji. Ich zdziwienie wywołał raczej fakt, że polskie FRED-y powstały bez konsultacji z nimi. A są i działają. Osobną sprawą jest zastosowany w naszych egzemplarzach zakres numerów ID. Prowadzona jest ewidencja tych numerów aby żaden nie powtórzył się. Pojawienie się na jednej makiecie dwóch egzemplarzy o tym samym numerze prowadzi do zakłóceń ich działania. Niestety, nie potrafiliśmy powiedzieć, skąd pochodzą te numery u nas. Na przyszłość Niemcy proszą o kontakt w przypadku podjęcia akcji budowania FRED-ów. Chętnie pomogą przy tym (w innych tematach zresztą też), tak samo jak pomagają Czechom. Chodzi o "niewyważanie otwartych drzwi", rozwiązania są gotowe i można z nich korzystać.
A impreza była znakomita. Świetna atmosfera, dużo nowych doświadczeń, dobra zabawa, wielu ciekawych ludzi. Cieszę się, że wziąłem w niej udział i bardzo dziękuję kolegom. :D

Greg1960

Zespół forum
FREMO Polska
Reakcje
2 0 0

Dzięki za linka. Domyślam się, że kolumna "sw" oznacza wersję softu. Czyli byłby on w porządku. A PCB to "Printed Circuit Board" czyli wersja płytki. Natomiast nadal nie wiem, czy podane numery ID pochodzą z FREMO czy zostały przypisane dowolnie? Może po prostu wyślę tę listę do Niemiec? Niech dołączą ją do swojej ewidencji i po sprawie. :|

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.462 146 0

Zapytaj martinezo - to jego straganik ;-)

W tej liście chyba nie ma kilku polskich FREDów pozyskanych własnym sumptem przez Władka (WM) i rozdysponowanych miedzy eNkowców. Ale one były zdaje się "słowackie" więc jest szansa, że ich ID są w bazie FREMO

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

W sprawie Fred-Id pisałem wiele maili ale bez odpowiedzi, szkoda że nie byłem przy tej rozmowie,
to bym ich spytał, czemu nie odpowiadali i dlaczego wisi wciąż baza z 2008 roku.
W każdym razie pod koniec tego wątku:
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.ph ... &start=220
martinezo się deklarował, że pulę Fred-Id uzgodnił: 1708h do 176Fh
Ale nie doczytałem, czy następne edycje uzgadniał.

Greg1960

Zespół forum
FREMO Polska
Reakcje
2 0 0

ciekma napisał(a):
szkoda że nie byłem przy tej rozmowie
Faktycznie szkoda. Rozmawialiśmy na ten temat dwa dni.
ciekma napisał(a):
W sprawie Fred-Id pisałem wiele maili ale bez odpowiedzi
Możesz podać, na jaki adres i kiedy wysłałeś te maile? Może mają u siebie bałagan i "nie wie prawica, co robi lewica"? Czyli ich dokumentacja jest niekompletna.
Wysłałem do Lutza Brenneisa maila z listą z linku od Miśka. Zawarłem też prośbę o przysłanie wyników testów.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Pierwsza pula przyszła z FREMO. Załatwiane przez dwóch naszych Kolegów stowarzyszonych we FREMO
100 numerów.
Kolejne 80 - to kolejne numery - procedura uzyskania poprzednich to tak gdzieś... pół roku było :roll: Co do... braku porządku - to coś w tym jest ;)
Ciekawym co zmienili i czemu tego "pilnują".
Zastanawia mnie też to, że czeskie są identyczne.
Czy:
- Im też kwestionują pobór prądu ?
- Im też kwestionują soft ?

Jak dolecą zwroty pomiarów - proszę o publikacje porównań.

Greg1960

Zespół forum
FREMO Polska
Reakcje
2 0 0
Co do Czechów, to pozostają oni w kontakcie z FREMO i być może otrzymali od Niemców najnowszą dokumentację. Nas też Niemcy zachęcają do zadawania pytań i zgłaszania problemów. Chętnie pomogą. :)
A wyniki testów oczywiście prześlę natychmiast po ich otrzymaniu.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Jeszcze mamy jeden aspekt - pierwsza "setka" powstała ponad rok temu.
Soft ma najwyższy dostępny wtedy (Czeskie od WM'a miały ten sam numer).
Mogli coś wykombinować.
Soft to soft.
Ciekaw jestem co zmienili w hardware aby zmniejszyć pobór prądu.

Jeżeli macie kontakt do tych Kolegów z Niemiec - poproszę.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

Greg1960 napisał(a):
Możesz podać, na jaki adres i kiedy wysłałeś te maile?
Najpierw w styczniu 2009 na listę mailową fremo-dcc, tam Brenneis odpowiedział coś ogólnikowo,
a Pischky mnie skierował do Franka Jansona, ale w między czasie zadziałał WyigN i dostał od FJ pulę Fred-Id, o której wspominałem wyżej.
Natomiast potem Martinezo zrobił kolejną partię fredów i tu pytanie, czy uzgadniane było rozszerzanie puli?
Pytam z powodów czysto formalnych w celu sklarowania sytuacji :)

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Nie było - były jakieś problemy "na łączach" - temat został odłożony "na później"...

Jeżeli będą jakieś działania w tym kierunku - optować za przydziałem do tej setki kolejnych 300 na RP. Tak aby kolejne osoby z tych które już mają samoróbki, bądź mieć będą lub jak objawiłoby się ponownie jakieś stadko FRED'i aby nie było ZONGa.
Ta "osiemdziesiątka" by się też "zalegalizowała" we FREMO.

Pierwsza "Akcja" procedowała się (cały tryb od idei - do ostatniego) ponad pół roku.
WyigN przesłał mi wyrwane numerki dosłownie w ostatniej chwili. Gdyby nie to - do Sosnowca by pojechały kadłubki...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3